Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

AYM, Spor Toto’ya ödenen KDV iadesini anayasaya aykırı buldu

Anayasa Mahkemesi, (AYM) Şans Oyunları hasılatından alınan vergi, fon ve payların düzenlenmesi hakkında kanuna eklenen, ödenen katma değer vergisinin (KDV) bir kısmının yatırım ve işletme giderlerinde kullanılmak üzere Spor Toto Teşkilat Başkanlığı adına açılan özel hesaba iadesini öngören kuralın anayasaya aykırı olduğuna ve iptaline karar verdi. Karar, Resmi Gazete’de yayımlandıktan altı ay sonra yürürlüğe girecek.

Spor Toto Teşkilat Başkanlığı (STTB) tarafından ödenen KDV’nin bir kısmı yatırım ve işletme giderlerinde kullanılmak üzere SSTB adına açılan özel bir hesaba aktarılıyordu. 

“Meclis’e ait bütçe hakkı kullanımını engelliyor”

AYM’nin açıklamasında, bütçe kaynaklarının özel hesaplar kullanılarak temel mali mevzuat hükümlerine tabi olmadan harcanmasının, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne ait bütçe hakkının kullanımına engel olduğu aktarılarak anayasaya aykırı olduğu belirtildi.

“Vergiler kamu hizmetlerinin finansmanı için kullanılmalı”

Açıklamada ayrıca vergilerin, hizmetlerin anonim karşılığı olarak toplandığı ve bu hizmetlerin finansmanı için kullanıldığı vurgulanarak topluma yayılmayan kamu hizmetlerinin finansmanı için vergi tahsis edilmemesi gerektiği aktarıldı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.