Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’nin en büyük dolandırıcılık davasında karar çıktı: Silikon Vadisi’nin gözbebeği Theranos’un kurucusu Elizabeth Holmes suçlu bulundu

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) en büyük dolandırıcılık davasında karar açıklandı. Sağlık teknolojisi şirketi Theranos’un kurucusu Elizabeth Holmes, Kaliforniya’da dört ay süren davanın ardından yatırımcıları dolandırmaktan suçlu bulundu.

Savcılar, Elizabeth Holmes’un hastalıkları birkaç damla kan ile tespit edebileceğini söylediği teknoloji hakkında “bilerek” yalan söylediğini ileri sürdü. Jüri üyeleri, Holmes’u yatırımcılara karşı dolandırıcılık için komplo kurma ve üç elektronik dolandırıcılıktan suçlu buldu.

Elizabeth Holmes

Savcıların 11 farklı suçlama yönelttiği Holmes, kendisine yöneltilen tüm suçlamaları reddetti. 37 yaşındaki Holmes’un 20 yıla kadar hapis cezası alabileceği öngörülüyor.

ABD’nin en uzun süren dolandırıcılık davasında sekiz erkek ve dört kadından oluşan jüriye, Silikon Vadisi’ni aldatmakla suçlanan Elizabeth Holmes hakkında çok farklı iki anlatı sunuldu. Savcılar, jüri üyelerine 30 tanık çağırarak, Holmes’un hileli olduğunu bile bile yatırımcılara bu ürünü sattığını kanıtlamaya çalıştı.

Duruşmada birden fazla laboratuvar yöneticisi de Holmes’a, Theranos teknolojisindeki kusurları anlattıklarını ancak Holmes’un bu endişeleri küçümsediğini söyledi.

Dört ay süren davanın kapanış konuşmasında Savcı Jeff Schenk, “Holmes, başarısızlığa karşı sahtekârlığı, yatırımcılara ve hastalara karşı dürüst olmamayı seçti. Holmes, yatırımcılarına teknolojinin planladıkları gibi çalıştığını söyledi” dedi.

İddia makamının bu suçlamalarına savunma makamı ise Holmes’un erkek egemen bir sektörde kırılma yaratan ve kendisini işine adayan azimli bir kadın imajıyla karşılık verdi. Holmes savunmasında, Theranos’un teknolojisindeki hataları kabul etti ancak hastalarını ya da yatırımcıları asla bilerek dolandırmadığını iddia etti.

Savunma makamı ayrıca, Holmes’un iş ortağı ve eski erkek arkadaşı Ramesh Sunny Balwani’yi de suçladı. Duruşmada Holmes, kendisinden 19 yaş büyük Balwani’yi duygusal ve cinsel tacizle suçladı. Balwani ise bu iddiaları reddetti.

Silikon Vadisi’nin gözbebeği

Bir zamanlar piyasa değeri 9 milyar dolar (6,5 milyar sterlin) civarında seyreden ve Silikon Vadisi’nin gözbebeği olarak bilinen Theranos, büyüdükçe büyük yatırımcıları da kendisine çekmişti.

Stanford Üniversitesi Kimya Mühendisliği’nden 19 yaşında ayrıldıktan sonra Theranos’u kuran Holmes, sadece bir damla kan ile yüzlerce sağlık testi yapabilen devrim niteliğinde bir teknoloji vaat etmişti.

Firma, sağlık sektöründe bir devrim yaratacağına söz vermiş ancak 2015 yılında ABD merkezli Wall Street Journal gazetesinde yayımlanan haber ile Theranos’un “kan testi teknolojisinin çalışmadığı” ortaya çıkınca hisselerinde hızlı bir değer kaybı yaşanmıştı.

Kaynak: BBC, Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.