İsrail Başbakanı Naftali Bennett ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed Nayhan ile bugün (13 Aralık) BAE’nin başkenti Abu Dabi’de bir araya geldi. Bennett’in bu ziyareti, bir İsrail başbakanının BAE’ye düzenlediği ilk resmi ziyaret oldu. İki ülke geçen yıl Beyaz Saray’da düzenlenen bir törenle ilişkileri normalleştirme kararı almıştı.
BAE devlet ajansı WAM, görüşmeye ilişkin haberinde, “Nahyan’ın Bennett’e Ortadoğu’da istikrar umudunu dile getirdiği ve Bennett’in ziyaretinin İsrail ile BAE arasındaki işbirliğini, bölge halkının çıkarları doğrultusunda daha da ileriye doğru götürmeye yardımcı olacağı” belirtildi.
İsrail’in Abu Dabi Büyükelçisi Amir Hayek, Bennett-Nahyan görüşmesinde İran meselesinin gündeme geldiğini söyledi. İsrail radyosuna verdiği demeçte, “Başbakan buraya yalnızca İran meselesini gündeme almak için gelmedi” diyen Hayek, iki ülkenin diplomatik ilişkileri hakkında, “İsrail yeni bir dost, uzun vadeli bir ortak ile işbirliği içinde” ifadesini kulandı.
Israel Hayom Gazetesi de konuya ilişkin kaynaklarına dayandırdığı haberinde, Başbakan Bennett’in İran destekli askeri gruplar ve bölgedeki drone’lar hakkında Nahyan’ı bilgilendirmesinin beklendiğini yazdı.
İsrail Başbakanı Naftali Bennett, dün (12 Aralık) Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed Nahyan ile temaslarda bulunmak için başkent Abu Dabi’ye gitti. Bennett’in bu ziyareti, başbakanlık düzeyinde İsrail’den BAE’ye düzenlenen ilk ziyaret olma niteliği taşıyor.
İsrail Başbakanlığı’ndan paylaşılan açıklamada, bugün (13 Aralık) Bennett’in Veliaht Prens Nahyan ile görüşeceği ve “iki ülke arasındaki refahı ve istikrarı güçlendirmeye katkıda bulunacak ekonomik ve bölgesel başlıklarda ilişkileri ilerletme konularının ele alınacağı” kaydedildi.
Bennett-Nahyan görüşmesi, İran ve diğer devletlerin Avusturya’nın başkenti Viyana’da yürütülen görüşmelere denk gelmesi nedeniyle İran’a yönelik diplomatik bir hamle olarak yorumlanıyor. Başbakan Bennett, İran’ı “nükleer şantaj” ile suçluyor ve uygulanan yaptırımların hafifletilmesi halinde İran’ın elde edeceği gelirle İsrail’e zarar vereceği bir askeri cephanelik oluşturacağını iddia ediyor.
Geçen pazartesi (6 Aralık) BAE Ulusal Güvenlik Danışmanı Şeyh Tahnun bin Zayed Nahyan, Tahran’a gitmiş ve İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile görüşmüştü.
“Ne harika bir karşılama”
İsrail Başbakanı Bennett’i Abu Dabi’de BAE Dışişleri Bakanı Abdullah bin Zayed Nahyan karşıladı. Bennett, “Ne harika bir karşılama. İsrail adına burada bulunmaktan dolayı çok heyecanlıyım. İlişkileri güçlendirmeyi dört gözle bekliyoruz” dedi.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Ne olmuştu?
İsrail ile BAE arasında 13 Ağustos 2020’ye dek diplomatik bir ilişki bulunmuyordu. BAE, 1948 yılında kurulan İsrail Devleti’ni resmen tanımamakta ve İsrail vatandaşlarının havaalanını transit uçuşlar için kullanmaları haricinde ülkeye girmesine izin vermiyordu.
Fakat iki ülke arasında son zamanlarda bir normalleşme süreci başlamıştı. Dönemin Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump liderliğinde BAE, Bahreyn, Sudan, ve Fas “Abraham Mutabakatı” olarak bilinen anlaşmalar uyarınca İsrail ile ilişkileri normalleştirmek için harekete geçmişti. Bu anlaşma ile BAE, Mısır ve Ürdün’den sonra İsrail ile diplomatik bir ilişki kuran üçüncü Arap ülkesi olmuştu.
Abraham Mutabakatı, Bennett’in selefi Benyamin Netanyahu tarafından müzakere edilmişti. Netanyahu, bu anlaşmanın İran’ın nükleer silah kullanımını durdurmak için diplomatik çabalarını güçlendireceğini belirtmişti.
Bennett, BAE’yi ziyaret eden ilk İsrail Başbakanı olma niteliği taşısa da İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid, haziran ayında Abu Dabi’de bir büyükelçilik ve Dubai’de bir konsolosluk açmıştı. BAE de İsrail’in bu adımına Tel Aviv’de büyükelçilik açarak karşılık vermişti.