Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD Başkanı Joe Biden, 770 milyar dolarlık savunma bütçesini imzaladı: Türkiye’nin SİHA programı yakın takibe alınacak

Beyaz Saray’dan dün (27 Aralık) yapılan açıklamada, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden’ın 2022 yılı için 770 milyar dolarlık savunma harcamasına izin veren Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası’nı (NDAA) imzaladığı duyuruldu. Yasaya göre, ABD’nin savunma bütçesi geçen yıla göre yüzde 5 arttı. Ayrıca yasada Türkiye’nin silahlı insansız hava aracı (SİHA) programının yakın takibe alınmasına ilişkin bir madde de yer aldı.

Bu ayın başında Senato ve Temsilciler Meclisi’nin büyük çoğunluğu yasa tasarısına onay vermişti. Tasarı, hem Cumhuriyetçiler’in hem de Demokratlar’ın desteğini almıştı.

Biden yasayı imzaladıktan sonraki açıklamasında, “Yasa, askeri personel ve aileleri için hayati faydalar sağlıyor ve adalete erişimi artırıyor. Ülkemizin ulusal savunmasını desteklemek için kritik yetkileri içeriyor” dedi.

Joe Biden

Savunma bütçesi geçen yıla göre yüzde 5 arttı

Yasaya göre ABD’nin 2022 yılı savunma bütçesi, geçen yıla göre yaklaşık yüzde 5 artarken askeri personel için ise yüzde 2,7’lik bir ücret artışı öngörüldü. Başta Rusya ve Çin olmak üzere jeopolitik tehditlerle başa çıkma stratejilerinin yer aldığı yasada, daha fazla uçak ve donanma gemisi alınması planlanıyor.

NDAA’da, Türkiye’nin silahlı insansız hava aracı (SİHA) programının yakın takibe alınmasına ilişkin bir madde de yer alıyor. Ayrıca Azerbaycan’a gönderilen yardımların kesilmesini önleyen kararın kaldırılması öngörülüyor.  

Yasa ile birlikte Ukrayna silahlı kuvvetlerine destek sağlayan Ukrayna Güvenlik Yardım Girişimi için 300 milyon dolar, Avrupa Savunma Girişimi için 4 milyar dolar ve Baltık Güvenlik İşbirliği için 150 milyon dolar tahsis ediliyor.

Güney Kıbrıs-Yunanistan-İsrail-ABD işbirliği artırılacak

New Jersey Senatörü Bob Menendez ve Florida Senatörü Marco Rubio tarafından sunulan ABD-Yunanistan Savunma ve Parlamentolar Arası Ortaklık Yasası bölümü ise yasaya daha sonra eklenmişti. 

Söz konusu bölüm, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) – Yunanistan – İsrail – ABD işbirliğini artırmayı amaçlıyor. Ayrıca, Yunanistan’ın ABD’den F-35 savaş uçağı satın alması halinde ABD başkanının teslim sürecini hızlandırması da öngörülüyor.

ABD’nin Suriye stratejisi

Yasada ABD’nin Suriye stratejisine ilişkin ayrıntılar da yer alıyor. Yasaya göre, yasanın yürürlüğe girmesinden sonraki ilk 90 gün içinde ABD Başkanı’nın savunma bakanlığı ile beraber dışişleri bakanı aracılığıyla ABD’nin Suriye’ye yönelik savunma stratejisini açıklayan raporu, Kongre’deki ilgili komisyonlara sunması gerekiyor.

Raporda ABD’nin Suriye politikasına ilişkin diplomatik ilişkileri, bölgedeki güvenlik hedefleri, Suriye’nin kuzeydoğusundaki askeri varlığın amaçları, bölgenin güvenliğinin Suriye Demokratik Güçleri’ne (SDG) devredilmesine ilişkin takvim, IŞİD unsurları, Türkiye ve Suriye Demokratik Güçleri arasındaki gerginlikleri azaltma stratejisi ve Suriye’de faaliyet gösteren İran’a yakın milislerden kaynaklanan tehdidi bertaraf etmek için uzun vadeli bir plan yer alacak.

Beyaz Saray, Guantanamo’daki tutukluların durumunu eleştirdi

Öte yandan Beyaz Saray, yasa tasarısında Guantanamo Körfezi’ndeki tutukluların belirli koşullar yerine getirilmedikçe belirli yabancı ülkelerin gözetimine veya ABD’ye nakledilmesi için fon kullanılmasını yasaklayan hükümleri eleştirdi.

Biden açıklamasında, “Bu hükümlerin yürütme organının Guantanamo Körfezi’ndeki tutukluların ne zaman ve nerede yargılanacağına ve serbest bırakıldıktan sonra nereye gönderileceğine karar verme imkanını gereksiz yere zedelemesi, Beyaz Saray’ın uzun süredir devam eden tutumudur” dedi.

11 Eylül 2001 New York ve Vaşington saldırılarının ardından yabancı şüpheliler için Guantanamo’da kurulan hapishanede işkenceye varan sert sorgulama yöntemleri uygulandığı iddia ediliyor. Hapishanenin ABD’nin terörle mücadeledeki aşırılıklarını sembolize ettiği belirtiliyor.  

Biden, görev süresi dolmadan hapishaneyi kapatmayı umduğunu ancak federal hükümetin herhangi bir mahkûmu ABD’deki hapishanelere nakletmesinin yasalarla engellendiğini söylemişti. Biden, Kongre’de çoğunluğa sahip olsa da Demokratlar’ın baskın bir çoğunluğunun olmayışı yasa değişikliklerinde zorluk çekmesine neden oluyor.

Kaynak: Reuters, NYT

Derleyen: Emine Bıçakcı

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.