Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

BeşiBirYerde (57): 2021 yılına damgasını vuran beş doğal afet

2021 yılında dünya genelinde yaşanan yangınlar, depremler, yanardağ patlamaları, fırtınalar ve hortumlar hayatı durma noktasına getirdi. Binlerce kişinin yaşamını yitirdiği bu afetlerde binlerce kişi de yaralandı, evlerini ve geçim kaynaklarını kaybetti. Peki 2021 yılında yaşanan en yıkıcı beş doğal afet hangileriydi?

5) ABD’de Kentucky eyaletini vuran kasırga

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) 10 Aralık’ta Kentucky, Arkansas, Illinois, Missouri ve Tennessee eyaletlerinde en az 24 hortum meydana geldi. Hortumlarda 77’si Kentucky’de olmak üzere 90 kişi hayatını kaybetti. Ölenlerin en küçüğünün beş aylık bir bebek, en yaşlısının ise 86 yaşındaki bir kişi olduğu bildirildi. ABD Başkanı Joe Biden ise Kentucky eyaletini afet bölgesi ilan ettiğini duyurdu. 

Yaşanan afetin uzun zamandır meydana gelen en büyük hortum felaketi olduğunu belirten Kentucky Valisi Andy Beshear, “Hortuma doğrudan maruz kalan hiçbir şey sağlam kalmadı. Böyle bir hasarı ömrüm boyunca görmedim” dedi. Bundan önce ABD’de kayıtlara geçen en uzun rotaya sahip hortum, Mart 1925’te Missouri’de 352 kilometre boyunca ilerleyerek 695 kişinin ölümüne neden olan hortumdu. 

4) La Palma Adası’ndaki yanardağ patlaması

İspanya’nın güneybatısındaki Kanarya Adaları grubundan La Palma Adası’ndaki Cumbre Vieja Yanardağı’ndaki volkanik hareketlilik, yaklaşık üç ayın ardından, 25 Aralık Cumartesi günü sona erdi. Böylece 1585 yılında 84 günle “en uzun süre aktif kalan volkan” niteliğini taşıyan Tehuya Yanardağı’nın aktiflik süresini geride bıraktı. 

Bu zamana kadar 94 milyon metreküpten fazla lav püskürten volkan, çoğunluğu ev olmak üzere 2 bin 896 binayı yakıp yıktı, 150 binada kısmi hasara neden oldu. Tahliye edilen 7 bin kişiden çoğu eve döndü ancak ayakta kalan birçok ev hasar nedeniyle yaşanmaz hale geldi. Ayrıca pek çok yol kapatıldığından, bazı tarlalara artık yalnızca deniz yoluyla erişilebiliyor.

Kanarya Adaları Ulusal Coğrafya Enstitüsü Müdürü Maria Jose Blanco, tüm göstergelerin patlamanın enerjisinin bittiğini gösterdiğini, ancak gelecekte yanardağın aktifleşme olasılığının imkansız olmadığını söyledi.

3) Sel felaketleri

2021 yılında dünyanın birçok yerinde pek çok sel felaketi yaşandı. Yaşanan sel felaketlerinde pek çok kişi hayatını kaybetti, yüzlerce kişi yaralandı. İşte o felaketlerden bazıları:

22 Mart’ta Avustralya’nın Yeni Güney Galler eyaletinde şiddetli yağışların yol açtığı seller nedeniyle yaklaşık 40 bin kişi evlerinden tahliye edildi. Sellerde en az 4 kişi hayatını kaybetti.

Temmuz ayında yaşanan yoğun yağışlardan birçok Avrupa ülkesi etkilendi. Yağışlar, önce Birleşik Krallık’ta bazı maddi hasarlara neden oldu. Daha sonra meydana gelen yağışlar ise, Avusturya, Belçika, Hırvatistan, Almanya, İtalya, Lüksemburg, Hollanda ve İsviçre dahil olmak üzere Avrupa’daki birçok nehir havzasını etkiledi. Yağışların yol açtığı sel ve toprak kaymalarında 184’ü Almanya’da olmak üzere en az 229 kişi yaşamını yitirdi.

29 Ağustos’ta başlayarak ABD’nin önce güneydoğu daha sonra da kuzeydoğu eyaletlerini etkisi altına alan Ida Kasırgası’nın neden olduğu şiddetli yağış ve sel sonucu en az 45 kişi hayatını kaybetti. Kasırga nedeniyle Louisiana eyaletinde 1 milyondan fazla kişi elektriksiz kaldı.

2) Yangın felaketleri

2021 yılında dünyada görülen rekor sıcaklıklar, bazı ülkelerde orman yangınlarının çıkmasına neden oldu. İşte o felaketlerden bazıları: 

Haziran ayında Kanada’nın batısında sıcaklıklar rekor seviyeye ulaştı. British Columbia bölgesindeki Lytton yerleşiminde 49,6 derecelik sıcaklıklar kaydedildi. Bu durum bir dizi orman yangınını tetikledi ve temmuz ayında pek çok alan yanarak kül oldu.

ABD’nin California eyaletinde de yaşanan sıcaklıklar yangınlara neden oldu. Eyaletin doğu sınırında kuzey-güney hattı boyunca farklı noktalarda çıkan yangınlarda çok sayıda ev zarar gördü. California’daki “Dixie” adı verilen yangın, eyalet tarihindeki en büyük ikinci yangını olarak kayda geçti. Ayrıca Güney Avrupa’daki sıcak hava dalgası, İtalya, İspanya, Yunanistan gibi Akdeniz’e kıyısı bulunan pek çok Avrupa ülkesini de etkiledi. 

Avrupa Orman Yangını Bilgi Sistemi (EFFIS), 2021 yılında 43 ülkede toplamda bin 831 orman yangınının meydana geldiğini 433 bin 700 hektarlık alanın ise yandığını açıkladı.

1) Depremler

Haiti’nin güneybatısında 14 Ağustos Cumartesi günü 7,2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Depremde 2 bin 248 kişi yaşamını yitirirken, 12 bin 763 kişi de yaralandı. Ayrıca yaşanan felakette çok sayıda kilise, otel, okul ve ev yerle bir oldu.

ABD Jeolojik Araştırmaları (USGS), depremin merkez üssünün başkent Port-au-Prince‘in yaklaşık 150 kilometre batısında yer alan Petit Trou de Nippes Kasabası’nın sekiz kilometre uzağında ve 10 kilometre derinlikte olduğunu açıkladı. Deprem, Küba ve Jamaika’da da hissedildi. Fakat depremin hissedildiği yerlerde herhangi bir maddi hasar, ölüm veya yaralanmaya rastlanmadı. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.