Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İBB’ye “terör” teftişi: Mahkeme, DİAYDER iddianamesini kabul etti

İçişleri Bakanlığı’nın İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) yönelik “terör” teftişine gerekçe gösterilen Din Alimleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (DİAYDER) hakkındaki iddianame, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. 

DİAYDER yöneticileri ile üyelerinin de aralarında olduğu, dokuzu tutuklu 23 isim hakkındaki davanın ilk duruşması İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 18 Şubat 2022’de yapılacak.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun “İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde (İBB) çeşitli terör örgütlerine mensup 557 kişi çalışıyor” sözlerinin ardından bakanlık, 26 Aralık’ta “DİAYDER referansıyla İBB’ye yerleştirilenlere yönelik özel teftiş başlatıldığı”açıklamıştı. Bu açıklamalar İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu başta olmak üzere muhalefet partilerinden tepki görürken, teftişe dayanak gösterilen iddianame kabul edildi.

İddianamedeki “gassal” ifadesi dayanak gösterildi

Anadolu Ajansı’nda yer alan bilgilere göre İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu’nun hazırladığı 335 sayfalık iddianamede, İstanbul Şirinevler’de faaliyet gösteren DİAYDER isimli derneğin, “KCK sistematiği doğrultusunda kurularak faaliyet yürüttüğü” öne sürüldü.

İddianamede, şüphelilerden Mehmet İ.’nin “gassal” olarak İBB’de işe alınmasında DİAYDER yöneticilerinin referans olduğu belirtildi. Mehmet İ.’nin kendisiyle birlikte bazı kişilerin de dernek öncülüğünde işe alındığı yönündeki ifadesi de buna dayanak gösterildi.

Savcılık, şüphelilerin “silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte yardım etme” ve “silahlı terör örgütüne üye olmak” suçlarından üç buçuk yıl ile 15’er yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırılmasını talep etti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.