Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sağlık çalışanları “G(ö)REV”deydi: “Taleplerimiz hızla karşılanmazsa eylemlerimiz devam edecek”

Türk Tabipleri Birliği (TTB), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası (Dev Sağlık-İş) ve Genel Sağlık İş Sendikası bugün (15 Aralık) Türkiye’nin pek çok ilinde iş bıraktı. İstanbul’da Semanur Kızılarslan ve Ayhan Eren, Ankara’da Meryem Zelal Direkçi ve Furkan Erdem, İzmir’de Aytuğ Özçolak ve Diyarbakır’dan Ferit Aslan, sağlık çalışanlarının eylemini takip etti. İl il yaşananlar:

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile sağlık personelinin özlük haklarına ilişkin düzenlemeleri içeren maddelerin çıkarılmasına tepki gösteren sağlık çalışanları yurt genelinde “Şimdi G(ö)REV Zamanı” diyerek iş bıraktı.

1- İSTANBUL

TTB, SES, İstanbul Tabip Odası (İTO), Genel Sağlık-İş, İstanbul Aile Hekimliği Derneği (İSTAHED,) bugün çalıştıkları hastanelerin önünde toplandı.

İstanbul’da Çapa Tıp Fakültesi önünde toplanan sağlık çalışanları, “Sağlık işi ekip işidir, insanca yaşayabileceğimiz ücret istiyoruz, 36 saat çalışmak istemiyoruz, beş dakikada bir hasta bakmak istemiyoruz, performans sisteminin kaldırılmasını istemiyoruz, mobbing istemiyoruz” diyerek, bugünkü eylemin bir uyarı grevi olduğunu belirtti. Sağlık çalışanlarını Eczacılar Birliği ve Sağlık ve Sosyal Hizmetler Sendikası da destekledi. Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN) da iş bırakma eylemine katıldı. Sağlık çalışanlarına hastalar, hasta yakınları ve çevredeki vatandaşlar destek verdi.

İTO adına konuşan başkan Prof. Dr. Pınar Saip, “Taleplerimiz kabul edilmediği, sağlık çalışanlarının çalışma ve yaşam koşullarını düzeltecek bir düzenleme hızla Meclis’e getirilmediği takdirde eylemlerimiz devam edecektir” ifadelerini kullandı.

2- ANKARA

Ankara Hacettepe Hastanesi Tıp Fakültesi önünde buluşan sağlık çalışanları iktidara, “Sağlık emekçileri salgın döneminde canla başla çalışırken aynı zamanda işsizlikle, işten atılmalarla, yoksullukla karşı karşıya bırakılmıştır. Sağlık çalışanları ‘Artık bu şartlarda çalışamıyoruz’ diyerek istifa ederken, emekli olurken, genç hekimlerimiz başta olmak üzere sağlık emekçileri yurtdışına göç etti” diye seslendi.

Çalışma koşullarının iyileştirilmesi, güvenli ve sağlıklı çalışma ortamının yaratılması, koronavirüs başta olmak üzere meslek hastalıklarına ve sağlıkta şiddete karşı yasanın çıkarılması talebi ile birçok ilde iş bırakan hekimler eylemde, “Sefalete teslim olmayacağız”, “Çalışırken ölmek istemiyoruz”, “Sağlık işi ekip işidir”, “Direne direne kazanacağız”, “36 saat çalışmak istemiyoruz” sloganlarını attı. 

Sağlıkta “özelleştirmeci politikalara” karşı iş bıraktıklarını, sağlık çalışanlarının çalışma ve yaşam koşullarını düzeltecek yasa teklifinin TBMM’ye getirilmediği takdirde eylemlerinin devam edeceklerini belirten Ankara Tabip Odası (ATO) Yönetim Kurulu’ndan Dr. Laleş Tunç, “İktidar bilmelidir ki söyleyecek sözümüz, değiştirecek gücümüz var” dedi.

“Sağlık emekçileri salgın döneminde işsizlikle, yoksullukla karşı karşıya bırakılmıştır”

ATO’dan Dr. Laleş Tunç‘un okuduğu açıklamada, mevcut sağlık sisteminin halkın sağlığını tehlikeye attığı vurgulandı:

“İktidarın savunduğu ve uyguladığı sağlık sistemi, toplum sağlığı için artık önemli bir risk halini almış, bu sistemin yürütülmesi olanaksızlaşmıştır. Koronavirüs salgını mevcut sağlık sisteminin, toplum sağlığını korumak bir yana daha da riske attığını çok acı bir şekilde önümüze koymuştur. Sağlık emekçileri salgın döneminde canla başla çalışırken aynı zamanda işsizlikle, işten atılmalarla, yoksullukla karşı karşıya bırakılmıştır.”

Genç hekimlerin ve sağlık emekçilerinin yurtdışına göç etmek zorunda kaldıkları söyleyen Tunç, “Sorunları konuşmak, çözüm önerilerimizi iletmek için Sağlık Bakanı’yla görüşme taleplerimizi defalarca ilettik. Sağlık Bakanı’nın hekimlerin, sağlık çalışanlarının çalışma koşullarını, sağlık ve yaşam sorunlarını, toplum sağlığını, sağlık emek meslek örgütleriyle konuşmasından daha doğal ne olabilir? Artık yaşamımıza bile mâl olan bunca sorunumuzu duymazdan, görmezden gelen iktidar, aslında her şeyi görmektedir ve bilmektedir” dedi.

“Ekonomi de sağlık gibi iflas etmiş durumdadır” 

Dr. Laleş Tunç, tasarının yeterli ve bütüncül olmadığını, tüm sağlık çalışanlarını kapsamadığını dile getirdi, “Bu teklif bile bize fazla görülmüş, ne zaman tekrar Meclis’e getirileceği, varsa eksiklerin yasa tasarısına eklenerek neden tamamlanmadığı gibi sorular havada bırakılarak usule aykırı bir şekilde geri çekilmiştir” dedi. Hekim ücretlerinin yoksulluk sınırının altında olduğunu vurgulayan Tunç, “Ekonomi de sağlık gibi iflas etmiş durumdadır” diye konuştu.

“Acil ve yerine getirilebilir taleplerimiz var”

Medyascope’a yasanın Meclis’te geri çekilmesinin “bardağı taşıran son damla” olduğunu vurgulayarak, “Ciddi bir çözümler istiyoruz, acil ve yerine getirilebilir taleplerimiz var. İnsanları, hastanalarımız mağdur etmeden eylemlerimiz devam edecek. Taleplerimiz sonuçlansa da mücadelemiz devam edecek. Biz zaten gerçek bir toplum sağlığına, doğru bir sağlık hizmetine ulaşmak için önümüzde uzun bir yolumuz olduğunu biliyoruz. Bunun için mücadelemiz devam edecek” dedi.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Genel Sekreteri Vedat Bulut, iş bırakma eylemlerinin devam edeceğini söyledi:

“2004 yılından bu yana Türkiye İstatistik Kurumu’nun yayınladığı enflasyon oranları sahtedir. Bu sahte rakamlar üzerinden yapılan zamlar cebimizdeki  üç liranın iki lirasını zaten çalmıştır. Peki kimlere vermiştir? Beş iş adamına vermişlerdir, şehir hastanelerinin patronlarına vermişlerdir, sermayeye para aktarmışlardır, emekçilerden kesmişlerdir.”

3 – İZMİR

Sağlık çalışanları Türkiye’nin pek çok ilinde olduğu gibi İzmir’deki hastanelerde de grevdeydi.

Medyascope olarak takip ettiğimiz Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’deki eylemde sağlık çalışanları, çalışma koşullarını protesto etti.

Sağlık çalışanlarının yürüyüş talebine polis izin vermeyince yaklaşık 500 kişilik grup, hastane bahçesinde açıklamada bulundu. Medyascope’a konuşan İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı, “Oyalama değil, emeğimizin hakkını istiyoruz” dedi. Çamlı, taleplerini söyle dile getirdi:

“Çalışma koşullarımızın iyileştirilmesini istiyoruz. İnsanca yaşayabilecek, emekliliğe yansıyacak temel ücret istiyoruz. 3.600’den 7.200’e kademeli artış gösterecek bir ek gösterge istiyoruz. Koronavirüsün bir meslek hastalığı sayılmasını istiyoruz. Bu taleplerimiz karşılanmazsa eylemlerimizi genişleterek devam ettireceğimizi belirtmek istiyorum.”

4 – DİYARBAKIR

TBMM Genel Kurulu’nda sağlık personelinin özlük haklarına ilişkin düzenlemeleri içeren maddelerin yeniden görüşülmek üzere kanun teklifinden çıkarılmasına tepki gösteren hekimler, Diyarbakır’da bir günlük iş bıraktı.

Diyarbakır’da bir araya gelen TTB ve SES üyeleri, özlük haklarının düzenlenmesi için Dağkapı Meydanı’nda toplanarak açıklamada bulundu.

TTB, sağlık sisteminin sorunlarına dikkat çekmek için 23 Kasım’da İstanbul’dan Beyaz Yürüyüş başlatmış, 27 Kasım’da Ankara’da sonlanmıştı. Hekimler, çalışma koşullarına dikkat çekmek için Kocaeli, Bursa, Eskişehir, duraklarından sonra Ankara’da Yılmaz Güney Sahnesi’nde Beyaz Forum’da bir araya gelerek sağlık sistemine ilişkin taleplerini dile getirmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.