Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Doğu Türkistanlı mağdur yakınlarından suç duyurusu: “Çin, soykırım ve işkence suçlarından yargılanmalı”

Çin tarafından toplama kampında tutulan Doğu Türkistanlı mağdur yakınları bugün (4 Ocak) avukatları eşliğinde İstanbul Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusunun ardından Çağlayan Adliyesi önünde açıklamada bulunan mağdur yakınları eşlerini, anne-babalarını kamplarda kaybettiklerini ve işkence gördüklerini söyledi.  

“Çin tarafından Doğu Türkistanlılar’a karşı işlenen soykırım, işkence ve insanlığa karşı suçlar yargıya taşınmalı” diyen mağdur yakınları, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Açıklamada, Çin tarafından işkence ile zorla tutulan milyonlarca Müslüman’ın arasında Doğu Türkistanlılar’ın yanı sıra Türk vatandaşlarının da olduğu aktarıldı:

Dünya kamuoyunca açıkça bilindiği üzere Çin, Doğu Türkistanlılar’a yönelik dini ve etnik temelli soykırım, kasten öldürme, işkence, kötü muamele, zorla kaybettirme, hürriyeti tahdit, adil yargılanma hakkı ihlali, haksız tutma, toplama kamplarında, karakol ve cezaevlerinde işkence ve tecavüz, zorunlu kürtaj ile kısırlaştırma uygulaması, ‘Akraba Aile Projesi’ adı altında ev içine Çinli erkeği zorla kabul ettirme, çocukların annelerden alınması, kültürel ve inanca dair pratiklerin yasaklanması, ömür boyu çalışmaya mahkum edilecek şekilde sistematik para cezaları vb. suçlar işlemektedir. Bu suçlara maruz kalan milyonlarca Doğu Türkistanlı’nın yanı sıra Türkiye vatandaşları da mevcuttur.”

116 mağdurun kamplarda hayatını kaybettiği belirtilen açıklamada, toplama kampları hakkında ayrıntılı bilgi verildi. Açıklamanın tamamı şöyle:

“Söz konusu suçlar Türk Ceza Kanunu’na dayanarak evrensel yargı yetkisi çerçevesinde yargıya taşınmıştır. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına yapmış olduğumuz suç duyurusu ile, dokuzu Türk vatandaşı toplam 19 müşteki müvekkilimize vekaleten, aralarında çocukların da yer aldığı halen kamplarda tutulan ya da zorla kaybettirilen 116 mağdur ve kamplarda hayatını kaybeden maktuller için yargılama talep edilmektedir.

Dilekçede özellikle zamanımızın en garabet, korkunç suç merkezleri olan Çin Toplama Kampları hakkında detaylı bilgi verilmiştir. BM ve resmi kurumlar Doğu Türkistan’da 3 milyondan fazla Müslüman Uygur Türkü’nün toplama kamplarında tutulduğunu açıklamıştır. İnsanların kamplara kapatılması için herhangi bir suç işlemiş olma gerekçesi aranmamakta. Yüksek duvarlarla çevrelenmiş kampların dört bir yanında gözetleme kuleleri ve dikenli teller olduğu, içeride ise farklı bloklar hâlinde geniş yapılar bulunduğu tespit edilmiştir. Cezaevi niteliği taşıyan kamplar cezaevi gibi yönetilmekte, kimin burada ne kadar hapsedileceğine ise memurlar karar vermektedir.

Suç duyurusunda soykırım suçuna, işkence ve tecavüz suçlarına delilleriyle birlikte geniş yer verilmiştir. Toplama kamplarında tecavüz olayları ve sistematik cinsel saldırı suçları son zamanlarda kamplardan bir şekilde kurtulan tanıkların anlatımında ve adli tıp muayenelerinde tespit edilmiştir. Suçlar hiçbir şüpheye yer bırakmayacak şekilde açıkça belgeleriyle ortaya konmuştur. Tanık ifadeleri, fotoğraf ve videolar, resmi ve sivil kuruluşların raporları, bilgi ve belgeler halen dilekçemizde yer alan tüm suçların işlenmeye devam ettiğini göstermektedir. Suçlanan kişiler hakkında yürütülecek tahkikat tamamlanıncaya kadar haklarında tutuklama tedbirine başvurulması hukuki bir zorunluluktur.

Dilekçe kapsamında izah edilen vakıalar ve ortaya koyulan deliller, insanlığa karşı suçlar ve işkence suçlarının unsurlarının oluştuğunu göstermektedir. Türkiye ulusal mevzuatı, Birleşmiş Milletler Soykırım Suçunun Önlenmesine ve Cezalandırılmasına Dair Sözleşme başta olmak üzere uluslararası sözleşmeler Çinli sorumluların yargılanmasını zaruri kılmaktadır. BM Soykırım Suçunun Önlenmesine ve Cezalandırılmasına Dair Sözleşme’nin 2. maddesinde yer alan soykırım oluşturan ulusal, etnik, ırksal veya dinsel bir grubu, kısmen veya tamamen ortadan kaldırmak amacıyla işlenen fiillerden sadece biri değil tüm maddeleri Çin’in soykırım suçunu işlediğini göstermektedir. Çin, BM Güvenlik Konseyi üyesidir ve soykırım ve işkence suçlarından dolayı yaptırıma tabi tutulmalıdır. Uluslararası topluluğun yaptırımları ve yargının gücü ile tüm toplama kampları kapatılmalı, soykırım durdurulmalı ve suçlular cezalandırılmalıdır. Bu sürecin ilk adımı da İstanbul’da Türkiye yargısında atılmalıdır. Kamplarda tutulan Türk vatandaşlarının kurtarılması için de derhal savcılar ve devletin tüm kurumları harekete geçmelidir.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.