Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kadınlar Tenis Birliği (WTA), Peng Shuai’nin özgürlüğüne dair endişelerinin giderilmemesi nedeniyle Çin’deki organizasyonlarını askıya aldığını açıkladı


Kadınlar Tenis Birliği (WTA), Peng Shuai’nin özgürlüğüne dair duydukları endişe ve Çinli tenisçinin eski Başbakan Yardımcısı Zhang Gaoli’ye yönelik taciz iddiasının Pekin yönetimi tarafından hasıraltı edilmeye çalışılmasını gerekçe göstererek, Çin ve Hong Kong’daki organizasyonlarını askıya aldığını açıkladı.

WTA Yönetim Kurulu Başkanı Steve Simon

WTA Yönetim Kurulu Başkanı Steve Simon, çarşamba günü (1 Aralık) yaptığı açıklamada, “Peng Shuai kendini özgürce ifade edemezken ve ilişkiye zorlandığını açıklamasına rağmen bu konunun üzerine gidilmediğini görürken kadın sporcularımızın orada müsabakalara çıkmasına nasıl izin verebiliriz. Tüm bu gelişmelerin ardından 2022’deki tenis etkinliklerini gerçekleştirdiğimiz takdirde olacaklardan endişe ediyorum” dedi.

WTA’nın açıklaması:

Bu hamleyle WTA, bir spor organizasyonunun Çin’deki insan hakları ihlallerine yönelik gösterdiği en net tepkiyi ortaya koymuş oldu. WTA’nın tavrına tenis dünyasının önemli isimlerinden destek geldi. Eski şampiyonlardan Billie Jean King, “Steve Simon ve WTA’yı güçlü duruşlarından ötürü tebrik ediyorum. WTA sporcularını destekleme noktasında doğru bir tutum sergiledi ve bu nedenle kadın sporunda tenisin önemli bir yeri var” derken erkeklerde dünya 1 numarası olan Novak Djokovic, “Konuya dair yeterli bilgimiz yok ve bence WTA, oldukça cesur ve kararlı bir hamle yaptı” diye konuştu. Tenis efsanesi Martina Navratilova ise “Cesurca. Siz ne diyorsunuz IOC, şu ana kadar sesinizi duyamadım?” tweeti ile Uluslararası Olimpiyat Komitesi’ni hedef gösterdi.

Navratilova’nın paylaşımı:

Bu gelişmenin ardından Uluslararası Olimpiyat Komitesi, Peng Shuai konusunda ikinci resmi açıklamasını yaptı. IOC’nin açıklamasında, “İnsanların ve organizasyonların Peng Shuai’yle ilgili endişelerini paylaşıyoruz. Bu nedenle daha dün, IOC’den bir ekip Peng’le bir kez daha görüntülü görüştü. Ona desteğimizi ilettik ve kendisinin durumunu yakından takip edeceğiz. Önümüzdeki ocak ayında yüz yüze görüşmek için anlaştık. Onun güvenliğini sağlamak için birden fazla yol var, geçmiş tecrübeleri baz alarak bu konunun çözümünde efektif yol olduğuna inandığımız ‘sessiz diplomasi’ yolunu izliyoruz” ifadeleri yer aldı.

IOC’nin açıklaması:

Kasım ayı başında Weibo’da yaptığı paylaşımda eski Çin Halk Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Zhang Gaoli ile cinsel ilişki yaşamaya zorlandığını açıklayan Peng Shuai ile o tarihten beri dijital ve dolaylı olmayan yollardan iletişime geçilemiyor.

IOC, 2022 Pekin Kış Olimpiyat Oyunları öncesinde Çin’i doğrudan hedef alacak bir hamle yapmaktan kaçınıyor

Kasım ayı boyunca süren, kasımın ikinci yarısında tüm dünyanın gündemi haline gelen olaylar zinciri sonucunda IOC, yaklaşan 2022 Pekin Kış Olimpiyat Oyunları öncesinde Çin Halk Cumhuriyeti’ni doğrudan hedef alacak bir hamle yapmaktan kaçınıyor. IOC, Çin pazarıyla ekonomik ilişkilerini, Peng Shuai’nin özgürlüğü ve yaptığı taciz açıklamasından önce göz önünde bulundurduğu için eleştiri oklarının hedefinde. Çin tüm sporlar için finansal açıdan oldukça önemli bir pazar. IOC’nin tavrı, başka spor organizasyonlarında, Çin dışında başka ülkelere karşı da yaşanıyor. Örneğin 2022’de Katar’da gerçekleşecek FIFA Dünya Kupası’na yönelik ülkelerin boykot veya protesto uygulayıp uygulamayacağı, dönem dönem tartışma konusu oluyor.

2019’da Çin’de dokuz spor organizasyonu gerçekleştiren ve gelir kalemlerinden önemli bir kısmı Çin kaynaklı olan WTA ise 2022’de organizasyon sayısını daha da arttırmaya hazırlandığı bir dönem öncesi spor endüstrisinde görmeye alışık olmadığımız radikal bir karar aldı.

2022 Kış Olimpiyat Oyunları, 4-20 Şubat 2022 tarihleri arasında Pekin’de düzenlenecek.

Peng Shuai’yle ilgili 4 Kasım tarihinden beri yaptığımız tüm haberler için:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.