Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde zorla çalıştırmayla üretilen malların ABD’ye ithalatını yasaklayan yasa tasarısını imzaladı. Yasa tasarısı, 14 Aralık’ta Temsilciler Meclisi’nde, 16 Aralık’ta da Senato’da oybirliği ile kabul edilmişti.
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, Vaşington’un, Pekin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde yaşayan Uygurlar’a yönelik insan hakları ihlallerine karşı sürdürdüğü baskının bir parçası olarak, bu bölgeden ithalatı yasaklayan tasarıyı dün (23 Aralık) imzaladı.
Böylece, Cumhuriyetçi Senatör Marco Rubio’nun sunduğu Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ndeki Uygur Türkler’i ve diğer dini azınlıkların zorla çalıştırılması yoluyla üretilen malların ABD’ye ithalatının yasaklanmasını öngören yasa tasarısı Başkan Biden’ın imzasıyla yasalaştı.
Rubio sunduğu tasarının yasalaşmasının ardından yaptığı yazılı açıklamada, “Bu durum, Çin Komünist Partisi’ni köle emeği kullanımından sorumlu tutmak için Vaşington tarafından şimdiye kadar alınan en etkili önlem” dedi.
Tasarının öncülerinden Demokrat Senatör Jeff Merkley de “Soykırım ve köleliğe karşı güçlü ve net bir mesaj göndermek gerekli” diye konuştu.
Resmi adıyla “Uygurlar’ın Zorla Çalıştırılmasını Önleme Yasası”, Sincan’dan ithal edilen ürünlerin “zorla çalıştırma” ile üretildiğine dair bir hüküm içeriyor. Biden yönetimi ve birçok insan hakları grubu, Pekin’in, dünyanın güneş panelleri malzemelerinin çoğunu sağlayan ve her yıl ABD’ye ithal edilen giysilerin yüzde 20’sinin üretildiği Sincan’da soykırım uyguladığı görüşünde.
Hak savunucuları, en az bir milyon Uygur’un Sincan bölgesindeki kamplarda tutulduğunu ve bu kamplarda işkence, zorla çalıştırma ve kısırlaştırma gibi insan hakları ihlallerine maruz bırakıldığını belirtiyor. Çin ise bu iddialı reddediyor ve bu kampların eğitim kampı olduğunu ileri sürüyor.
“Uluslararası hukuk ve uluslararası ilişkiler normlarının ihlali”
Çin’in Vaşington Büyükelçiliği Sözcüsü Liu Pengyu alınan bu karar ile “gerçeğin görmezden gelindiğini” ve “Vaşington’un Sincan’daki insan hakları durumunu kötü niyetle karaladığını” söyledi. Pengyu açıklamasında şunları kaydetti:
“Bu, uluslararası hukukun ve uluslararası ilişkiler normlarının ciddi bir ihlali ve Çin’in iç işlerine müdahaledir. Çin, bu durumu şiddetle kınıyor ve kesinlikle reddediyor.”
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Kaynak: Reuters