Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ukrayna gerilimi sürüyor – Putin’den Biden’a: “Yeni yaptırımlar büyük hata olur”

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, dün akşam saatlerinde telefonda görüştü. Putin görüşmede ABD’li mevkidaşını Ukrayna konusunda alınacak yeni yaptırım kararlarının iki ülke arasındaki gelişmelerinde ilişkilerin tamamen bozulmasına yol açabileceği konusunda uyardı.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, dün (30 Aralık) akşam saatlerinde telefonda görüştü. Rusya tarafından talep edilen ve yaklaşık bir saat süren görüşme, iki liderin bu ayki ikinci görüşmesi olma niteliği taşıyor.

Biden, Putin’e ABD ve müttefiklerinin Ukrayna’nın herhangi bir işgaline kararlı bir şekilde yanıt vereceğini söyledi. Putin ise dünkü görüşmede Biden’a, ABD ve müttefiklerinin Ukrayna konusunda olası yaptırımlar uygulaması halinde ABD-Rusya arasındaki ilişkilerin bozulacağını söyledi.

Joe Biden

Batı medyasında çıkan haberlere göre Rusya, 2022 yılının başlarında Ukrayna’yı işgal etmeyi planlıyor. Ancak Moskova Ukrayna’yı işgal etmeyi planladığını reddediyor ve sınırda bulunan askerlerin tatbikat için bölgede olduğunu belirtiyor.

“Putin görüşmeden memnun”

Görüşme sırasında iki taraf karşılıklı uyarılarda bulunsa da, Rus dış politika danışmanı Yuri Ushakov gazetecilere verdiği demeçte, Putin’in görüşmeden memnun olduğunu ifade etti. Ayrıca bu konuşmanın gelecekteki görüşmeler için iyi bir zemin oluşturduğunu da sözlerine ekledi.

İsminin açıklanmaması koşuluyla konuşan üst düzey bir ABD’li yetkili ise görüşmedeki tonun ciddi ve önemli olduğunu söyledi.

Beyaz Saray Basın Sözcüsü Jen Psaki, “Başkan Biden, bu diyaloglarda kayda değer ilerlemenin ancak gerilimi düşürme ortamında gerçekleşebileceğini yineledi. Rusya’nın Ukrayna’yı daha fazla işgal etmesi durumunda ABD ve müttefiklerinin ve ortaklarının kararlı bir şekilde yanıt vereceğini açıkça belirtti” dedi.

ABD’li ve Rus yetkililer önümüzdeki ay Cenevre’de yüz yüze görüşmeler için bir araya gelecek.

Dünkü (30 Aralık) görüşmeden önceki bir tatil mesajında Putin, Biden’a, ikilinin “karşılıklı saygı ve birbirlerinin ulusal çıkarlarını dikkate alarak” birlikte çalışabileceğine inandığını söyledi.

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov da “Aramızda bolca bulunan tüm acil sorunları ancak görüşmeler yoluyla çözmenin mümkün olduğuna inanıyoruz” açıklamasını yaptı.

Kaynak: BBC

Derleyen: Gökalp Badak

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.