Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hindistan’daki Sih tapınağında linç: İki kişi Sihizme saygısızlık ettikleri gerekçesi ile dövülerek öldürüldü

Hindistan’ın kuzeyindeki Pencap eyaletinin Amritsar ve Kapurthala şehirlerinde iki kişi, Sihizme saygısızlık ettikleri gerekçesiyle linç edildi.

Yerel basında yer alan habere göre ilk olay cumartesi günü (18 Aralık), Hindistan’ın kuzeyindeki Amritsar kentinde bulunan Altın Tapınak’ta yaşandı. Cumartesi günü kimliği belirsiz bir kişinin Sihler’in en kutsal mekânı olan Altın Tapınak’a girmesinin akabinde yaşandı.

Korkulukların üzerinden atlayan kişi, Sihizmin kutsal kitabı “Guru Granth Sahib”in tutulduğu alana girdi ve ardından kitabın yanında duran kılıcı eline almaya çalıştı. Olayın yaşandığı an tapınakta ibadet edenler, kimliği belli olmayan kişiyi durdurmaya çalıştı ve tapınaktan dışarı çıkardı. Amritsar polisi, tapınak dışında çıkan kavgada kimliği belirsiz kişinin öldürüldüğünü ve soruşturmanın sürdüğünü açıkladı.

Hindistan’ın Amritsar kentindeki Altın Tapınak’ta nöbet tutan Sih muhafızları.

Bir diğer linç ise Kapurthala şehrinde yaşandı. Pazar günü (19 Aralık), Kapurthala’daki Gurdwara Sahip Tapınağı’nda Sih bayrağına saygısızlık ettiği belirtilen bir kişi cemaat tarafından dövülerek öldürüldü. Hindistan medyasına konuşan görgü tanıkları, şahsın önce polis tarafından gözaltına alındığını ancak daha sonra yerel halkın polis ile çatıştığını ve çatışmalar sonucunda şahsın dövülerek öldürüldüğünü söyledi.

Polis, ülkede yaşanan bu olaylar hakkında inceleme başlatıldığını duyurdu.

Pencap Polis Şefi sosyal medya üzerinden paylaştığı mesajında, Amritsar ve Kapurthala’daki olayları “talihsizlik” olarak nitelendirdi ve “Pencap’ta yasa ve düzeni bozan herkese karşı sert işlem yapılacak” dedi. 

Sihler, Guru Granth Sahib’i sadece dinin kutsal kitabı olarak değil, aynı zamanda yaşayan bir Guru olarak görüyor ve kitaba bir insan gibi saygı gösterilmesi gerektiğine inanıyor.

Kaynak: NYT

Derleyen: Berkcan Tuner

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.