Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fransa’da 18 yaşını dolduran herkes istediği takdirde annesinin soyadını alabilecek

Fransa Adalet Bakanı Eric Dupond-Moretti, 18 yaşını dolduran herkesin istediği takdirde annesinin soyadını daha kolay alabilmesini sağlayacaklarını açıkladı. 

Adalet Bakanı Eric Dupont-Moretti, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un partisi La Republique En Marche’dan (LREM) bir milletvekilinin konuyla ilgili yasa tasarısına hükümetin destek vereceğini belirtti. 

LREM’den Patrick Vignal’ın yasa tasarısına göre 18 yaşını dolduran her Fransa vatandaşı, belediye binasında basit bir prosedür ile soyadını değiştirebilecek. Böylece vatandaşlar, sadece annelerinin veya istedikleri sıraya göre anne ve babalarının soyadlarını birlikte taşıyabilecek.  

Fransa’da şu anda da soyadı değiştirmek mümkün fakat bu prosedürün işleyebilmesi için Adalet Bakanlığı’na meşru bir sebep sunmak gerekiyor. Bu da uzun ve zorlu bir süreç gerektiriyor. 

Fransa Adalet Bakanı Eric Dupont-Moretti 

Sosyal medya hesabından paylaştığı mesajında mevcut prosedürü, “Kimse soyadını değiştirmek için özel sebeplerini devlet ile paylaşmak zorunda olmamalı” diyerek eleştiren Dupont-Morretti, Elle dergisine verdiği röportajda, yeni düzenlemeyle iki anne, iki baba veya bekar anneler tarafından yetiştirilen vatandaşların soyadlarını daha kolay değiştirebilmesinin sağlanacağını belirtti. 

Yeni yasanın ev içi şiddet gibi travmatik deneyimleri bulunan ve soyadını değiştirmek isteyen vatandaşlara da bir çözüm olacağını belirten Dupont-Morretti, “Ebeveynler arasında eşitliği tüm Fransız vatandaşlarının özgürlüğünü gözeten bir yasa olacak” diye konuştu.

Söz konusu yasa tasarısının önümüzdeki haftalarda Ulusal Meclis’te oylamaya sunulması bekleniyor.  

Kaynak: Reuters

Derleyen: Alp Selim

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.