Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD: George Floyd’u öldürmekten suçlu bulunan eski polis memuru Derek Chauvin, 22 yıl altı ay hapis cezasına çarptırıldı

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Minneapolis kentinde 25 Mayıs 2020 tarihinde siyah ABD vatandaşı George Floyd’u öldürmekten suçlu bulunan eski polis memuru Derek Chauvin’in yargılandığı davada karar açıklandı. Mahkeme Chauvin’i ikinci derece cinayetten 22 yıl altı ay hapis cezasına çarptırdı. 

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Minnesota eyaletinin Hennepin Country Mahkemesi, siyah ABD vatandaşı George Floyd’u öldürmekten suçlu bulunan eski polis memuru Derek Chauvin’i 22 yıl altı ay hapis cezasına çarptırdı. Minnesota iyi hal yasasına göre Chauvin, cezasının yalnızca üçte ikisini hapiste çekebilir. 

Yargıç Peter Cahill kararı açıklamadan önce yaptığı konuşmada, kararının duygu ve sempatiye dayalı olmadığını belirtti. “Tüm ailelerin, özellikle Floyd ailesinin hissettiği derin acıyı hissetmek zorundayız” diyen Cahill, 22 sayfalık gerekçeli kararın daha sonra paylaşılacağını söyledi.

Chauvin’in avukatları, müvekkillerinin yeniden yargılanmasını talep etmiş fakat yargıç bu talebi reddetmişti. Savcılık ise Chauvin’in 30 yıla kadar hapis ile cezalandırılmasını istemişti.

Karar açıklanmadan önce mahkemede konuşan Chauvin, “Kısa da olsa Floyd ailesine taziyelerimi iletmek istiyorum” dedi. 

Chauvin’in annesi Carolyn Pawlenty ise mahkemeden itidal göstermesini isteyerek oğlunun masum olduğunu öne sürdü. Pawlenty, “Oğlumun kimliği bir ırkçıya indirgendi. Mahkemenin bunların hiçbirinin doğru olmadığını ve oğlumun iyi bir adam olduğunu bilmesini istiyorum” deye konuştu.

Philonise Floyd: “Ailem ömür boyu hapse mahkm”

Chauvin’in duruşması sırasında Floyd’un kızı Gianna, kardeşleri Philonise ile Terrence Floyd ve yeğeni Brandon Williams’ın da ifadelerine başvuruldu. Floyd’un küçük kızı Gianna mahkemeye gönderdiği videoda, babasını çok özlediğini ve onun hâlâ anılarında olduğunu dile getirdi.

George Floyd’un küçük kızı Gianna, gönderdiği video ile duruşmaya katıldı.

Floyd’un erkek kardeşi Philonise duruşmada yaptığı konuşmada, Floyd’un ölümü ile ilgili videoyu geceleri kâbus olarak gördüğünü anlattı. Ailesinin George’u bir daha göremeyeceğini belirten Philonise, “Ailem ömür boyu hapse mahkûm” diye konuştu.

Floyd’un diğer kardeşi Terrence ise Chauvin’e seslenerek, “Senden öğrenmek istiyorum. Neden, ne düşünüyordun? Dizini kardeşimin boynuna dayadığında kafandan neler geçiyordu? Kelepçelediğinde, tehdit oluşturmadığını fark ettiğinde neden hiç kalkmadın? Neden orada kaldın?” dedi. 

Floyd’un kız kardeşi Bridgett Floyd da “Kardeşim George Floyd’u öldüren eski polis memuruna verilen ceza, polis şiddeti konularının nihayet ciddiye alındığını gösteriyor” diye konuştu.

Eski polis memuru Derek Chauvin, Minneapolis’teki Hennepin Bölge Mahkemesi’nde 29 Mart’ta başlayan ve dört hafta süren duruşmalarda jüri tarafından kendisine yöneltilen ikinci ve üçüncü dereceden cinayet ile ikinci dereceden kasten adam öldürme suçlamalarının tümünden suçlu bulunmuştu

George Floyd hayatını nasıl kaybetmişti?

George Floyd (46), 25 Mayıs 2020 tarihinde dolandırıcılık şüphesiyle Minnesota eyaletinin Minneapolis kentinde gözaltına alınmıştı. İhbar üzerine Floyd’u kelepçeleyen ve yüzüstü yatıran polis memuru Derek Chauvin, dokuz dakika 29 saniye boyunca Floyd’un boynuna diziyle bastırmış ve bu süre içinde Floyd, dakikalarca “Nefes alamıyorum” demişti. 

Olay yerine gelen sağlık ekiplerince hastaneye kaldırılan fakat hayatını kaybeden Floyd’un görüntüleri sosyal medyada büyük tepki toplamıştı. Bunun üzerine Minneapolis’te başlayıp bütün ABD’ye yayılan #BlackLivesMatter (Siyah hayatlar değerlidir) hareketi kapsamında, ülkede siyahlara karşı yıllardır süren kurumsal ırkçılığa karşı şiddetli protestolar başlamıştı. 

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.