Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

WSJ: Ankara’nın Körfez ülkeleriyle attığı normalleşme adımları jeopolitik değil, para ile ilgili

Türkiye, son dönemde attığı adımlar ile başta Ortadoğu ülkeleri olmak üzere birçok ülke ile ilişkilerini normalleştirmeye çalışıyor. Önce Mısır ve İsrail, daha sonra Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Ermenistan, şimdi de Suudi Arabistan. The Wall Street Journal’da yer alan bir analizde, Ortadoğu’da atılan yeni adımlar mercek altına alınırken, Türkiye ile Suudi Arabistan arasındaki ilişkilerin geleceğine de yer verildi.

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) Başkan Joe Biden’ın göreve gelmesinden sonra daha aktif bir dış politika izlemesi, başta Körfez ülkeleri olmak üzere birçok ülke dış politikada attığı adımları yeniden gözden geçiriyor.

ABD merkezli The Wall Street Journal (WSJ) gazetesinde yer alan “İran korkusuyla, ABD’nin Ortadoğu’da küçülen rolü rakiplerini bir araya getiriyor” adlı analizde, Türkiye ile Suudi Arabistan arasındaki ilişkilerin geleceğine de değinildi.

Makalede İsrail Başbakanı Naftali Bennett ile BAE Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed el Nahyan’ın 13 Aralık’ta BAE’nin başkenti Abu Dabi’de bir araya gelmesinden yola çıkarak, Körfez ülkelerinin attığı yeni adımlardan bahsedildi.

Muhammed bin Zayed ve Cumhurbaşkanı Erdoğan

“Katar, arabuluculuk rolü üstleniyor”

Zayed-Bennett buluşmasının, BAE liderinin AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile 24 Kasım’da Ankara’da görüşmesinin ve dokuz yeni anlaşma imzalanmasının ardından gelmesine dikkat çekilen makalede, Katar’ın Suudi Arabistan ve Türkiye arasında bir arabuluculuk rolü üstlendiği iddia edildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 6 Aralık’ta Türkiye-Katar Yüksek Stratejik Komite Toplantısı’nın yedincisine katılmak için Katar’ın başkenti Doha’ya gitmişti. Makalede bu ziyaret esnasında Katarlı yetkililerin, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Salman ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı bir araya getirmeye çalıştıkları fakat başarısız oldukları öne sürüldü. Buna rağmen makalede Katarlı yetkililerin önümüzdeki günlerde ya da haftalarda iki lideri bir araya getirmek için yer ve zaman aradıkları belirtildi.

Prens Salman ve Cumhurbaşkanı Erdoğan

“Cemal Kaşıkçı cinayetinden bahsedilmesin”

Makalede, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Prens Salman arasındaki olası görüşmenin Türkiye ile Suudi Arabistan arasında gergin seyreden ilişkileri düzeltme şansı sağlayacağına dikkat çekildi ve şu iddiaya yer verildi:

“Prens Salman görüşme için Erdoğan’dan İstanbul’da öldürülen gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetinden bir daha asla bahsetmemesi ve Türk medyasının bu olayı derinlemesine araştırmayı bırakması için söz istiyor.”

Cemal Kaşıkçı

“Erdoğan’ın adımları jeopolitikten çok para ile ilgili”

Thomas Grove, Stephen Kalin ve Yaz Said imzalı makalede son olarak, Türkiye ekonomisinin gidişatına dikkat çekildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başta Körfez ülkeleri olmak üzere diğer ülkeler ile attığı normalleşme adımlarının jeopolitikten çok para ile ilgisi olabileceğinin altı çizilen makalede, “Türkiye’nin kur krizine girmesiyle, Cumhurbaşkanı Erdoğan ekonomide can damarı arayışında” denildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.