Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: Omicron’un etkisiyle ABD, İngiltere, Fransa, İtalya, Yunanistan ve Portekiz’de vaka sayıları rekor kırıyor

Koronavirüsün Omicron varyantı dünya genelinde etkisini göstermeye devam ediyor. Başta Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Fransa, İngiltere ve Portekiz olmak üzere birçok ülkede vaka sayıları rekor üzerine rekor kırıyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Omicron varyantının çok yüksek risk taşıdığına dikkat çekti. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizler için derledi.

DSÖ’den Omicron uyarısı: “Çok yüksek risk taşıyor”

Bulaşıcılığı koronavirüsün diğer varyantlarına kıyasla daha yüksek olduğu bilinen Omicron varyantı nedeniyle dünya genelinde vaka sayıları yeniden tırmanışa geçmiş durumda. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, Omicron varyantının riskinin çok yüksek olduğunu söyledi ve “Elde edilen bulgulara göre, Omicron varyantının iki ila üç gün içinde artış gösterme potansiyeli Delta varyantına kıyasla iki kat fazla” dedi.

Tedros Adhanom Ghebreyesus

Çin’in 13 milyon nüfuslu şehrinde kapanmanın yedinci günü

Çin’in 13 milyon nüfuslu Xi’an şehrinde koronavirüsün nedeniyle uygulanan tam kapanmada yedinci güne girildi. Şehirde yaşayan sakinler, temel ihtiyaçlar için evden çıkamıyor. Tüm ihtiyaçlar sipariş üzerine karşılanıyor. Reuters’ın haberine göre Çin’de son 24 saatte 152 yeni vaka tespit edildi, bu vakaların 151’i ise Xi’an şehrinde çıktı. Tam kapanmanın yedinci gününde vatandaşlar, alışverişlerini kendileri yapamamaktan ötürü şikayetçi. Çin’de “sıfır koronavirüs” politikası uygulanıyor.

ABD, İngiltere, Portekiz ve Fransa’da vaka sayıları rekor kırıyor

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Fransa, İngiltere ve Portekiz’de dün salgının başından bu yana en yüksek günlük vaka sayılarını kaydetti. DSÖ verilerine göre de 20-26 Aralık haftasındaki vaka sayılarında, Avrupa’da yüzde 57’lik bir artış gözlemlendi.

Fransa’da dün 179 bin 807 yeni vaka tespit edilirken, ABD’de ise bu sayı 440 bin oldu. Fransa Sağlık Bakanı Olivier Veran, 2022 yılının başında vaka sayısının 250 bini aşacağını söyledi.

İngiltere’de de günlük vaka sayısı 130 bine yaklaştı. Dün son 24 saatte 129 bin 471 koronavirüs vakası tespit edildi. Bu rakam, salgının başından bu yana kaydedilen en yüksek günlük vaka sayısı. İngiltere’de hükümet, artan vaka sayısına rağmen yeni yıldan önce kısıtlama getirilmemesi kararı almıştı.

Yeni yıl yaklaşırken Paris, Londra ve Berlin’in de aralarında bulunduğu birçok Avrupa şehrinde resmi yılbaşı kutlamaları iptal edildi.

BAE’de de günlük vaka sayısı iki binin üzerine çıktı

Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) günlük koronavirüs vaka sayısı haziran ayından bu yana ilk kez iki binin üzerine çıktı. Yetkililer son 24 saat içinde iki bin 234 yeni vaka tespit etti. Körfez bölgesinin turizm ve ticaret merkezi olarak bilinen ve Dubai Expo 2020’ye ev sahipliği yapan BAE, bu ayın başlarına ilk Omicron vakasını duyurmuştu.

Polonya’da Omicron kaynaklı ilk ölüm

Polonya Sağlık Bakanlığı’ndan bir yetkili, Polonya’da çarşamba günü koronavirüse bağlı 798 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu. Yetkili, hayatını kaybedenlerin yüzde 75’inden fazlasının aşısız olduğunu söyledi. Waldemar Kraska Polsat News’a verdiği demeçte, “Şu anda ölen insan sayısında bir zirve yaşadığımızı düşünüyorum” dedi.

Tunus’tan Sputnik Light aşısına onay

Tunus Sağlık Bakanlığı, Rusya’da üretilen tek dozluk Sputnik Light aşısının destekleyici aşı olarak kullanılmasına onay verildiğini duyurdu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.