Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ev hapsinde olan HDP’li dört belediye eşbaşkanı hakkında 594 gün sonra iddianame hazırlandı – Av. Şakir Demir: “İddianamede ‘örgüt bağlantısı’ ile suçlanan 200 kişinin 175’i belediyede çalışmaya devam ediyor”


Siirt merkez, Baykan ve Kurtalan ilçelerinde görevden uzaklaştırılan, yerlerine kayyum atanan ve 594 gündür ev hapsinde olan HDP’li dört belediye eşbaşkanı hakkında iddianame hazırlandı. Soruşturmaya bakan yedinci savcı tarafından hazırlanan iddianamede, belediye başkanları hakkında “örgüt üyeliği” suçlamasıyla 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istendi. Siirt Belediyesi Eşbaşkanı Berivan Helen Işık’ın avukatı Şakir Demir, “İddianamede, GBT kayıtlarına göre Siirt Belediyesi’nde işe alınan 200 kişinin ‘örgüt bağlantısı’ olduğu iddia ediliyor. Ama söz konusu kişiler adli sicil kaydı almış ve temiz kağıdıyla işe girmiş. 200 kişiden 175’i halen işlerinin başında. Yani haklarında örgüt bağlantısı iddiası getirilen kişilerle ilgili ne mahkeme ne de savcılık kararı var” diye konuştu.

HDP’li Siirt Belediyesi Eşbaşkanı Berivan Helen Işık, Baykan İlçe Belediyesi eşbaşkanları Ramazan Sarsılmaz ve Özden Gülmez ile Kurtalan Belediyesi Eşbaşkanı Baran Akgül, 15 Mayıs 2020’de görevden alındı ve yerlerine kayyum atandı. Gözaltına alınan belediye eşbaşkanlarına ev hapsi uygulandı.

Aradan geçen 1,5 yılda altı savcı değişti. Soruşturma bakan yedinci savcı iddianameyi hazırladı. İddianamede eşbaşkanlar hakkında “örgüt üyeliği” suçlamasıyla 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istendi. İddianameyi kabul eden mahkeme duruşma için 6,5 ay sonraya yani 12 Mayıs 2022’ye gün verdi. Belediye başkanları hakkındaki ev hapsi kararına yapılan itirazlar ise bir kez daha reddedildi.

Belediye eşbaşkanlarına İmamoğlu ile aynı suçlama

Belediye eşbaşkanlarına yöneltilen suçlamalar arasında işe alınan kişilerin “örgüt bağlantısı” olduğu iddiası yer aldı. Ancak avukatlar, işe alınan kişilerin adli sicil kayıtlarının temiz olduğunu belirtti. Geçen günlerde aynı suçlamayla karşı karşıya kalan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Başkanı Ekrem İmamoğlu da “İBB iştiraklerinde bir kişinin işe girmeyle ilgili prosedürleri bellidir. Adli sicil kaydı istersiniz, o kişi bu belgeyi de Adalet Bakanlığı’ndan alır. O zaman İçişleri Bakanı yanlış yere soruşturma açıyor. Soruşturma açması gereken yer Adalet Bakanlığı. Bir başka soruşturma açılması gereken yer de bu ‘557 teröristi’ tutuklamıyorsa İçişleri Bakanlığı olduğunu düşünüyorum hatta bakanın kendisi olduğunu düşünüyorum. Ben bu denli risk taşıyan güvenliği bu kadar riske taşıdığını gördüğü bir İçişleri Bakanıyla ilgili bir işlem başlatmıyorsa da ben bir vatandaş olarak sayın Cumhurbaşkanını göreve çağırıyorum” açıklamasında bulunmuştu.

Belediye başkanlarıyla ilgili bir diğer suçlama da sosyal medya paylaşımları ve eşbaşkanlık uygulamasıyla ilgili konuşmaları.

Avukat Şakir Demir: “İddianamede ‘örgüt bağlantısı’ ile suçlanan 200 kişinin 175’i halen belediyede çalışıyor”

Siirt Belediyesi Eşbaşkanı Berivan Helen Işık’ın avukatı Şakir Demir, “İddianamede, GBT kayıtlarına göre Siirt Belediyesi’nde işe alınan 200 kişinin ‘örgüt bağlantısı’ olduğu iddia ediliyor. Ama söz konusu kişiler adli sicil kaydı almış ve temiz kağıdıyla işe girmiş. 200 kişiden 175’i halen işlerinin başında çalışmaktadır. Yani haklarında örgüt bağlantısı iddiası getirilen kişilerle ilgili ne mahkeme ne de savcılık kararı vardır” diye konuştu.

İddianamede bir sosyal medya paylaşımı ve eşbaşkanlık ile ilgili konuşmanın suç sayıldığına dikkat çeken Demir, “Türkiye’de eşbaşkanlık sistemini yasal olarak kullanan bir siyasi parti varken, eşbaşkanlık konuşmak nasıl suç oluyor, anlamak çok güç” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.