Polonyalılar, Avrupa Birliği (AB) üyesi olmayan ülkelerdeki şirketlerin Polonya’da televizyon ve radyo kanallarının yüzde 49’dan fazla hissesine sahip olamayacağını öngören tasarının parlamentoda kabul edilmesinin ardından sokaklara çıkarak protesto gösterileri düzenledi. “Özgür medya” yazılı dövizler taşıyan göstericiler, Devlet Başkanı Andrzej Duda’ya tasarıyı veto etme çağrısında bulundu.
Polonya Parlamentosu’nda geçen cuma günü (17 Aralık) kabul edilen yasa tasarısı, ülkedeki yabancı medyanın faaliyetlerinin kısıtlanmasını öngörüyor. Tasarının Devlet Başkanı Andrzej Duda tarafından imzalanması halinde Avrupa Birliği (AB) üyesi olmayan ülkelere ait şirketler, Polonya’da televizyon ve radyo kanallarında yüzde 49’dan fazla hisseye sahip olamayacak.
Tasarının yasalaşması halinde Amerika Birleşik Devletleri (ABD) merkezli medya şirketi Discovery Inc.’in sahip olduğu TVN24 haber kanalının faaliyetleri etkilenecek. Ülkenin en büyük özel televizyonu olarak bilinen TVN24’ün sahibi Discovery, hisselerinin bir kısmını satmak zorunda kalacak.
“Bağımsız bilgi kaynaklarımızı bitirecekler”
Varşova Belediye Başkanı ve muhalefetin eski devlet başkanı adayı Rafal Trzaskowski, mitingde kalabalığa seslendi ve “Bu sadece bir kanalla ilgili değil. Daha sonra internet sansürü de gelecek. Tüm bağımsız bilgi kaynaklarımızı bitirme girişiminde bulunacaklar. Bunun yaşanmasına izin vermeyeceğiz” dedi.
Mitinge katılan 38 yaşındaki Emilia Zlotinska, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın dışında toplananlardan biriydi. Zlotinska, Agence France-Press’e verdiği demeçte, “İfade özgürlüğüne ihtiyacımız var. Başkanın bu yasa tasarısını imzalamamasını istiyorum” diye konuştu.
“Özgür medya demokrasinin temel direği”
TVN24’ün haberine göre başkent Varşova’da toplanan kalabalık, Polonya ve AB bayrakları salladı ve “Özgür medya”, “Özgür Polonya”, “Özgür insanlar”, “Ellerinizi TVN’den çekin” sloganları attı.
Protestolara katılan sosyoloji profesörü Beata Laciak, “Bugün burada olmak zorundayız çünkü özgür medya demokrasinin temel direği” dedi.
Ne olmuştu?
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Söz konusu yasa tasarısı, ülkede faaliyet gösteren medya şirketlerinin mülkiyetine sahip olma hakkını sadece AB ülkeleriyle sınırlıyor.
Polonya’da iktidardaki Hukuk ve Adalet Partisi (PiS), uzun zamandır yabancı medya şirketlerinin ülkede çok fazla güce sahip olduğunu ve kamuoyundaki tartışmaları çarpıttığını iddia ediyor. Eleştirmenler ise yabancı medya şirketlerine yönelik atılan adımların, Polonya ile Brüksel’i LGBTİ+ hakları ve yargı reformları gibi konularda karşı karşıya getiren otoriterleşmenin bir diğer örneği olarak görüyor.
Geçen hafta ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Duda’ya ifade özgürlüğünü, ekonomik özgürlüğü, mülkiyet haklarını ve eşit muameleyi koruma çağrısında bulunmuş ve “ABD, ifade ve medya özgürlüğünü zayıflatacak ve yabancı yatırımcıların Polonya’daki mülkiyet haklarının kısıtlanmasına ilişkin yasasın kabul edilmesinden rahatsız” mesajını paylaşmıştı.
Kaynak: Guardian