Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tesla, Sincan’da showroom açtığı için eleştirilerin odağında: “Ulussuz şirketler, soykırım suçunu örtbas etmek için Çin’e yardım ediyor”

Elektrikli otomobil üreticisi Tesla’nın, Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde showroom açması Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) tepkiyle karşılandı.

Dünyanın en zengin iş insanlarından ve elektrikli otomobil üreticisi Tesla’nın kurucusu ve CEO’su Elon Musk, yılbaşı akşamı Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde yer alan Urumçi şehrinde bir showroom açtı. Musk’ın aldığı bu karar Pekin tarafından memnuniyetle karşılanırken, ABD’li yetkililer ise bu duruma tepki gösterdi.

ABD Başkanı Joe Biden 24 Aralık’ta, Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde zorla çalıştırmayla üretilen malların ABD’ye ithalatını yasaklayan yasa tasarısını imzalamıştı. Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ndeki Uygur Türkler’i ve diğer dini azınlıkların zorla çalıştırılması yoluyla üretilen malların ABD’ye ithalatının yasaklanmasını öngören yasa tasarısını sunan Cumhuriyetçi Senatör Marco Rubio, Elon Musk’a en sert tepki gösteren isimlerden biriydi. Rubio, sosyal medya hesabından şu mesajın paylaştı:

“Ulussuz şirketler, Çin Komünist Partisi’ne, soykırım ve köle emeği kullanma suçlarını örtbas etmek için yardım ediyor.”

Amerikan İmalat Sanayi Birliği Başkanı Scott Paul da Tesla ve Elon Musk’ı eleştirenler arasındaydı. Paul, “Sincan’da iş yapan herhangi bir şirket, orada meydana gelen kültürel soykırımda suç ortağıdır. Tesla’nın eylemleri ise özellikle aşağılıktır” dedi.

Tesla ise konuya ilişkin BBC’nin yorum talebine cevap vermedi.

Sincan’daki yeni showroom’un açılışı Çin’de büyük bir memnuniyetle karşılandı. Sosyal medya platformu Weibo’daki kullanıcılar tarafından paylaşılan fotoğraflar ve görüntülerde, “Görüyorsunuz. Tesla bazı şirketlerin aksine Sincan’ın gelişimini ve inşasını destekliyor” diye yazıldı.

Tesla’nın yeni showroomunun açılış töreninde Çin aslanı dansı yapıldı.

Hak savunucuları, en az bir milyon Uygur’un Sincan bölgesindeki kamplarda tutulduğunu ve bu kamplarda işkence, zorla çalıştırma ve kısırlaştırma gibi insan hakları ihlallerine maruz bırakıldığını belirtiyor. Çin ise bu iddialı reddediyor ve bu kampların eğitim kampı olduğunu ileri sürüyor. 

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.