Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Doğu Akdeniz’deki gerilim: Atina’dan Ankara’ya “Daha fazla saldırganlaşmayın” uyarısı

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Atina’yı ziyaret eden Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan el Suud ile görüşmesi sonrası basına açıklamalarda bulundu. Dendias’ın konuşmasının büyük bir kısmında Türkiye’ye yönelik eleştiriler vardı. Yunanistan’a yönelik saldırgan söylemin daha önce görülmeyen bir seviye ulaştığını iddia eden Dendias, “Türkiye’nin Yunanistan’a karşı tutumu irrasyonelliğin en somut örneğidir” dedi.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Türkiye’nin gerçekleri ve uluslararası hukuku saptırma niyetinde olduğunu ileri sürerek, “Uluslararası Deniz Hukuku’nda açıkça belirtildiği üzere karasularımızı genişletmek gibi vazgeçilmez hakkımızı uygularsak Yunanistan’ı savaşla tehdit eder” dedi.

Türkiye’nin Yunanistan’dan adalarını silahsızlandırmasını talep ederken Akdeniz’deki en büyük filosu ile adalar boyunca dizildiğini belirten Dendias, “Türkiye, bizden, Birleşmiş Milletler (BM) anlaşmasında öngörülen meşru müdafaa hakkımızdan vazgeçmemizi istiyor” diye konuştu.

Nikos Dendias ve Mevlüt Çavuşoğlu

Türkiye’nin uluslararası hukuka inancını kanıtlamak için uluslararası hukukun getirdiği yükümlülükleri pratikte de uygulaması gerektiğini söyleyen Dendias, “En basit uygulamalardan biri, casus bellinin (savaş sebebi) derhal geri çekilmesi ve sözde Türk-Libya Mutabakatı’nın geçersizliğinin derhal tanınması olacaktır” dedi.

Dışişleri’nden tepki

Dendias’ın açıklamalarına Türkiye Dışişleri Bakanlığı’ndan tepki geldi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç konuya ilişkin açıklamasında, Dendias’ın neredeyse her gün yaptığı Türkiye karşıtı beyanların barış ve istikrara hizmet etmeyen, gerçeklikten kopuk ve popülist iddialar olduğunu söyledi. Bu kışkırtıcı söylemin ne iyi komşuluk ilişkilerine ne de Yunanistan ile başlatılan istişari görüşmelerin ruhuyla bağlaşmadığını vurgulayan Bilgiç, “Dendias’ın bu hezeyanları, Yunanistan’ın ülkemiz ile dürüst ve anlamlı bir diyalog ile ikili meselelerini çözmek ve ilişkilerini geliştirmek yerine, üçüncü taraflardan medet umarak ve Türkiye karşıtı suni ittifaklar yaratarak gerginliği tercih ettiğinin yeni bir kanıtıdır” dedi.

Yunanistan’ın Türkiye’nin hak ve çıkarlarını savunma iradesini tehdit olarak nitelendirmesini ve bu yönde gerçek dışı bir algı yaratmaya çalışmasını reddettiklerini vurgulayan Bilgiç, “Bölgede bir tehdit var ise bu tehdit Yunanistan’ın gerginliği artırıcı tek taraflı eylemlerinden kaynaklanmaktadır” açıklamasında bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Suudi Arabistan’a ziyareti

Suudi Arabistan ile Yunanistan arasındaki ilişkiler, Türkiye’nin Yunanistan ile Doğu Akdeniz’de gerilen ilişkilerin ortasında başlamıştı.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, muhalif gazeteci ve Washington Post gazetesi yazarı Cemal Kaşıkçı’nın 2018’de İstanbul’daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu’ndan öldürülmesinden bu yana ilk kez Suudi Arabistan’ı ziyaret edecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen günlerde, “Şu anda şubatta beni bekliyor. Söz verdi. Şubatta Suudi Arabistan’ı ziyaret edeceğim” dedi.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Salman ve Cumhurbaşkanı Erdoğan

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.