Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Mithat Sancar: “Bir avuç rant için Türkiye, Merkez Bankası kaynakları tükenmiş, Hazinesi boşaltılmış bir ülke haline getirilecek, bunun sonucu yoksulluk, açlıktır”

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar partisinin Meclis’teki grup toplantısında konuştu. Ekonomideki gidişata değinen Sancar, “Bir avuç servet sahibi için Hazine’yi boşaltacaklar ve Türkiye, Merkez Bankası kaynakları tükenmiş, Hazinesi boşalmış bir ülke haline getirilecek. Bunun sonu yoksulluktur, açlıktır” dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar’ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

Türkiye’nin her gün yeni bir darbeye uyandığını söyleyen HDP Eş Genel Başkanı Sancar, “Dün gece yeni bir darbe operasyonu gerçekleşti. Ekonomi konusunda yeni model açıkladığını iddia eden siyasi iktidar, birdenbire yeni tedbirler aldığını duyurdu. Dolar, döviz, altın olağanüstü yükseliyor, Türk Lirası (TL) olağanüstü değer kaybediyor, ekonomistler nedenini açıklıyor ama bu iktidar politikalarına devam ediyor. Yeni ekonomik modelin temeli olarak iddia ettikleri politikaları şimdi yeniden başka kılıflarla hayata geçiriyorlar” diye konuştu.

İktidarın açıkladığı ekonomik paketi eleştiren Sancar, “Erdoğan, ‘Faiz sebep, enflasyon sonuçtur’ diyordu. Ama dün açıklanan tedbirlerde bunun tam tersini yaptıklarını görebiliriz. Sonuçlar ne olacak diye baktığınızda, dövize endekslemek dışında ciddi herhangi bir adım ve önlem olmadığını görebilirsiniz. Yani TL’ye bağlı mevduatı şimdi dolara endekslediler” dedi.

“Halkın dini inançlarını istismar ediyorlar”

Bu iktidar bu oyunlarıyla ülkeyi mandacı bir düzene, statüye sürüklemektedir” diyen Sancar, eleştirilerini şöyle sürdürdü: “Kâh nastan dem vuruyor kâh kendi yarattığı ekonomi doktrininden. Orada tökezleyince kendi yarattığı ekonomi biliminden sapıyor, bu sefer naslara müracaat ediyor, yani dini istismar etmeye başlıyor. Oysa asıl amacın inanca uygun davranış olmadığı da ortada. Çünkü nas faizi haram kılıyorsa, ekonominin bütün alanlarında, en başta devletin alacaklarında faizi sıfırlamanız gerekiyor ama böyle yapmıyorlar. Biz HDP olarak bu şekilde saldırıyı her yerde ifşa edeceğiz, bunu halka hakikatiyle birlikte açıklamaya devam edeceğiz. Bu düzenin gerçek yüzünü de açığa çıkarmayı sürdüreceğiz.”

“Bir avuç rant için hazineyi boşaltacaklar”

“Dövize bağlı garanti nasıl işleyecek?” diye soran Sancar, konuşmasına şöyle devam etti:

“Dün Ziraat Bankası’nın müdürü bunun Hazine’den karşılanacağını söylüyor, doğru diyor. Eğer bir kaynak yaratılacaksa bunun şimdi tek adresi Hazine’dir. Hazine, halkın vergilerinin ve halktan toplanan gelirlerin bulunduğu yerdir. Bundan önce Merkez Bankası’nın kaynaklarını, bu politikaları uğruna ve bir avuç sermayedara peşkeş çektiler, 128 milyar dolar bu şekilde buharlaşıp gitti. Bunların hepsi, bu ülkenin halklarının emekleriyle oluşturdukları birikimler. Şimdi Hazine’den karşılamak zorundalar, başka yolu yok. Ya da bütünüyle kanunları bir kenara bırakıp yasadışı bir ekonomik işleyiş yaratacaklar, yani yasaların olmadığı, kuralların bulunmadığı, arka kapıda tıpkı kara borsa gibi çalışan ekonomik düzen kuracaklar. Eğer döviz daha çok yükselirse, Hazine’nin kaynakları yetmezse para basacaklar. Para basmak enflasyon demek. Hazine’yi kurutmak bu ülkeyi soymak demektir, bu halkı soymak demektir, ne için? Bir avuç rant için, servet sahibi için Hazine’yi boşaltacaklar ve Türkiye, Merkez Bankası kaynakları tükenmiş, Hazinesi boşaltılmış bir ülke haline getirilecek. Bunun sonucu açlık, yoksulluk, kıtlık, zulümdür.”

“Bize ve muhalefet partilerine tarihi sorumluluk düşüyor”

Bu düzenlemenin ancak kanunla yapılabileceğini vurgulayan Sancar, “‘Halk için bütçe, halka bütçe’ mücadelesini Meclis zemininde en etkili şekilde yürüttük. Eğer bu yeni açıkladıkları paketi gerçekten hayata geçireceklerse, yani faizle kur arasındaki farklı TL mevduat sahiplerine mutlaka vereceklerse, ‘Bunu Hazine’den yapmaları gerekir’ demiştim, Hazine’den tek kuruşun bile kanuni dayanak olmadan çıkarılmasının imkanı yoktur. Ya anayasayı askıya alacaksınız, yani artık açık ve doğrudan darbe yönetimine geçeceksiniz ya da faiz-kur farkı garantisi için bir kanun getireceksiniz Meclis’e. Bize ve bütün muhalefet partilerine tarihi bir sorumluluk düşüyor. Böyle bir kanunun Meclis’e gelmesi gerekiyor, Meclis’e geldiğinde bunu engellemek, bu halka, bu toplumun geleceğine karşı sorumluluğumuzdur. Böyle bir kanunu getirdikleri anda en etkili mücadeleyi yürüteceğiz” diye konuştu.

Roboski katliamının 10. yıldönümünü hatırlatan Sancar, “Tam 10 yıl önce bugünlerde Roboski katliamı yaşandı. Bu acı dinmedi, dinmeyecek. Yine aralık ayında Maraş katliamı yaşanmıştı, o vahşi katliamı unutmadık. ‘Hayata Dönüş Operasyonu’ adı altında cezaevlerinde yaptıkları katliam da aralık ayındaydı, onu da unutmadık, unutmayacağız. Sanılıyor ki bunların hesabı sorulmayacak. Çorum, Sivas, Gazi ve Gezi’de yapılanları da unutmadık. Biz bu anmaları nefreti büyütmek için değil geleceği barış üzerine inşa etmek için hatırlatıyoruz” dedi.

Sancar, sözlerini şöyle tamamladı: “En başta Kürt sorununda çözümsüzlük politikalarına, güvenlikçi anlayışa karşı çıkmak zorundayız. Ekonomik çöküşte bunun ne kadar önemli bir payı olduğunu bir kez daha hatırlatıyoruz. Büyük barış bizim varoluş sebebimizdir. Böyle yaparsak geleceği barış, adalet üzerine kurabiliriz. Bunun da sadece HDP’ye bırakılmayacak kadar büyük bir hedef olduğunu herkesin bilmesi gerekiyor. Bunu başarabilirsek bu iktidarın dayandığı bütün temelleri ortadan kaldıracağız.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.