Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Susurluk davası hükümlüsü Ziya Bandırmalıoğlu öldürüldü

İstanbul-Kadıköy’de bir restoranda dün gece (20 Aralık) çıkan silahlı kavgada, Susurluk davası hükümlüsü, eski Özel Harekât polisi Ziya Bandırmalıoğlu ve eski polis Şahin Aslan öldürüldü. Üç kişinin de yaralandığı olayla ilgili, yedi kişi gözaltına alındı.

İstanbul-Kadıköy’de bir restoranda dün gece (20 Aralık) saat 22.30 sıralarında iki grup arasında silahlı kavga çıktı.

Kavgada, Susurluk davası hükümlüsü ve bir çok davada adı geçen eski özel harekat polisi Ziya Bandırmalıoğlu ile emekli polis Şahin Aslan hayatını kaybetti, üç kişi de yaralandı.

Olayla ilgili yedi kişi gözaltına alınırken, iki kişi de aranıyor.

Ziya Bandırmalıoğlu kimdir?

Eski bir Özel Harekât polisi olan ve meslekten ihraç edilen Ziya Bandırmalıoğlu, 1997 yılında İstanbul 6 No’lu DGM’de görülen Susurluk davasında, İbrahim Şahin, Mehmet Korkut Eken Ayhan Çarkın, Yaşar Öz, Haluk Kırcı ve Ayhan Akça ile birlikte yargılandı.

Davada, Bandırmalıoğlu’nun da aralarında bulunduğu 13 sanığa “halk arasında korku, endişe ve panik yaratacak şekilde, ammenin selameti aleyhine kasten adam öldürme, adam kaldırma, yağma cürümlerini işlemek üzere silahlı teşekkül oluşturdukları, teşekkül mensuplarının dağlarda, kırlarda, genel yollarda, meskûn yerlerde silahlı olarak dolaştıkları” gerekçesiyle 12 Şubat 2001’de dörder yıl hapis cezası verildi.

Susurluk davasında verilen cezalar, 15 Ocak 2002’de Yargıtay tarafından onanarak kesinleşti.

90’lı yıllarda işlenen faili meçhul cinayetler ve Susurluk davasından aranan Ziya Bandırmalıoğlu, 25 Ocak 2013’te Bilecik’te yakalanarak cezaevine konuldu.

Eski MİT görevlisi Tarık Ümit‘in kaçırılması ve öldürülmesi, Behçet Cantürk‘ün öldürülmesiyle suçlanan Ziya Bandırmalıoğlu, bu dava kapsamında, 26 Ocak 2013’te tutuklandı ve 27 Kasım 2013’te tahliye edildi.

Bandırmalıoğlu’na 1994 yılında Ankara’da gözaltına alınan dört üniversite öğrencisinin akıbeti, Ankara’da 1994’te öldürülen Avukat Yusuf Ekinci, Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanı Namık Erdoğan, Altındağ Nüfus Müdürü Mecit Baskın ve avukat Faik Candan, işadamları Savaş Buldan ve Behçet Cantürk cinayetleri soruldu.

Bandırmalıoğlu, savcıya verdiği iki saatlik ifadede cinayetlerle ilgili “Hatırlamıyorum” cevabını verdi.

Ziya Bandırmalıoğlu, son olarak, Ankara JİTEM davasında, aralarında Mehmet Ağar, eski Özel Harekât Dairesi Başkanı İbrahim Şahin, eski MİT mensubu Korkut Eken ile Ayhan Çarkın‘ın da bulunduğu eski Özel Harekât polisleriyle birlikte “cürüm işlemek için oluşturulan silahlı teşekkülün faaliyeti kapsamında insan öldürmek” suçlarından yargılanıyordu.

19 sanık hakkında yerel mahkemenin verdiği beraat kararı İstinaf Mahkemesi’nde bozulmuştu, bunun üzerine dava Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yeniden görülmeye başlanmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.