Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kur krizi iş dünyasını böldü: TÜSİAD’dan iktidara tepki, MÜSİAD’dan destek

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın “Faiz sebep, enflasyon sonuçtur” tezi tartışma yaratırken, Merkez Bankası eylül ayından bu yana faizi 500 baz puan indirerek, yüzde 19’dan yüzde 14’e çekti. İktidarın ekonomi politikaları kur krizine neden oldu. Dolar 17, euro ise 19 liranın üzerine çıktı. Kur krizi başta temel ihtiyaçlar olmak üzere tüm mal ve hizmetlerin zamlanmasına yol açtı. İş dünyası temsilcilerinden TÜSİAD, “Genel kabul görmüş iktisat bilimi kurallarına hızla dönülmeli” çağrısında bulunurken, MÜSİAD iktidara destek verdi. TÜSİAD’a tepki gösteren Erdoğan ise “Ey TÜSİAD ve yavruları, size sesleniyorum. Kalkıp da hükümete saldırmanın değişik versiyonlarını aramayın. Bizimle mücadele edemezsiniz” dedi. Faiz politikasında ısrarlı olduğu mesajını veren Erdoğan, “Neymiş efendim faizleri düşürüyormuşuz. Benden başka bir şey beklemeyin. Bir Müslüman olarak naslar neyi gerektiriyorsa onu yapmaya devam edeceğim. Hüküm bu” diye konuştu.

Faiz indirimi-kur krizi

İktidarın,Türkiye Ekonomi Modeli” (TEM) adını verdiği ekonomi politikalarına son günlerde iş dünyasından farklı tepkiler yükseliyor.

Merkez Bankası’nın perşembe günü (16 Aralık) faizi yüzde 14’e indirmesinin ardından, cuma günü (17 Aralık) dolar 17, euro 19 lirayı aştı. Bunun üzerine Merkez Bankası, dövize 17 günde beşinci kez müdahale etti.

İş dünyasından ilk tepkiler

Aynı gün (17 Aralık) önce İstanbul Sanayi Odası Başkanı Erdal Bahçıvan, “Dün faiz indirimine giden Merkez Bankası’nın bugün elindeki kıymetli döviz kaynaklarını piyasaya sürmesini şaşkınlıkla izliyoruz” açıklamasında bulundu.

Ardından, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Piyasaların ivedilikle istikrara kavuşmasını sağlayacak acil önlemler alınmasını ve öngörülebilirliğin temin edilmesini bekliyoruz” mesajını paylaştı.

TÜSİAD’dan “Genel kabul görmüş iktisat bilimi kurallarına hızla dönülmeli” çağrısı

Cumartesi günü (18 Aralık) ise Türk Sanayici ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) yazılı açıklamada bulunarak iktidarın ekonomi politikalarını eleştirdi.

“Son dönemde yaşadığımız istikrarsızlıklar sonucunda, denenmekte olan ekonomi programıyla amaçlanan sonuçlara erişilemeyeceği netleşmiştir” denilen açıklamada şu görüşlere yer verildi: “Son dönemde ekonomide oluşan hasarın tespitini yapıp öncelikle serbest piyasa işleyişi çerçevesinde, tüm paydaşların desteğinin alındığı, genel kabul görmüş iktisat bilimi kurallarına hızla dönülmesinin gereği açıktır. Kurumların ve kuralların kapsayıcı ve etkin şekilde güçlendirilmesi başta olmak üzere atılacak adımlar ülkemizde güven ortamının oluşması için elzemdir.”

Erdoğan’dan TÜSİAD’a tepki ve “nas” vurgusu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün gece (19 Aralık) İlim Yayma Vakfı Ödülleri töreninde faiz mesajı verdi.

Erdoğan, “Neymiş efendim faizleri düşürüyormuşuz. Benden başka bir şey beklemeyin. Bir Müslüman olarak naslar neyi gerektiriyorsa onu yapmaya devam edeceğim. Hüküm bu” dedi.

Erdoğan’ın hedefinde ekonomi politikalarını eleştiren TÜSİAD da vardı.

TÜSİAD’a sert sözlerle yüklenen Erdoğan, “Ey TÜSİAD ve yavruları, size sesleniyorum. Tek göreviniz var, yatırım, üretim, istihdam, büyüme. Kalkıp da hükümete saldırmanın değişik versiyonlarını aramayın. Bizimle mücadele edemezsiniz. Sizin cinsinizi de cibilliyetinizi de gayet iyi biliyoruz. Siz, ‘acaba bu hükümeti nasıl çökertir de isteyeceğimiz, sömüreceğimiz bir hükümeti iş başına getirtiriz’, bunun için mücadele ediyorsunuz. Millet size bu fırsatı vermeyecek” diye konuştu.

MÜSİAD’dan iktidara destek

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) ise iktidarın ekonomi politikalarına destek verdi.

MÜSİAD’ın açıklamasında, “Üzülerek görmekteyiz ki son dönemde, makroekonomik temellere dayanmayan, suni bir güvensizlik ortamı oluşturulmaya çalışılmaktadır. Zira yılın ilk üç çeyreğinde yüzde 11,7 büyüyen, son 12 aylık ihracatı 220 milyar doları aşan, son üç aydır cari fazla veren Türkiye ekonomisi yalnızca döviz kuruna indirgenerek değerlendirilemez. Türkiye ekonomisi, gerek iç gerekse dış kaynaklı bütün algı manipülasyonlarına karşı, geçmişte olduğu gibi bugün de dimdik ayaktadır. Son 20 yıldır serbest piyasa koşullarından ödün vermeden yıllık ortalama yüzde 5,3 büyümeyi başaran ekonomimizin, bu süreci de atlatacağına olan inancımız tamdır. Bu bağlamda Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın önderliğinde uygulamaya konulan, üretim, yatırım, ihracat ve istihdam odaklı kazanımlarımızı katbekat artıracağına inandığımız düşük faiz odaklı politikamızın destekçisi olduğumuzu yeniden ifade ediyoruz” denildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.