Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Manş Denizi’den hayatını kaybeden 27 göçmeden 26’sının kimliği belirlendi: Ölenlerin çoğu Iraklı Kürtler

Fransa ile İngiltere arasındaki Manş Denizi’nde, lastik bir botla İngiltere’ye geçmek için yola çıkan 27 göçmen boğularak hayatını kaybetmişti. Fransız yetkililer, hayatını kaybeden 27 göçmenden 26’sının kimliğini resmi olarak belirledi. Hayatını kaybedelerin birçoğu Iraklı Kürtler.

Paris Savcılığı’nın yaptığı açıklamada, ölenler arasında 19-26 yaşları arasında 17 erkek, 22-46 yaşları arasında yedi kadın, 16 yaşında bir genç ve yedi yaşında bir çocuğun bulunduğu belirtildi. Hayatını kaybedenlerin 16’sının Iraklı Kürt, dördünün ise Afgan olduğu anlaşıldı. Ölenler arasında bir Etiyopyalı ve bir Mısırlı erkek, bir Somalili ve bir İranlı kadın bulunuyor.

Yetkililer, yanlarında resmi belgelerin bulunmamasından ve aile üyelerinin denizaşırı ülkelerde yaşamasından ötürü ölen göçmenlerin kimliklerini belirlemede güçlük çektiklerini söyledi.

Ölenlerden biri, 18 yaşındaki kuzeni Amanullah Omakhil’in Fransa’nın Dunkirk bölgesinde bulunan evine sadece birkaç gün önce gelen 24 yaşındaki Afgan Hüseyin idi. Hüseyin’in, Manş Denizi’nden geçişine engel olmaya çalışan Amanullah, kuzenini ikna edemediğini şu sözler ile anlattı: “Bu onun seçimiydi. Benden büyüktü, ona ‘Bunu yap, bunu yapma’ diyemezdim.”

Fransız yetkililer, 31 göçmenin hayatını kaybettiği kazanın nasıl yaşandığını tespit etmeye çalışıyor. Kazadan kurtulanlardan birinin verdiği bilgiye göre yetkililer, kaçakların bot su almaya başladığında yardım için hem Fransız hem de İngiliz acil servislerini telefonla aradıkları yönündeki haberleri araştırıyor.

Ne olmuştu?

Fransa’dan İngiltere’ye geçmeye çalışan 31 göçmen 25 Kasım’da, bulundukları şişme botun Manş Denizi’nde batması sonucu hayatını kaybetmişti. Olayın ardından Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Britanya Başbakanı Boris Johnson, olaydan duydukları endişeyi dile getirmişti. Macron ayrıca, Manş Denizi’nin bir mezarlık haline gelmesine izin vermeyeceklerini belirtmişti. Göçmen geçişlerini durdurmak için ortak çabayı artırmaya karar veren iki lider, bir yandan da birbirlerini elinden geleni yapmamakla suçlamıştı.

Britanya ve Fransa arasındaki dar su yolu, dünyanın en yoğun deniz trafiğine sahip bölgelerinden biri. Her yıl binlerce göçmen, daha iyi şartlarda yaşamak için güçlü bir ekonomiye sahip olan Britanya’ya geçmeye çalışıyor. PA Media haber ajansına göre, bu yıl 25 bin 700’den fazla kişi küçük botlarla Britanya’ya ulaştı. Bu sayı geçen yıla kıyasla üç kat arttı.

Kaynak: The Guardian

Derleyen: Gökalp Badak

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.