Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: ABD, Merck’in ürettiği koronavirüs ilacını onayladı, Rusya’da koronavirüsten ölenlerin sayısı 600 bini aştı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), Merck tarafından geliştirilen koronavirüs ilacını onayladı. Çin’in kuzeybatısındaki Shaanxi eyaletinin 13 milyon nüfuslu başkenti Xi’an’da koronavirüs vaka sayısının önlenmesi amacıyla sokağa çıkma yasağı getirildi. Rusya’da koronavirüs salgınının başından itibaren salgın nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 600 bini aştı. İspanya’da Omicron varyantının etkisini artırması ve koronavirüs vaka sayılarında artış gözlemlenmesi nedeniyle açık alanda maske takmanın zorunlu olacağı belirtildi. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi.

Merck tarafından geliştirilen koronavirüs ilacı, FDA’dan onay aldı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), ABD’li ilaç firması Merck tarafından koronavirüse karşı geliştirilen ve ağızdan alınan Molnupiravir adlı ilaca onay verdi. FDA dün de Pfizer tarafından geliştirilen ve türünün ilk örneği olan koronavirüs ilacını onaylamıştı. Paxlovid olarak bilinen ilaç, kronik hastalıkları olanlar da dahil olmak üzere 12 yaş ve üstü koronavirüs hastaları tarafından kullanılabilecek. Hem Merck hem de Pfizer tarafından üretilen ilaçlar, ABD’de baskın varyant olan ve çok hızlı yayılan Omicron varyantına karşı umut verici olarak görülüyor.

Çin’de 13 milyon nüfuslu Xi’an kentinde sokağa çıkma yasağı uygulanacak

Çin’in kuzeybatısındaki Shaanxi eyaletinin 13 milyon nüfuslu başkenti Xi’an’da koronavirüs vaka sayısının önlenmesi amacıyla sokağa çıkma yasağı getirildi. Bugün (23 Aralık) başlayan kısıtlama kapsamında her haneden sadece bir kişinin iki günde bir dışarı çıkmasına izin verilecek, şehir içi ve şehir dışı ulaşım, istisnai durumlar haricinde, yasaklanacak. Sokağa çıkma yasağının ne zaman sona ereceği ise henüz açıklanmadı.

Rusya’da koronavirüsten ölenlerin sayısı 600 bini aştı

Rusya’da koronavirüs salgınının başından itibaren salgın nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 600 bini aştı. Böylece Rusya, 600 bin 434 can kaybı ile dünyada koronavirüs nedeniyle en çok can kaybının yaşandığı üçüncü ülke oldu. Listenin ilk iki sırasında Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Brezilya bulunuyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de bugünkü açıklamasında, Rus vatandaşlarına seslendi ve aşı olma çağrısında bulundu.

Vladimir Putin

Bulgaristan’da aşılanan emeklilerin maaşlarına 75 leva eklenecek

Bulgaristan hükümeti, koronavirüs aşısı olan ya da üç doz aşılanan 65 yaş ve üzeri emeklilerin maaşlarına bir defaya mahsus olmak üzere 75 leva eklemeyi planlıyor. Başbakan Kiril Petkov’un açıklamasında, ek 75 levanın 2022 yılının ocak ile haziran ayları arasında verileceği belirtildi. Petkov’a göre bu sayede ülke genelinde aşılananların sayısı 300 bin kişi artacak.

Omicron varyantı, Delta varyantına oranla daha az hastaneye kaldırıyor

İngiltere’deki London Imperial College tarafından düzenlenen bir araştırmaya göre, Omicron varyantına yakalananların yüzde 15’i daha az hastaneye kaldırılmaya, yüzde 40’ı ise hastanede en az bir gece kalmaya ihtiyaç duyuyor. Araştırma sonucuna göre Omicron varyantı, Delta varyantına kıyasla daha az semptom gösterse de, Delta varyantından daha bulaşıcı. Prof. Neil Ferguson araştırmaya yönelik açıklamasında, “Araştırmamız, Omicron varyantı taşıyan kişilerin hastaneye kaldırılma riskinin orta derecede azaldığını gösteriyor” dedi.

İspanya’da açık alanda maske takmak zorunlu hale geliyor

İspanya’da Omicron varyantının etkisini artırması ve koronavirüs vaka sayılarında artış gözlemlenmesi nedeniyle açık alanda maske takmanın zorunlu olacağı belirtildi. Günlük vaka sayısının 50 bine yaklaştığı ülkede, açık alanda maske takma zorunluluğu altı ay önce kaldırılmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.