Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyanın en gelişmiş uzay teleskopu James Webb’in yolculuğu başladı

Amerika Birleşik Devletleri Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), dünyanın en büyük ve en gelişmiş uzay teleskopu James Webb’i bugün (25 Aralık) uzaya fırlattı. James Webb’in, dünyadan yaklaşık 1,6 milyon kilometre mesafedeki yörüngeye yaklaşık 1 ay sonra yerleşmesi bekleniyor.

NASA, dünyanın en büyük ve en gelişmiş uzay teleskopu James Webb’i uzaya fırlattı.

Fırlatılması daha önce çeşitli nedenlerle birçok kez ertelenen James Webb, bugün (25 Aralık) canlı yayında Güney Amerika’nın kuzeydoğu kıyısındaki Fransız Guyanası’ndaki platformdan uzaya gönderildi.

James Webb’in dünyadan yaklaşık 1,6 milyon kilometre mesafedeki yörüngeye yaklaşık bir ay sonra yerleşmesi bekleniyor.

Dünyanın en gelişmiş uzay teleskopunun, ilk veri ve görüntüleri ise 2022’de toplamaya başlayacağı belirtiliyor.

NASA, teleskopun 6,5 metre uzayabilen aynası sayesinde çok fazla ışık toplayabileceğini ve daha fazla ayrıntının gözlemleneceğini belirtti.

Kızılötesi tekniğe sahip olan ve 10 milyar dolar harcanan James Webb, ileri optik donanımları sayesinde güneş sisteminden görüntülenebilir en uzak galaksilere kadar evrenin tüm aşamalarını inceleyebilecek.

NASA’nın Avrupa ve Kanada uzay ajanslarıyla ortak çalışmasının ürünü olan James Webb, şimdiye kadar yapılmış en büyük ve güçlü bilim gözlemevi Hubble Uzay Teleskopu’nun halefi olarak görülüyor.

James Webb teleskopu, 1990 yılında fırlatılan Hubble’ın yerini alması amacıyla 1989’da planlandı ve 2004 yılında inşa edilmeye başlandı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.