Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Japon profesörden ilginç girişim: Yalanabilir televizyon ekranı “Netlicks”

Japonya’nın Meiji Üniversitesi’nden Profesör Homei Miyashita, yemeklerin tadlarını taklit edebilen bir televizyon ekranı prototipi geliştirdi. Böylece bu televizyonu kullanan kişiler ekranı yalayarak, ekrandaki yemeğin tadını alabiliyor. Miyashita, projenin daha farklı uygulamalarla zenginleştirilebileceğini ve sprey teknolojisinin kullanılması konusunda şirketlerle görüşme halinde olduğunu belirtti.

Japonya’da yemek tatlarını taklit edebilen bir televizyon ekranı geliştirildi. Başkent Tokyo’da bulunan Meiji Üniversitesi’nden Profesör Homei Miyashita tarafından geliştirilen yalanabilir ekranı kullananlar, ekrandaki yemeğin tadını alabiliyor.

https://twitter.com/Reuters/status/1473966613221163008?ref_src=twsrc%5Etfw

Televizyonu Tat (Taste the TV) adı verilen cihazda, belirli bir yiyeceğin tadını oluşturmak için birlikte püskürtülen 10 aromalı kutudan oluşan bir döner sistem kullanıyor. Aroma örneği daha sonra izleyicinin denemesi için ekranda bulunan hijyenik bir plastik film üzerine püskürtülüyor.

Aroma örnekleri

Fiyatı 875 dolar

Japon profesör, “Televizyonu Tat” prototipini geçen yıl kendisinin geliştirdiği ve bunun ticari bir versiyonun üretiminin 875 dolara mal olacağını ifade etti.

Miyashita, tasarlanan potansiyel uygulamalar arasında şarap garsonları ve aşçılar için uzaktan eğitim, tatma oyunları ve sınavlar yer aldığını belirtti.

“Amaç, restoranda yemek yermiş gibi bir deneyim sunmak”

Koronavirüs döneminde bu tür bir teknolojinin insanların dış dünyayla bağlantı ve etkileşim kurma şeklini iyileştirebileceğini söyleyen Miyashita, “Amaç, insanların evde kalırken bile dünyanın diğer ucundaki bir restoranda yemek yermiş gibi bir deneyim yaşamalarını mümkün kılmak” dedi. 

Yemeğin tadını zenginleştiren bir çatal da dahil olmak üzere, yemek ve teknoloji üzerine çeşiti cihazların üretimiyle ilgilenen Miyashita’nın 30 öğrenciden oluşan bir ekibi bulunuyor.

Miyashita’nın diğer bir hedefi ise tıpkı müzik platformlarında olduğu gibi dünyanın dört bir yanından tatların indirilebileceği ve kullanıcılar tarafından keyfinin çıkarılabileceği bir platform oluşturmak.

Yalanabilir ekranın lansmanı sırasında gazetecilere de bir öğrenci tarafından sunum yapıldı. Öğrencinin makineye “tatlı çikolata” istediğini söylemesinin ardından, makine tatması için siparişi plastik filme püskürttü. Püskürtülen aromayı tadan öğrenci, “Sütlü çikolata gibi bir şey. Çikolata sosu gibi tatlı” dedi.

Kaynak: ReutersBBC

Derleyen: Gökalp Badak

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.