Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

BeşiBirYerde (60): 2021 yılındaki en unutulmaz beş sportif olay

2021 yılı, pek çok özel sportif başarıya sahne oldu. Lionel Messi’nin Arjantin ile hasretini çektiği kupaya uzanmasının mutluluğunu yaşayan sporseverler, kısa süre sonra Max Verstappen ile Lewis Hamilton’ın Formula 1 şampiyonu olmak için girdiği amansız rekabete tanıklık etti. 2022’ye adım atmadan hemen önce dünya çapında bu yıl yaşanan en özel beş sportif başarıyı, Medyascope Spor Servisi olarak sizler için derledik.  

5) Tokyo 2020: Seyircisiz “Yaz Olimpiyat Oyunları”

Japonya’nın başkenti Tokyo’nun ev sahipliğinde düzenlenen 32. Yaz Olimpiyat Oyunları, sayısız hikâyeye ev sahipliği yaptı. Doğrusunu isterseniz, Tokyo 2020’den önce hikâyeler biraz buruk da olsa yazılmaya başlanmıştı. Koronavirüs salgını, 1896 yılından beri düzenlenen olimpiyatları bir yıl erteledi ve seyircisiz düzenlenmek durumunda bıraktı. Tokyo 2020, sadece bu yönüyle bile tarihin en özel serüvenlerinden birini sporseverler ile buluşturdu. 

Bir değil iki altın madalya

2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları’nda erkekler yüksek atlama finalinde Mutaz Essa Barshim ve Gianmarco Tamberi altın madalya kazandı. Evet, yanlış okumadınız. Bir değil iki altın madalya, erkekler yüksek atlama finalinin ardından sahiplerine kavuştu. Katarlı Mutaz Essa Barshim ve İtalyan Gianmarco Tamberi, 2,37 metrelik atlayışları ile zirveyi paylaştı. Essa Barshim, bunun üzerine ”İki altın madalya alabilir miyiz?” diye sordu hakemlere. Yetkililerden gelen “Bu mümkün olabilir” cevabı ise Tokyo Olimpiyat Stadı’nı sevinç çığlıklarına boğdu. İki yakın arkadaş, altın madalya basamağında yer alan iki sporcu olarak tarihte yerlerini aldı.

Mutaz Essa Barshim ve Gianmarco Tamberi’nin yaşadığı büyük sevinç:

Erkekler yüksek atlama finali:

Yok böyle yarış

400 metre engelli yarışı, eşi benzeri görülmemiş bir rekabete sahne oldu. Yarış öncesi dünya rekorunu elinde bulunduran Norveçli atlet Karsten Warholm, 45.94 saniyelik derecesiyle rekorunu geliştirdi. İkinci Rai Benjamin 46.17 ile Kuzey Amerika rekoru kırarak gümüş madalyaya uzandı. Üçüncü Alison dos Santos ise 46.72’lik derecesiyle Güney Amerika rekoru kırarak bronz madalyanın sahibi oldu. Müsabakayı ikinci bitiren Benjamin, “Eğer biri bana yarıştan önce 46.17 koşacaksın ve kaybedeceksin deseydi büyük ihtimal onu yere serer ve odamdan kovardım” diyerek yarışın olimpiyatlar tarihindeki yerini özetledi. 

400 metre engelli finali:

Mete Gazoz’dan sevgilerle

Milli okçu Mete Gazoz, 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları’nda tarih yazdı. 22 yaşındaki sporcumuz, Yumenoshima Okçuluk Alanı’na adım attığında favoriler arasında yer almıyordu. Ancak Mete Gazoz, 2017 yılında verdiği bir demeçte “2020’de kesin şampiyon olacağım” diyerek hedefini çoktan belirlemişti. Ve yolundaki dikenleri yavaş yavaş kaldırmaya başladı. Mete, ilk tur maçında Lüksemburglu Jeff Henckels’i, ikinci tur müsabakasında ise Avustralyalı Ryan Tyack’ı yendi ve son 16 turuna adını yazdırdı. Avustralyalı Taylor Worth’u geçerek çeyrek finale kaldığında ise rakip dünya sıralamasında 1 numara olan ABD’li Brady Ellison’dan başkası değildi. Ancak 2017 yılında belirlediği hedefe yürüyen Mete için, rakibinin kim olduğunun bir önemi yoktu. 22 yaşındaki sporcumuz, Ellison ile mücadelesini 7-3 kazandı ve imza hareketini yaparak ABD’li rakibini uğurladı. Mete Gazoz, yarı finalde ise Japon Takaharu Furukawa’yı rahat geçti. Altın madalyaya artık çok ama çok yakındı.

Sporseverleri ekran başına kilitleyen Mete Gazoz, finalde İtalyan Mauro Nespoli’yi 6-4 mağlup ederek Türkiye’ye olimpiyat tarihinde okçuluk dalındaki ilk altın madalyayı kazandırdı.

2017’den 2021’e:

Mete Gazoz’un altın madalya yolculuğu:

Mete Gazoz’un Tokyo’da çaldırdığı İstiklal Marşı:

4) Tom Brady, rekor tazeledi

Amerikan futbolunun en büyük oyuncusu kabul edilen Tom Brady, 2021 yılına da damga vurdu. 44 yaşındaki oyun kurucu (quarterback), ABD’nin en büyük spor organizasyonlarından Amerikan Futbolu Ligi’nin (NFL) şampiyonluk mücadelesi Super Bowl’da Tampa Bay Buccaneers forması ile Kansas City Chiefs’in rakibiydi. 

Tampa Bay Buccaneers, Florida eyaletinin Tampa kentindeki Raymond James Stadı’nda oynanan final maçında rakibini 31-9 gibi ezici bir skor ile mağlup etti ve 18 yıllık aranın ardından Super Bowl’da şampiyonluğa ulaştı. 20 yıllık kariyerine altı şampiyonluk sığdırdığı New England Patriots’tan yaşı ilerlediği için gönderilen Tom Brady ise herkese ”kim” olduğunu yeniden kanıtladı. Efsane oyun kurucu, Tampa Bay Buccaneers ile kazandığı zaferin ardından yedinci Super Bowl zaferini elde etti ve bu alanda kendisine ait rekoru geliştirdi. Brady, aynı zamanda kariyerinin beşinci Super Bowl “En Değerli Oyuncu” (MVP) ödülüne layık görülerek bu alanda da tarihe geçmeyi başardı. 

https://www.youtube.com/watch?v=6KVa8xJgOaA

3) COPA America: Futbol, Lionel Messi’ye olan borcunu ödedi

Neymar’ın Brezilya’sı, kupa özlemiyle yanıp tutuşan Lionel Messi’nin Arjantin’i ile Rio de Janeiro şehrindeki efsanevi Maracana Stadyumu’nda karşı karşıya geldi. Sporseverleri ekran başına kilitleyen COPA Amerika finali nefesleri kesti.

Dünya futbolunun iki devini karşı karşıya getiren final müsabakasının ilk dakikalarına fauller damga vurdu. Birbirlerine sert müdahalelerde bulunan futbolcular, ilk 20 dakikalık bölüme 14 faul sığdırdı. Dev finalin 22. dakikasında ise sahneye Angel Di Maria çıktı. Rodrigo De Paul’un orta sahanın gerisinden gönderdiği nefis pasa hareketlenen Di Maria, meşin yuvarlağı Brezilya kalecisi Ederson‘un üstünden ağlara göndererek takımını öne geçiren golü kaydetti. Brezilya karşısında öne geçmeyi başaran Tangocular, üstünlüğünü maçın sonuna kadar korumayı başardı. 

28 yıl aradan sonra COPA America‘da mutlu sona ulaşan Arjantin, Lionel Messi’ye de ayrı bir sevinç yaşattı. Dünya futbol tarihinin en önemli isimlerinden Messi, böylece milli forma ile ilk kupasını kazanmış oldu. COPA America’yı dört gol ve beş asist ile tamamlayan ”Uzaylı” lakaplı futbolcu, aynı zamanda turnuvanın en iyi oyuncusu seçildi.

Angel Di Maria’nın Arjantin’e 2021 COPA America şampiyonluğunu getiren golü:

Milli forma ile ilk kupasını kazanan Lionel Messi’nin karşılaşmanın bitiş düdüğünün hemen ardından yaşadığı duygusal anlar:

Arjantinli futbolcular, COPA America zaferini Lionel Messi’yi havaya atarak kutladı:

2) EURO 2020: Futbol “evine” değil Roma’ya döndü: 

Koronavirüs salgını nedeniyle 2021 yılına ertelenen EURO 2020 (Avrupa Futbol Şampiyonası), 11 Haziran tarihinde Türkiye-İtalya karşılaşması ile başladı. İtalya’nın başkenti Roma’da oynanan müsabaka, Ay-Yıldızlılar için oldukça kötü geçti. Ancak İtalya’nın Türkiye karşısında aldığı 3-0’lık zafer, turnuvanın geri kalanında yaşanacakların habercisi niteliğindeydi. 

EURO 2020’nin açılış seremonisinde dünyaca ünlü İtalyan tenor Andrea Bocelli de Giacomo Puccini’nin “Nessun Dorma” aryasını seslendirdi:

Christian Eriksen’in yaşam mücadelesi

EURO 2020’de B Grubu ilk maçında Danimarka ile Finlandiya karşılaştı. Golsüz eşitlik ile devam eden mücadelenin 45. dakikasında Danimarkalı futbolcu Christian Eriksen, bir anda yere yığıldı. 29 yaşındaki futbolcunun tedavisi için sahaya giren sağlık görevlileri, 29 yaşındaki futbolcuya uzun süre kalp masajı yaptı. Stadyumda bulunan herkesin duygu dolu bekleyişinin ardından Eriksen, sedye ile soyunma odasına götürüldü. Eriksen’in hastaneye kaldırıldığı ve durumunun stabil olduğunu açıklandığında gergin bekleyiş başladı. Kısa süre sonra ise beklenen iyi haber geldi. Danimarka Futbol Federasyonu, Christian Eriksen’in bilincinin açık olduğunu açıklayarak yüreklere su serpti.

Öte yandan Danimarka Milli Takımı’nda forma giyen futbolcular, kaptanları Simon Kjaer önderliğinde uzun yıllar unutulmayacak bir insanlık dersi verdi. Bir anda yere yığılan Eriksen’in tedavisi sırasında takım arkadaşları, 29 yaşındaki futbolcunun etrafında kenetlendi. Kjaer, aynı zamanda Christian Eriksen’in kız arkadaşı Sabrina Kvist Jensen’i sakinleştiren isim oldu. 

Gök Mavililer, 53 yıllık aranın ardından şampiyon

İngiltere ile İtalya, EURO 2020’yi kazanmak için Londra’daki Wembley Stadyumu’nun çimlerine çıktı. Seyircisinin desteğini arkasına alan İngiltere, İtalya karşısında mücadeleye adeta gol ile başladı. Sağ kanattan Kieran Trippier’in harika ortasında top ile buluşan Luke Shaw, güzel bir tek vuruşa imza atarak skoru 1-0’a getiren golü kaydeden isim oldu. Dev finalin birinci dakikasının 57. saniyesinde fileleri havalandıran Shaw, aynı zamanda Avrupa Şampiyonası finallerinin en erken golünü kaydederek tarihe geçti.

İlk yarıyı 1-0 geride kapatan İtalya, 67. dakikada kaptanı Leonardo Bonucci ile skora dengeyi getirdi. İngiliz taraftarlar için hüsran dolu dakikalar böylece başlamış oldu. Avrupa’nın iki futbol devi, normal süre ve uzatma devrelerinde ülkelerine kupayı getirecek golü atmayı başaramadı. 

1-1’lik eşitlik ile sona eren uzatma devrelerinin ardından penaltı atışlarına geçildi. İtalya adına penaltı atışlarını kullanan Domenico Berardi, Leonardo Bonucci, Federico Bernardeschi, meşin yuvarlağı ağlara gönderdi. Gök Mavililer’de Andrea Belotti ve Jorginho ise penaltı atışlarından sonuç alamadı. İngiltere için ise penaltı atışları tam bir felaketti. Karşılaşmanın 120. dakikasında penaltı atışlarını kullanmak için oyuna dahil olan Marcus Rashford ve Jadon Sancho, meşin yuvarlağı ağlara göndermeyi başaramadı. İtalya’nın genç kalecisi Gianluigi Donnarumma, Bukayo Saka‘nın penaltısında ise gole izin vermeyerek İtalya’yı 53 yıllık aranın ardından Avrupa Futbol Şampiyonası’nda zirveye taşıyan isim oldu. 

İtalya’nın İngiltere’yi yenerek EURO 2020’de mutlu sona ulaştığı karşılaşmanın özet görüntüleri:

İtalya’nın İngiltere’yi 3-2 yendiği penaltı vuruşlarının tamamı:

İtalya, tarihindeki ikinci Avrupa Futbol Şampiyonası kupasını kaptanı Giorgio Chiellini’nin ellerinde havaya kaldırdı:

Leonardo Bonucci, karşılaşmanın ardından İngilizler’in “Football’s Coming Home” (Futbol evine dönüyor) isimli efsane tezahüratına gönderme yaptı ve “It’s coming Rome” (O, Roma’ya geliyor) dedi.

1) Formula 1: Max Verstappen, kariyerinin ilk şampiyonluğunu elde etti

1974 sezonundan bu yana ilk kez son yarışa eşit puanla girilen Formula 1 Dünya Şampiyonası’nın finali, Birleşik Arap Emirlikleri’nin başkenti Abu Dabi şehrindeki Yas Marina Circuit Pisti’nde, 58 tur olarak koşuldu. Kariyerinin ilk şampiyonluğunu elde etmek isteyen Red Bull Racing pilotu Max Verstappen ile toplamda sekizinci şampiyonluğunu elde ederek Formula 1 tarihine geçmeyi hedefleyen Mercedes-AMG Petronas pilotu Lewis Hamilton, yarış boyunca sporseverlere heyecan dolu dakikalar yaşattı.

Hollandalı pilot Max Verstappen, Yas Marina Circuit Pisti’ndeki sezonun son yarışına pole pozisyonundan başladı. Ancak İngiliz pilot Lewis Hamilton, rakibinin kötü start almasından faydalanarak liderliği ele geçirmeyi başardı. İkili arasındaki gerginlik, Verstappen’in Hamilton’ı pist dışına iterek birincilik koltuğunu aldığı anlarda zirve yaptı. Hamilton, Verstappen’in bu atağına dışarıdan ilerleyip rakibini geçerek cevap verdi. 

Verstappen ve Hamilton’ın sırasıyla pit alanına girmesi, Red Bull pilotu Sergio Perez’i geçici de olsa liderliğe taşıdı. Meksikalı pilot, bu andan itibaren tarihe geçecek bir savunmanın altına imza attı. Hamilton’ın Verstappen’e sekiz saniye fark attığının haberini alan Perez, 22 turluk yumuşak hamur lastiği ile İngiliz pilota karşı çok iyi bir savunma yaptı. Lewis Hamilton, Sergio Perez’i geçtiğinde ise Max Verstappen şampiyonluk yarışına çoktan ortak olmuştu. 

Abu Dabi’deki final, yalnızca Verstappen ile Hamilton’ın rekabetine sahne olmakla kalmadı. Red Bull Racing ve Mercedes-AMG Petronas takımları, uyguladıkları stratejiler ile yarışa doğrudan etki etmeyi başardı. 36. turda Alfa Romeo pilotu Antonio Giovinazzi’nin yolda kalması, iki takımın kritik kararlar almasına sebebiyet verdi. Red Bull, Verstappen’i pite çağırırken, Mercedes ise Hamilton’u pistte bırakmayı tercih etti. 

Pite çağrılmayan Lewis Hamilton, Max Verstappen ile arasındaki farkı olabildiğince açmayı başardı. Tüm dünyadaki sporseverler, Formula 1 şampiyonluğunun İngiliz pilota gittiğinden emindi. Ancak beklenmedik bir gelişme yaşandı. 54. turda Williams pilotu Nicholas Latifi’nin yaptığı kaza, güvenlik aracının piste dahil olmasına neden oldu. Red Bull Racing, güvenlik aracının piste girmesinden yararlanarak Max Verstappen’i pite çağırdı ve yumuşak hamur lastik taktı. Mercedes-AMG Petronas ise Hamilton’ın yerini kaybetmemesi için İngiliz pilotu pite çağırmayı tercih etmedi. 

Hakem Michael Masi, tur bindirilen pilotların aradan çekilmesini ve Lewis Hamilton ile Max Verstappen’in son bir tur daha yarışması kararını aldı. Bu durum, Mercedes tarafından pite çağrılmayan Hamilton’u zor duruma düşürdü. Yeni lastikleri ile piste dönen Verstappen, Hamilton’u geçerek damalı bayrağı ilk sırada geçti ve şampiyonluğa ulaştı. Öte yandan Mercedes, takımlar şampiyonasında arka arkaya sekizinci kez şampiyon oldu.

Max Verstappen’in Lewis Hamiton’ı geçerek kariyerinin ilk şampiyonluğunu kazandığı anlar:

Sergio Perez’in, Lewis Hamilton’a yaptığı tarihi savunma:

Yazan: Kubilayhan Kavrazlı

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.