Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Aşırı sağcılar tepki gösterdi, Paris Zafer Takı’na asılan AB bayrağı indirildi

Fransa’nın 2022 itibarıyla Avrupa Birliği (AB) dönem başkanlığını devralmasına ithafen başkent Paris’in sembol yapılarından Zafer Takı’na asılan AB bayrağı, aşırı sağcı siyasetçilerin eleştirilerinin ardından indirildi.  

2002 yılının Nisan ayında düzenlenecek seçimlerde Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un en büyük rakiplerinden aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisi lideri Marine Le Pen, anıttaki Fransa bayrağının AB bayrağı ile değiştirilmesinin ülkenin kimliğine bir saldırı olduğunu söyledi. Konuyla ilgili Danıştay’a başvuracağını söyleyen Le Pen, AB bayrağının indirilmesinin “hükümete kurulan baskı sonucu oluşan bir zafer” olduğunu belirtti.

Le Pen, 2017’deki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ikinci tura kalmış ancak yüzde 34’lük bir oy oranına ulaşarak Macron’a kaybetmişti.  

Olayla ilgili başka bir eleştiri de anketlerdeki oy oranı Le Pen ile denk gözüken muhafazakâr aday Valérie Pécresse’den geldi. Pécresse, “Avrupa’ya başkanlık etmeye evet, Fransa kimliğini silmeye hayır!” sözlerini içeren bir sosyal medya paylaşımı ile anıta asılan bayrağı hedef aldı.  

Aşırı sağcı bağımsız aday Eric Zemmour ise olayı “rezalet” diye tanımladı.  

2021’in Aralık ayındaki anketlere göre, tekrar aday olup olmayacağını henüz açıklamayan Macron, cumhurbaşkanlığı için favori aday. İlk turda oyları yüzde 26 civarında seyreden Macron’u, yüzde 17 ile Pécresse ve ardından yüzde 16 ile Le Pen takip ediyor.  

Fransa’nın 2008’deki AB dönem başkanlığına ithafen basılan madeni eurolar. 

Avrupa İlişkileri Bakanı Clément Beaune ise AB bayrağının aşırı sağdan gelen tepkiler üzerine değil, planlanan takvime göre indirildiğini söyledi. Inter Radio’ya konuk olan Beaune, “Bayrağın bu pazar (2 Ocak) indirilmesi planlanmıştı, kesin bir saat belirlememiştik” dedi.

AB bayrağının zaman zaman Zafer Takı’na asıldığını belirten Beaune, bayrağın hiçbir zaman kalıcı bir figür olmadığını da sözlerine ekledi.  

Fransa ve AB 

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, cumartesi günkü (1 Ocak) konuşmasında Fransa’nın AB dönem başkanlığının üç ilkeye dayanacağını açıklamıştı: Avrupa’nın egemenliğini güçlendirmek, yeni bir büyüme modeli geliştirmek ve vatandaşlarına daha yakın bir Avrupa inşa etmek.  

Macron, konuşmasının detaylarında sınırların korunması ve göçün yönetilmesi, güvenliğin iyileştirilmesi, teknolojik inovasyon, hukukun üstünlüğünün savunulması gibi konulara yer verdi.  

AB dönem başkanlığını Slovenya’dan devralan Fransa’nın başkenti Paris ve diğer şehirlerinde sembol yapılar hafta boyunca mavi renk ile aydınlatılacak. Bu yapıların arasında öne çıkanlar şöyle:

Eyfel Kulesi (Foto: Reuters) 
Notre-Dame Katedrali (Foto: AFP) 
Lille Güzel Sanatlar Müzesi (Foto: AFP) 

Kaynak: BBC 

Derleyen: Alp Selim

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.