Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Uluslararası Tenis Federasyonu (ITF), Çin’deki 1,4 milyar insanı cezalandırmak istemediği için Peng Shuai konusunda WTA ile aynı radikal hamleyi yapmadığını açıkladı


Uluslararası Tenis Federasyonu (ITF) Başkanı David Haggerty, BBC Sport’a verdiği röportajda 1,4 milyar insanı cezalandırmak istemedikleri için Çin’deki organizasyonları askıya almayacaklarını açıkladı.

Uluslararası Tenis Federasyonu (ITF) Başkanı David Haggerty

Kadınlar Tenis Birliği (WTA) CEO’su Steve Simon, Peng Shuai’nin özgürlüğünden emin olana ve Zhang Gaoli’ye yönelik taciz iddiası soruşturulana kadar Çin’deki organizasyonlarını askıya aldıklarını açıklamıştı.

WTA’nın bu radikal hamlesinin ardından benzer bir duruş ITF’ten beklenmişti. ITF bu beklentiyi karşılıksız bırakırken yapılan açıklamada, ITF’in tenisi dünyada yöneten federasyon olduğunun ve bu nedenle profesyonel tenisçilerle birlikte alt yaş organizasyonlarını da göz önünde bulundurmaları gerektiğinin altını çizdi.

İnternet sitesinden de resmi açıklama yayımlayan ITF, kurum olarak kadın haklarının yanında olduklarını, temel endişelerinin Peng Shuai’nin iyi durumda olması olduğu ve Peng’in Zhang Gaoli’ye yönelik açıklamasının soruşturulması gerektiğini belirtti.

Peng Shuai

Kasım ayı başında Weibo’da yaptığı paylaşımda eski Çin Halk Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Zhang Gaoli ile cinsel ilişki yaşamaya zorlandığını açıklamasının ardından Peng Shuai’ye Pekin yönetimi tarafından tavizsiz bir sansür uygulanırken tenisçiyle dijital ve dolaylı olmayan yollardan iletişime geçilemiyor.

Bu süreç devam ederken Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Çin’in başta Sincan Uygur Özerk Bölgesi olmak üzere insan haklarına yönelik tutumunu protesto etmek için şubat ayında düzenlenecek 2022 Pekin Kış Olimpiyat Oyunları’na “diplomatik boykot” uygulama kararı aldığını açıkladı. ABD’li sporcuların olimpiyatlara katılmasının önünde ise bir engel bulunmuyor. Konuya dair Pekin’den yapılan açıklamada, ABD’nin spora siyaset karıştırarak insanları böldüğü ve bu hamlenin karşılıksız kalmayacağı belirtildi.

ABD’nin açıklamasından sonra Yeni Zelanda da 2022 Kış Olimpiyat Oyunları’na politik temsilci göndermeyeceğini açıklarken benzer bir tutumu, Birleşik Krallık ve Avustralya’nın da alması bekleniyor.

Bu gelişmelerin ardından Peng Shuai’nin Weibo’da yaptığı paylaşıma aynı gün sansür uygulayan Çin Halk Cumhuriyeti, yine Weibo’da “ABD’nin 2022 Olimpiyatlarını diplomatik boykotu” maddesini erişime kapattı.

Peng Shuai’yle ilgili yazdığımız son iki haber ve önceki haberlerin linkleri için:

Yazan: Sedat Efekan Özener

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.