Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Singapurlu yayın organı Lianhe Zaobao, Çinli tenisçi Peng Shuai’nin tacize uğramadığını söylediği bir video röportaj paylaştı

Singapurlu yayın organı Lianhe Zaobao, Çinli tenisçi Peng Shuai ile ilgili Şanghay’da bir kayak merkezinde çekilmiş bir video paylaştı.

Lianhe Zaobao’nun paylaşımı:

Videonun olduğu haber:

https://www.zaobao.com.sg/news/china/story20211220-1224718

Videoda Peng, eski Çin Başbakan Yardımcısı Zhang Gaoli’nin kendisini taciz ettiğini ne söylediğini ne de yazdığını söylüyor. Peng Shuai, Weibo’da kasım ayı başında yaptığı paylaşımda ise Gaoli ile cinsel ilişki yaşamaya zorlandığını iddia etmişti.

Konuya dair yoğun sansür devam ederken Kadınlar Tenis Birliği (WTA) yetkilileri, aradan bir buçuk ay geçmesine rağmen Çinli tenisçiye hâlâ doğrudan temas kuramıyor. Peng Shuai’den, Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin (IOC) konunun yakın takipçilerini tatmin etmeyen açıklamaları ve bu tarz videolar haricinde haber alınamıyor. Daha önceki videoların kaynaklarının Çin devletine bağlı yayınlar olması, güvenilirliğe gölge düşürüyor. 

WTA CEO’su Steve Simon, birlik olarak Peng Shuai’nin özgürlüğünden emin olana ve Zhang Gaoli’ye yönelik taciz iddiası soruşturulana kadar Çin’deki organizasyonlarını askıya aldıklarını ilan etmişti. WTA’nın şeffaflık ve soruşturma isteyen duruşu sürüyor.

Öte yandan, 4-20 Şubat 2022 tarihlerinde Pekin’de düzenlenecek Kış Olimpiyat Oyunları’na yönelik diplomatik boykotlar devam ediyor. Çin’deki insan hakları ihlalleri nedeniyle organizasyona diplomatik boykot uygulayan ülkeler arasına, ABD’nin ardından Avustralya, Kanada ve Britanya da katıldı.

Diplomatik boykot, ülkelerini temsilen sporcuların yarışmasında herhangi bir engel olmadığı ancak ülkelerin Pekin’e devlet yetkilisi göndermeyeceği anlamına geliyor.

Peng Shuai’yle ilgili yazdığımız son haber ve önceki haberlerin linkleri için:

Yazan: Sedat Efekan Özener

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.