Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Batılı askeri analistler: Aradaki askeri güç farkına rağmen Ukrayna, Rusya için kolay lokma değil

Batılı askeri analistler, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinin çok da basit bir mesele olmayacağı görüşünde. Analistler, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in olası bir işgal planı için hem iç hem de dış kamuoyunda önemli risklerle karşı karşıya olduğunu ve Ukrayna’nın kolay bir lokma olmadığını söylüyor. Öte yandan Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Rusya’nın herhangi bir müdahalesi durumunda uygulanabilecek ekonomik yaptırımları tartışıyor. 

Batılı askeri analistler, Ukrayna ordusunun, Rusya’nın Kırım Yarımadası’nı ilhak ettiği 2014’ten daha iyi eğitilmiş ve donanımlı olduğunu belirtiyor. Ukrayna ordusunun, ülkenin kalbini savunmak için yüksek motivasyona sahip olduğunu söyleyen analistler, Putin’in, Ukrayna’nın tamamen ilhakını düşünmesi olasılığını oldukça düşük görüyor.

Şimdilerde Avrupa Politika Analizi Merkezi’nde görevli emekli ABD Korgenerali Ben Hodges, Reuters’e verdiği demeçte, “Ukrayna’yı boydan boya geçen büyük, dev bir kırmızı ok görmeyeceğiz. Ruslar’ın Ukrayna’yı tamamen istila edip tüm ülkeyi ele geçirmek gibi bir yetenekleri olduğuna inanmıyorum ve bunu yapmak istediklerini de sanmıyorum” ifadelerini kullandı.

Hodges ve diğer analistler, Rusya’nın daha önce ilhak edilen Kırım ve Karadeniz ile bağlantı kurmak için zaten Rus yanlısı güçler tarafından kontrol edilen Donbass bölgesinden güneye ve batıya saldırmasının daha makul bir alternatif olduğu fikrinde. Ancak bu daha sınırlı hedef bile yüksek sayıda Rus zayiatına neden olabilir.

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü’nden silah uzmanı Siemon Wezeman, herhangi bir işgale karşı direnişin büyüklüğünün, Rusya’nın 1990’larda Çeçenistan’daki askeri operasyonlarında veya 2008’de Gürcistan ile girdiği kısa savaşında karşılaştığı her şeyi gölgede bırakacağını söyledi.

Wezeman, “Evet, diyelim ki Rusya yüksek düzeydeki Ukrayna kuvvetlerini yenebilir ancak size açıkça karşı olan, tepeden tırnağa silahlı, çoğu erkeğin hala hatırlayabileceği, en azından ilkel askeri eğitim aldığı bir nüfusa sahip olan Ukrayna gibi bir ülkeyi işgal etmeye çalışıyorsunuz. Çeçenistan’ın 10 ile, Gürcistan’ın 30 ile çarpılmış olduğu bir alana giriyorsunuz” ifadelerini kullandı. 

Sözlerine devam eden Wezeman, “Bu kolay bir zafer olmayacak. Ve sonra Rusya Başkanı olarak kendi nüfusunuza, Donbass isyancılarını destekleyecek kadar aptal olduğunuz için ilk birkaç günde 10 bin kayıp vermenizi savunmanız gerekiyor. Bunun Rusya’da çok iyi yankılanacağını sanmıyorum” diyerek olası bir işgal hamlesinin çantada keklik olmadığının altını çizdi.

Ukrayna, 92 bin Rus askerinin sınırları yakınlarında toplandığını belirtirken, ABD de 175 bin kadar askerden oluşan büyük bir gücün öncülüğünde Rus işgalinin ocak ayı gibi erken bir zamanda gelebileceğini söylüyor.

Moskova, komşusunu tehdit ettiği iddiasını reddediyor ve birliklerini kendi topraklarında uygun gördüğü şekilde hareket ettirebileceğini söylüyor. Moskova ayrıca, Kiev’in katılmaya çalıştığı NATO ile artan bağlarından ve krizi yatıştırmak için Batı’dan güvenlik garantileri talep etmesinden kaynaklanan bir tehdit algıladığını söylüyor.

Göz korkutan sayılar

İnsan gücü ve silahlar açısından, aritmetik Ukrayna için korkunç görünüyor.

Rusya’nın 280 bin kişilik ordusu Ukrayna’nınkinin yaklaşık iki katı büyüklüğünde ve toplam 900 bin kişilik silahlı kuvvetleri dört kat daha fazla. Londra merkezli Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü’ne (IISS) göre, Rusya’nın 2 bin 840 savaş tankı Ukrayna’nınkinden üçe bir oranında daha fazla.

Ukrayna, 2010’dan 2020’ye kadar savunma bütçesini reel olarak üç katına çıkarırken, geçen yıl toplam savunma harcaması sadece 4,3 milyar doları, yani Rusya’nın onda birini buldu.

IISS araştırma analisti Yohann Michel, “Hava savunması ve elektronik savaş açısından, bu iki güç arasında büyük bir uçurum var. Ukrayna’nın havadan nasıl tamamen yenilmeyeceğini anlamak zor” dedi.

Michel, Rusya’nın elektronik savaştaki üstünlüğünü, rakibinin komuta ve kontrolünü felç etmek ve sahadaki birimlerle iletişimini kesmek için kullanmaya çalışacağını söyledi.

Ancak Ukrayna’nın Donbass’taki savaş deneyimi ve ABD tarafından tedarik edilen Javelin füzelerini içeren kısa menzilli hava savunması ve tanksavar silahları, herhangi bir Rus ilerlemesini yavaşlatmaya yardımcı olacaktır.

Michel bu bakımdan herhangi bir işgal girişiminin basit bir iş olmayacağını vurgulayarak, “Çocuk oyuncağı olmayacak çünkü hala çok sayıda Ukraynalı asker var. Bunların çoğunluğu iyi motive, bu yüzden muhtemelen son ana kadar savaşacak” dedi. Yenilen bir Ukrayna bile silah depolarını açabilir, halka silah dağıtabilir ve Ruslar’ı ele geçirilen herhangi bir bölgede tutunmayı acı verecek bir tür gerilla savaşıyla karşı karşıya bırakabilir. Michel, “Ruslar’ın ele geçireceği hiçbir bölgede altı ay boyunca olmak istemezdim” açıklamasında bulundu.

Putin, muhtemelen bir Slav ulusuna savaş açmanın getireceği sonuçların yanı sıra Ukrayna içindeki yoğun Rus karşıtı duygularla ilgili endişelerle karşı karşıya kalacaktır.

Eski ABD’li Korgeneral Hodges, istatistikler Ukrayna aleyhine sıralansa da “tarihten de bildiğimiz gibi, savaşın asla sadece matematikten ibaret olmadığını” söyledi.

Hodges, “Ukrayna halkı, Rus kuvvetleri ne kadar batıya gidebilirse o kadar çok düşman olacak. Bu, Rus kuvvetleri için çok çok maliyetli olacak. Ödül, getiri, Putin’in kendi yerli nüfusunun desteğini sağlaması için gerçekten değerli olmalı” ifadelerini kullandı.

ABD, uygulanabilecek ekonomik yaptırımları tartışıyor

Biden yönetiminden bir yetkili Reuters’e verdiği demeçte, ABD yetkililerinin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’yı işgal etmesi durumunda Rusya ekonomisini bozmak için sert ihracat kontrol önlemleri almayı düşündüklerini söyledi.

Üst düzey yetkililerin tartışacağı önlemler, Biden yönetiminin Rusya’nın Ukrayna sınırı boyunca on binlerce asker yığdıktan sonra Ukrayna’yı işgal etmesi halinde uygulamayı düşündüğü ekonomik yaptırımlara ek olarak alınacak.

ABD Başkanı Joe Biden, Putin’i olası bir askeri harekat konusunda uyarmak için Rusya’ya karşı yıkıcı eylemlerde bulunmakla tehdit etti. Putin ise Rusya’nın bir işgal planladığı iddiasını yalanladı.

İsminin açıklanmaması koşuluyla konuşan yetkili, Beyaz Saray toplantısında görüşülecek önlemlerin Rusya’ya endüstriyel ve tüketici teknolojileri bakımından büyük zararlar verebilecek “olağanüstü” ihracat kontrol tedbirleri içerdiğini söyledi.

Tartışılan önlemler; Rusya’nın akıllı telefonları, önemli uçak ve otomobil bileşenleri ve diğer birçok sektör için gerekli olan malzeme ithal etmesini engelleyebilir. Yetkili, söz konusu önlemlerin Rus tüketicileri, endüstriyel operasyonlar ve istihdam üzerinde büyük bir etkiye sahip olabileceğini belirtti.

Yetkili, olası önlemlerin Rusya için eşi görülmemiş olacağını ifade etti. Bu noktada Çinli telekomünikasyon şirketi Huawei’nin gelişmiş yarı iletkenlere erişimini engellemek için eski Başkan Donald Trump yönetimi tarafından kullanılan ve Biden yönetimi tarafından devam ettirilen araçlar kullanılabilir.

Yetkili ayrıca, ABD’li yetkililerin bu önlemlerden etkilenebilecek Avrupa ve Asya’daki kilit ortaklarla yakın istişarelerde bulunmayı ve uygun olduğunda koordineli girişimleri teşvik etmeyi planladıklarını söyledi.

Kaynak: Reuters

Derleyen: Gökalp Badak

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.