Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: DSÖ Başkanı yılbaşı ve Noel kutlamalarını iptal etmeye çağırdı, ABD’de Omicron baskın varyant haline geldi

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) koronavirüsün Omicron varyantı baskın varyant haline geldi ve Teksas eyaletinde Omicron nedeniyle bir kişi hayatını kaybetti. Rus raket Natalia Vikhlyantseva, Rusya’da vurulduğu Sputnik V aşısının diğer ülkeler tarafından tanınmaması üzerine Avustralya Açık Tenis Turnuvası’na katılamayacağını duyurdu. Kraliçe II. Elizabeth, İngiltere genelinde artan Omicron varyantına yönelik endişeleri nedeniyle Noel kutlamasını iptal etti. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, Noel ve yılbaşı kutlamalarının iptal edilmesini istedi. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi.

ABD’de Omicron kaynaklı ilk ölüm

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Teksas eyaletinde Omicron varyantı nedeniyle bir kişi hayatını kaybetti. Bu ölüm, Omicron sebebiyle yaşanan ilk ölüm olarak kayıtlara geçti. Reuters’ın haberinde, hayatını kaybeden kişinin 50 ile 60 yaşları arasında olduğunu ve koronavirüs aşısı yaptırmadığını belirtildi. ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri (CDC), koronavirüsün Omicron varyantının ülkedeki koronavirüs vakalarının yüzde 73’ünü oluşturduğunu, Omicron’un ülke genelinde baskın varyant haline geldiğini açıkladı.

Jen Psaki

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, ülkede artış gösteren Omicron varyantına rağmen, Başkan Joe Biden‘ın gündeminde “tam kapanma” olmadığını söyledi. Düzenlediği günlük basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Psaki, ülkedeki aşısızların en büyük risk grubunu oluşturduğunu vurguladı. Başkan Biden’ın koronavirüse ilişkin alınan yeni kararları bugün (21 Aralık) açıklaması bekleniyor.

AB içindeki seyahatlerde aşı sertifikalarına 9 ay geçerlilik süresi getirildi

Avrupa Birliği (AB), 1 Şubat 2022 tarihinden itibaren birlik ülkeleri içindeki seyahatlerde kullanılan dijital koronavirüs sertifikasının geçerlilik süresinin dokuz ay olduğunu açıkladı. Komisyondan paylaşılan açıklamada, aşı sertifikalarına işlenen son aşı dozu tarihinin dokuz ay boyunca seyahate imkan tanıyacağı ve sürenin dolmasının ardından da takviye doz şartı aranacağı belirtildi.

Sputnik V aşısı olan Rus raket, aşı tanınmadığı için Avustralya Açık’a katılamayacak

Natalia Vikhlyantseva

Rus raket Natalia Vikhlyantseva, ülkesinde olduğu Sputnik V aşısının diğer ülkeler tarafından tanınmaması üzerine Avustralya Açık Tenis Turnuvası’na katılamayacağını duyurdu. 17-30 Ocak 2022 tarihlerinde Avustralya’da düzenlenecek sezonun ilk Grand Slam turnuvasına katılacak sporcuların, iki doz koronavirüs aşısı olmaları veya aşı olamayacaklarına dair tıbbi bir gerekçe sunmaları gerekiyor. Avustralyalı yetkililerin Sputnik V aşısına onay vermediği için turnuvaya katılamayacak olan Vikhlyantseva, sosyal medya üzerinden paylaştığı mesajında, “Kortta olmak istiyordum ancak Sputnik onaylı değil” dedi.

Kraliçe Elizabeth’ten Omicron önlemi: Noel kutlamaları iptal

İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth, ülke genelinde artan Omicron varyantına yönelik endişeleri nedeniyle Sandringham’da geleneksel olarak düzenlenen Noel kutlamasını iptal etti. Kraliçenin Noel’i Windsor Kalesi’nde geçireceği ve kraliyet ailesi üyelerinin de kendisini ziyaret edeceği belirtildi. Buckingham Sarayı yetkilileri, bu kararı “kişisel bir karar” olarak nitelendirdi. Kraliçe Elizabeth daha önce de yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle İskoçya’nın Glasgow kentinde düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Konferansı’na katılmamıştı.

İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth

DSÖ’den Noel uyarısı: “Planlarınızı iptal edin”

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, koronavirüsün Omicron varyantı nedeniyle dünya genelinde vaka sayılarının artış gösterdiğine dikkat çekti ve insanları Noel ve yılbaşı tatilleri için yaptıkları planları iptal etmeye çağırdı. Dr. Ghebreyesus, “Bir etkinliğin iptal edilmesi, bir hayatın iptal edilmesinden daha iyidir” dedi. Omicron varyantının Delta varyantından daha hızlı yayıldığına dikkat çeken Ghebreyesus, aşılanan ya da koronavirüse yakalanan ve iyileşen kişilerin de enfekte olma ihtimalinin yüksek seyrettiğinin altını çizdi.

Tedros Adhanom Ghebreyesus

Kanada Dışişleri Bakanı Melanie Joly koronavirüse yakalandı

Kanada Dışişleri Bakanı Melanie Joly, bugünkü açıklamasında antijen testi yaptırdığını ve test sonucunun pozitif çıktığını söyledi. 42 yaşındaki Joly, “Hızlı bir antijen testi yaptırdım ve sonuç pozitif geldi. Halk sağlığı yönergelerini izleyerek kendimi tecrit altına aldım. PCR testimin sonuçlarını alana kadar evden çalışacağım” dedi.

Kanada’nın en kalabalık ikinci eyaleti Quebec’te de vaka sayıları hızla artıyor. Yetkililer Quebec’te barların, spor salonlarının ve restoranların kapatılacağını söyledi ve çoğu şirket, çalışanlarını evden çalışmaya yönlendirdi. Eyalette her gün 4 bin 500 koronavirüs vakası tespit ediliyor.

Yeni Zelanda’da koronavirüs kısıtlamaları şubat ayına dek devam edecek

Yeni Zelanda’da Omicron varyantının hızlıca yayılmasına ilişkin endişeler nedeniyle ülkede uygulanan koronavirüs kısıtlamaları şubat ayına dek devam edecek. Güney Pasifik ülkesinde uygulanan kısıtlamaların bugün kaldırılması bekleniyordu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.