Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

BİSAM: Açlık sınırı 3 bin 84, yoksulluk sınırı 10 bin 669 lira

Birleşik Metal İş Sendikası Sınıf Araştırmaları Merkezi (BİSAM) Kasım ayı Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması’nın sonuçlarını açıkladı. Her ayın ilk haftası yayımlanan rapora göre açlık sınırı 3 bin 84 TL. Bu veriler üzerinden hane halkı tüketim harcamaları esas alınarak yapılan hesaplama sonuçlarına göre ise yoksulluk sınırı 10 bin 669 TL.

BİSAM’ın raporuna göre dört kişilik bir ailenin sağlıklı beslenmesi için aylık yapması gereken harcama tutarı, 3 bin 84 lira. Bu rakam sadece gıda için yapılması gereken minimum tutar. Eğitim, sağlık, barınma, eğlence, ısınma, ulaşım gibi giderler de eklendiğinde bir ailenin yapması gereken harcama tutarı 10 bin 669 liraya ulaşıyor. 

Günlük harcama miktarı yaşa ve cinsiyete göre değişiyor 

Rapora göre yetişkin bir kadının sağlıklı beslenmesi için yapması gereken günlük harcama tutarı 26.58 lira, yetişkin bir erkeğin ise 27.60 lira. 15-18 yaş arası bir gencin günlük harcama miktarı 29.29 lira iken 4-6 yaş arası bir çocuğun ise 19.35 lira.

Kasım 2021 raporunda günlük harcamalarda en yüksek maliyet grubunu süt ve süt ürünleri grubu oluşturuyor. Bir ailenin sağlıklı beslenebilmesi için süt ve süt ürünlerine günlük 35.59 lira harcaması gerekiyor. Süt ürünlerinin ardından et, tavuk ve balık grubu geliyor. Bu gruba ise günlük yapılması gereken harcama 20.82 lira.

Açlık sınırı 18 yılda 6.5 kat arttı

2003 yılının Kasım ayında dört kişilik bir aile, günlük minimum 15.83 liraya sağlıklı beslenebilirken, bugün harcaması gereken tutar 102.81 TL. Buna göre 18 yıllık zaman zarfında açlık sınırı altı buçuk katına çıktı. Aynı dönemde enflasyon ise altı kat yükseldi. Açlık sınırındaki artış genel enflasyonda yaşanan artışın üzerinde.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.