Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’de 20 yaşındaki siyah ABD vatandaşı Daunte Wright’ı öldüren eski polis memuru suçlu bulundu

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Minnesota eyaletinde 11 Nisan’da 20 yaşındaki siyah Daunte Wright’ı vurarak öldüren eski polis memuru Kim Potter, dün (23 Aralık) yapılan duruşmada jüri tarafından suçlu bulundu.

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Hennepin Bölge Mahkemesi’nde dün (23 Aralık) görülen davada dün yapılan duruşmada, jüri üyeleri eski polis memuru Kimberly Potter‘ı kasten adam öldürmekten suçlu buldu.

Birçoğu beyaz üyeden oluşan 12 üyeli jüri heyeti, dört gün süren karar aşamasından sonra Potter’ın birinci ve ikinci derecede cinayetten suçlu olduğunu belirtti.

Kimberly Potter

Birinci derece adam öldürme suçundan azami 15 yıl hapis cezası ile karşı karşıya kalan Potter, 18 Şubat 2022 tarihinde hüküm giyecek.

Potter’ın Wright’ı vurarak öldürmesi, Brooklyn Center’da yoğun gösterilere yol açmıştı. Olay, eski bir polis memuru Derek Chauvin’in, 25 Mayıs 2020’de siyah ABD vatandaşı George Floyd’u öldürmekten yargılandığı yerin yalnızca birkaç kilometre kuzeyinde yaşanmıştı. Eski polis memuru Chauvin, ikinci derece cinayetten 22 yıl altı ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

Daunte Wright adına tasarlanan bir poster.

Hapis kararının ardından Wright’ın annesi Katie Bryant olay ile ilgili açıklamasında, “Hayal edebileceğiniz her bir duygu, o anda vücudunuzda dolaşıyor. Bugün Minnesota, polis memurlarının şok tabancaları yerine silahlarını çekmeye devam etmeyeceklerini gösterdi” dedi.

Ne olmuştu?

11 Nisan’da polis memurları tarafından trafikte çevrilen Daunte Wright, hakkında tutuklama kararı bulunmasının ardından arabasıyla kaçmaya çalışmıştı. Polis memurlarından kaçmaya çalışan fakat yakalanan Wright, Potter’ın şok cihazı yerine silahını çıkarması ve ateş etmesi sonucu ölmüştü.

Duruşma boyunca Potter’ın 26 yıllık bir polis memuru olduğunu vurgulayan avukatlar, Wright’ın tutuklamaya direnmesini öne sürdüler. Wright’ın tehlikeli bir durum yarattığını ve güç kullanımını haklı çıkardığını iddia eden Potter’ın avukatları, Potter’ın şok tabancasını kullandığını düşündüğünü ve normal tabancasını çektiğinden habersiz olduğunu söyleyerek eylemlerinin suç içermediğini savundular.

Kürsüye çıkan Potter, Wright’ı öldürdüğü için çok pişman olduğunu söyledi. Potter’ın avukatlarından Paul Engh, “Potter’ın olay için duyduğu pişmanlık çok yoğun” diyerek hakimden, Potter’ın hüküm verilene kadar kefalet ile serbest bırakılmasını talep etti.

Kaynak: Reuters

Derleyen: Berkcan Tuner

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.