Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Konaklar, atlar, mücevherler ve şantaj: Dubai Emiri ile Ürdün Prensesi’nin boşanma davası ve kraliyetin velayet savaşı

Londra Yüksek Mahkemesi, Dubai Emiri Şeyh Muhammed bin Raşid el-Maktum’un, eski eşi Ürdün Prensesi Haya’ya 554 milyon sterlin (733 milyon dolar) tazminat ödemesine karar verdi. Bu kararla, çiftin uzun süredir devam eden velayet çatışmasına da son verildi. Şeyh Muhammed’le yaşadığı anlaşmazlıklar nedeniyle İngiltere’nin başkenti Londra’ya taşınan Prenses Haya, başlangıçta talep ettiği 1.4 milyar sterlinlik tazminatın yarısından azını kazandı.

İngiliz hukuk tarihinin en büyük boşanma davası olan Şeyh Muhammed ve Prenses Haya’nın “velayet” savaşında, salı günü (21 Aralık) karar çıktı. Londra Yüksek Mahkemesi, Dubai emiri Şeyh Muhammed bin Raşid el-Maktum’un, eski eşi Ürdün Prensesi Haya’ya 554 milyon sterlin (733 milyon dolar) tazminat ödemesine hükmetti. Prenses Haya, Şeyh Muhammed’in iki kızı Latifa ve Şemsa’yı daha önce kaçırdığını ve kendi istekleri dışında Dubai’ye geri döndüklerini öğrendikten sonra, hayatından endişe ederek, 2019’da çocuklarıyla birlikte Dubai’den İngiltere’ye kaçmıştı. Prenses, İngiltere’ye taşındıktan sonra “Sana her yerden ulaşabiliriz” mesajlarıyla tehditler almaya devam etmişti.

İşte, İngiliz hukuk tarihinin en yüksek miktardaki tazminat kararına neden olan davadaki tartışmalar ve konuşulan malvarlıkları:

Şantaj

Duruşmalar esnasında Prenses Haya’nın korumalarından biriyle ilişkisi olduğu ve prensesin bu ilişkiyi ifşa etmek isteyen dört güvenlik çalışanına ödeme yaptığı belirtildi. Haya’ya ilişki hakkında sorular sorulurken ödemeleri neden çocuklarının banka hesaplarından yaptığı da gündeme geldi. Prenses sorulara, “Çok korkmuştum, o miktardaki para yalnızca o hesaplarda mevcuttu” diyerek yanıt verdi.

Duruşmadaki iddialara göre Haya ilişkisini saklamak için, kendisine şantaj yapan güvenlik görevlilerinden birine 1.12 milyon sterlin ödedi. Daha sonraki iki ödeme toplam 4 milyon sterlinden fazlaydı. Daha sonra, El-Maktum’un avukatı Nigel Dyer, Haya’nın başka bir güvenlik görevlisine 1.2 milyon sterlin verdiğini ortaya çıkardı.

Evler

Prenses Haya, Londra’nın batısındaki malikanesini 87,5 milyon sterline satın almıştı. Prenses mahkemeye, binanın 2017 ve 2018’de 9.3 milyonu yapısal işler ve 2.8 milyonu demirbaş ve eşyalar için olmak üzere 14.7 milyon sterlinlik bir maliyetle yenilendiğini söyledi.

Prenses, mahkemede Şeyh Muhammed’den, malikanenin 10 yıllık yenileme masrafları için yılda 1 milyon sterlin, beş kahya ve bir tamircinin masraflarını ve ayrıca mülk bakım şirketi ile imzalanan yıllık 223 bin sterlinlik sözleşmeyi karşılamasını istedi. Haya, Şeyh Maktum’dan perde, halı ve mobilyaları yenileyebilmek için 900 bin sterlin ve temizlik ürünleri, kuru temizleme ve gerekli aletlerin karşılanması için 100 bin sterlin ödemesini de talep etti.

Hâkim Philip Moor, Haya’nın talep ettiği 10 milyon sterlinlik yenileme, 500 bin sterlinlik aşınma ve yıpranma masrafları ve 223 bin sterlinlik bakım maliyetini şeyhin ödemesine karar verdi.

Prenses ayrıca, babası Ürdün Kralı Hüseyin’in kendisine bıraktığı Londra’nın batısındaki Castlewood malikanesinin bakım masrafları için büyük meblağlar talep etti. Haya, malikanenin bakımı için yılda 770 bin sterlin, iki mülk yöneticisi ve üç hizmetçinin maliyetini istedi. Şeyh Maktum’un avukatı Dyer, bu talebin 4,5 milyon değerindeki eve 10 yılda 7,7 milyon sterlin harcamak anlamına geldiğini söyleyerek talebe itiraz etti. Hâkim Moor şeyhin, Castlewood’daki evin aşınma ve yıpranma masrafları için yılda 125 bin sterlin ve 10 yıllık yenilemesi için yılda 200 bin sterlin ödemesine hükmetti.

Atlar

Prenses Haya, boşanmadan önce mali durumuyla ilgili mahkemeye verdiği ifadede, “Bir at isteseydim, bir tane alırdım” demişti. Velayet savaşı sırasında Haya, Epsom Derbisi galibi New Approach isimli at da dahil olmak üzere 400’den fazla yarış atı üzerinde hak iddia etti. Kendisine ait olan atlar için Şeyh Maktum’dan 75 milyon sterlin tazminat talep etti.

Öte yandan, kardeşiyle birlikte Godolphin at yarışı ahırını kuran şeyh, atların Haya’yı temsilen yarıştığını ancak onların Godolphin’e ait olduğunu söyledi. Hâkim Moor, “atların Godolphin’in bir parçası olduğunu” belirterek şeyhin lehinde karar verdi.

Tatil ve eğlence

Evlilik sırasında ailenin İtalya’daki yaz tatilinde 631 bin sterlin harcadığını ve başka bir tatilde Yunanistan’da bir otele 274 bin euro ödediğini belirten Moor, “çocukların, çiftin evliliği sırasında sahip olduğu olağanüstü zenginlik ve yaşam standartlarının bu davayı olağandışı hale getirdiğini” söyledi. Bu şekilde Hâkim Moor, Haya’nın yılın dokuz haftasını yurtdışında geçirmek, İngiltere’de iki hafta tatil yapmak ve Ürdün’de üç, İngiltere’de üç hafta sonu seyahat etmek için talep ettiği miktarı şeyhin ödemesine hükmetti.

Bu şekilde Haya’ya tatiller için, özel uçak masraflarını karşılamak adına verilen 1 milyon sterlin de dahil olmak üzere yılda 5,1 milyon sterlin tazminat ödenmesine karar verildi. Prenses Haya’ya boş zamanlarında harcaması için 1 milyon sterlin daha ödenmesine hükmeden Hâkim Moor, Haya’ya at ve evcil hayvan oyuncakları satın alması ve hayvanların eğitilmesi için 227 bin sterlin daha tazminat ödenmesine karar verdi.

Giysi ve takı

Prenses Haya, eski kocası Şeyh Muhammed’in evlilikleri boyunca kendisine çok cömert davrandığını söyledi. Prenses şu anda eksikliğini hissettiği kıyafet ve mücevherler için 52 milyon sterlin tazminat talep etti. Prenses, tasarım kıyafet koleksiyonunun yaklaşık 74 milyon euro değerinde olduğunu ve eşiyle yaşadığı anlaşmazlıklar nedeniyle İngiltere’ye kaçtıktan sonra kendisine yalnızca en temel eşyalarının iade edildiğini söyledi.

Haya; elmas, inci, safir ve zümrüt mücevherlerinin Dubai’de kaldığını ve ortadan kaybolduğunu belirtti. Hâkim, prensesin kayıp mücevherleri için 13.7 milyon, kaybolan kıyafetleri için 1 milyon sterlin “nispeten mütevazı bir” tazminat ödenmesine karar verdi.

Prens Ali

Haya’nın avukatı mahkemedeki ifadesinde, Haya’nın kardeşi Prens Ali’nin 2016’da FIFA başkanı olmak için yaptığı başarısız kampanyasının Şeyh Maktum tarafından finanse edildiğini söyledi. Avukat ayrıca, Haya’nın kardeşine milyonlarca sterlin para verdiğini belirtti. Prenses Haya bu konuyla ilgili, “Şeyh Muhammed ailemin üyelerine karşı çok nazikti. Ali’nin aldığı paranın birdenbire kesilmesini ve ona bir şey olursa çocuklarının ona bir şey ödemek zorunda hissetmesini istemiyorum” dedi.

Derleyen: Ayşen Yaman

Kaynak: Reuters, BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.