Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

KLİMİK Derneği’nden uyarı: “Omicron varyantı daha bulaşıcı, çalışmalar hatırlatma dozlarının korunmayı artırdığını gösteriyor”

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK), Türkiye’de de tespit edilen Omicron varyantına karşı bağışıklama önerilerinde bulundu. 

KLİMİK Derneği tarafından paylaşılan açıklamada, “İki doz BioNTech aşısı olmuş kişilerin, ikinci dozdan en erken üç ay sonra hatırlatma dozunu olmaları önerilir. Üç doz Sinovac aşısı olmuş kişilerin, son dozdan en erken üç ay sonra hatırlatma dozlarını olmaları önerilir” denildi.

Açıklamada Omicron varyantının, önceki varyantlara kıyasla çok bulaşıcı olduğu ve antikorlardan daha az etkilendiği vurgulandı:

  • “Omicron varyantı, aşılanan ve/veya hastalığı daha önce geçirmiş kişilerde koronavirüsün gelişmesine ve dünya genelinde olguların hızla artmasına neden oluyor. Omicron varyantının yayılımının önlenmesi, bireylerin hastalıktan korunabilmesi için bağışıklık yanıtının güçlü olması gerek.
  • Halen koronavirüse karşı uygulanmakta olan aşıların etkinliği azalmakla beraber devam etmekte. Yapılan çalışmalar, hatırlatma dozlarının uygulanmasının korunmayı belirgin olarak artırdığını gösteriyor.”

Açıklamada, Omicron varyantının oluşturduğu tehdit nedeniyle mevcut veriler ışığında, 18 yaşından büyük herkes için geçerli olmak üzere şu önerilerde bulunuldu:

  • “Hiç aşılanmamış kişilerin bir ay arayla iki doz BioNTech olduktan en erken üç ay sonra, üçüncü doz BioNTech aşılarını olmaları,
  • Hiç aşılanmamış kişilere mRNA aşısı yapıl(a)madığı durumda, aşılamanın ardından en erken üç ay sonra hatırlatma dozu yapılması,
  • Hastalık geçirdikten sonra iki doz BioNTech olanların hatırlatma dozunu altı aydan önce olmalarına şimdiki bilgilere göre gerek yok. Altıncı ayda, yeni veriler ışığında değerlendirilmeli,
  • Hastalık geçirdikten sonra iki doz Sinovac olanların, hatırlatma dozunu ikinci Sinovac’tan üç ay sonra (tercihen BioNTech ile) olmaları,
  • İki doz Sinovac olmasına rağmen hastalık geçirmiş olan kişilerin, hastalıktan üç ay sonra bir doz BioNTech aşısı olmaları, hatırlatma dozlarını bu aşıdan üç ay sonra yaptırmaları,
  •  mRNA aşısı yapıl(a)madığı durumda, Sinovac aşısı ile hastalıktan üç ay sonra başlamak üzere üç doz aşılanmaları, iki doz BioNTech olmasına rağmen hastalık geçirmiş olan kişilerin hastalıktan en az üç ay sonra bir doz BioNTech aşısı olmaları,
  • Aşı şeması tamamlanmadan veya hiç aşılanmadan hastalanmış kişilerin, hastalıktan en erken bir ay sonra başlayarak, bir ay arayla iki doz BioNTech aşısı olmaları, mRNA aşısı yapıl(a)madığı durumda Sinovac aşısı ile üç doz aşılanmaları önerilir.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.