Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya’ya bir uyarı da AB liderlerinden: “Ukrayna’yı işgal etmenin ağır sonuçları olur”

Avrupa Birliği (AB) liderleri, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve İngiltere, Ukrayna’yı işgal etmesi durumunda Rusya’ya daha fazla ekonomik yaptırım uygulama konusunda anlaştı.

Belçika’nın başkenti Brüksel’de dün (16 Aralık) 2021 yılının son Liderler Zirvesi için toplanan Avrupa Birliği’ne (AB) üye ülkelerin liderleri, Rusya’ya sert uyarılarda bulundu. Zirvenin ardından paylaşılan metinde Moskova’ya karşı olası kısıtlayıcı tedbirler ve yaptırımlardan bahsedildi fakat ayrıntı verilmedi.

Rusya ile “diplomasi” yolunu da teşvik eden liderler zirve sonuç metninde, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve İngiltere’ye atıfta bulundu. Metinde şu ifadeler kullanıldı:

“Ukrayna’ya yönelik herhangi bir askeri saldırı, ortaklar ile koordine edilen kısıtlayıcı önlemler de dahil olmak üzere, büyük sonuçlara ve ciddi maliyetlere yol açacaktır.”

Zirvenin ardından açıklamalarda bulunan Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de, birliğin Rusya’ya ek yaptırımlar uygulamaya hazır olduğunu belirtti. AB liderleri, 2014 yılında Rusya’nın Kırım’ı ilhak etmesi üzerine, Rusya’ya enerji, bankacılık ve savunma sektörlerini hedef alan ekonomik yaptırımlar uygulamıştı.

Ursula von der Leyen

Zirvede uygulanacak yaptırımların neler olduğu ayrıntılı bir şekilde açıklanmadı. Batılı kaynaklardan elde edilen bilgilere göre uygulanabilecek olası yaptırımlar arasında, Rus tahvillerinin ikincil piyasasına yeni bir yaptırım uygulamak, Kuzey Akım 2 projesini tamamen iptal etmek, Rus şirketleri ile bankalarına ve Rusya Doğrudan Yatırım Fonu’na (RDIF) yaptırım uygulamak, Putin’in yakın çevresindeki oligarkları ve aile üyelerini kara listeye dahil etmek ve Rusya’nın SWIFT’ten çıkarılması gibi seçenekler bulunuyor. Ancak birçok uzmanın “Bomba etkisi yaratabilir” dediği Rusya’nın SWIFT’ten çıkarılması hamlesinin, Avrupalı yetkililer tarafından da endişe ile karşılanabileceği belirtiliyor.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de Brüksel’deki açıklamasında, Rusya’nın Ukrayna sınırındaki asker sayısını azaltmadığını aksine artırdığını söyledi. Stoltenberg aynı zamanda, Rusya’nın Ukrayna sınırında savaşa hazır birlikleri, tankları, topçuları, zırhlı birimleri, insansız hava araçları ve elektronik savaş sistemleri bulunduğunu belirtti.

Ukrayna sınırında bir asker.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ise yaptırımların Rusya harekete geçmeden uygulanması gerektiğini söyledi ve “Çatışma olduktan sonra alınan önlemler artık kimseyi ilgilendirmeyecektir” dedi.

Vaşington, Rusya’nın Ukrayna sınırına 100 bine yakın asker yığdığını iddia ediyor. Moskova ise uygun gördüğü şekilde birliklerini kendi topraklarında hareket ettirme hakkına sahip olduğunu belirtiyor ve konuşlanan askerlerin tamamen savunma amaçlı olduğunu öne sürüyor.

Kremlin, Ukrayna’yı işgal etme planı da dahil olmak üzere Batı’nın kendisine yönelttiği suçlamaları reddediyor.

Kaynak: Reuters, BBC

Derleyen: Berkcan Tuner

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.