Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çin polisi, koronavirüs önlemlerini ihlal etmekle suçlanan dört kişiyi sokaklarda dolaştırarak teşhir etti

Çin devlet medyasının bildirdiğine göre, Güney Çin’in Jingxi şehrindeki silahlı polisler, koronavirüs önlemlerini ihlal ettiği iddia edilen dört kişiyi şehrin sokaklarında dolaştırarak teşhir etti. Görüntüler, son günlerde vakaların artması nedeniyle katı önlemlerin alındığı ülkede tartışmalara yol açtı.

Polis tarafından sokaklarda dolaştırılan dört kişi, salgın döneminde şehir içi ve şehir dışı seyahat yasak olduğu halde insan kaçakçılığı yapmakla suçlanıyor. Çin polisi dört kişiyi dün (29 Aralık), koruyucu kıyafetler giydirerek sokaklarda gezdirdi. Dört kişi, adlarını ve fotoğraflarını gösteren pankartlar taşıdı. Devlete bağlı Guangxi gazetesi, bu uygulamanın insanları “sınır bağlantılı suç işlemekten caydırmak” için yapıldığını yazdı.

Konuyla ilgili sosyal medya gönderileri dün gece 350 milyondan fazla görüntüleme ve 30 binden fazla yorum aldı.

Çin’de halka teşhir etme uygulaması uzun zamandır yasak 

Kültür Devrimi sırasında yaygın uygulanan “halka teşhir etme”, ülkede uzun zamandan beri yasak. Çin Komünist Partisi’ne yakın Beijing News adlı haber sitesi, Jingxi’de yaşanan olayın “hukukun üstünlüğünün ruhunu ciddi şekilde ihlal ettiğini ve bir daha yaşanmasına izin verilmeyeceğini” belirtti.

Çin Kamu Güvenliği Bakanlığı, teşhir uygulamasıyla ilgili 1980’lerden beri çeşitli uyarılarda bulunuyor. Bakanlık, konuyla ilgili son uyarıyı, geçen yıl şubat ayında Hebei eyaletindeki bir erkeğin yasağa rağmen sigara almak için dışarı çıkması nedeniyle ağaca bağlanmasının ardından yayımlamıştı.

Kaynak: Guardian

Derleyen: Emine Bıçakcı

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.