Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

BAE’nin diplomasi atağı sürüyor: İsrail ile birlikte insansız deniz araçları tasarlayacaklar

Birleşik Arap Emirlikleri ve İsrail yetkilileri, dün (18 Kasım) Dubai’de stratejik bir anlaşmaya imza attı. Anlaşmaya göre iki ülke denizaltılara karşı etkili insansız deniz araçları tasarlayacak. 

BAE’nin savunma sanayiinde faaliyet gösteren şirketi EDGE ve İsrail Havacılık Endüstrileri (IAI) projeyi iki yılda bir düzenlenen Dubai Airshow isimli havacılık gösterisinin son gününde duyurdu.  

Ortak açıklamada, 170M” isimli gelişmiş modüler insansız hizmet aracının hem ticari hem de askeri kullanım için tasarlanacağı belirtildi.

İnsansız araçların, denizaltı tespit etmek de dahil birçok görevi yarı veya tam otonom olarak gerçekleştirebileceği ifade edildi.

Araçlar aynı zamanda istihbarat, keşif, gözlem, mayın taraması, mayın tespiti ve bazı hava araçlarını bulunduracak bir platform olma özelliklerine sahip olacak.  

Ticari olarak ise doğalgaz ve petrol keşfetmenin yanı sıra bazı özelliklere daha sahip olması bekleniyor. 

EDGE CEO’su Faysal bin Bennay“Bu gelişmeler bize askeri veya ticari fark etmeksizin yerel ve küresel pazarlarda birçok kapı açacak” sözleriyle anlaşmadan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.  

Plana göre, Abu Dhabi Ship Building (ADSB) şirketi aracın platformunu inşa edecek ve kontrol sistemleri ile kargo kısımlarını entegre edecek.

IAI ise otonom kontrol sistemini geliştirip kargo kısmına entegre edecek.  

Açıklamada, projeye ne kadar sermaye ayrıldığı veya üretim aşamasına ne zaman geçilebileceği ile ilgili herhangi bir bilgi ise yer almadı.

İki şirket aynı zamanda ortak bir “yerelleştirilmiş elektro-optik pazarlama ve bakım merkezi” kurma konusunda uzlaşı belgesi imzaladı.  

Havacılık ve savunma şirketi IAI, mart ayındaki açıklamasında EDGE ile ileri seviye drone savunma sistemi geliştireceğini de duyurmuştu.

BAE’nin diplomatik atılımı 

Abu Dabi ve Tel Aviv arasındaki diplomatik ilişkiler geçtiğimiz yıl eylül ayında, ABD’nin BAE’ye F-35 satmasıyla başlamıştı.

Birleşik Arap Emirlikleri Veliaht Prensi Şeyh Muhammed Al Nahyan, 2017 yılında dış politikada önemli bir adım atarak “yumuşak güç konseyi” kurmuştu.

Bu konsey aynı yıl “yumuşak güç stratejisi”ni açıklamıştı.

Konseye göre bu stratejinin amacı ülkenin kimliğini, mirasını, kültürünü ve dünyaya katkılarını yurtdışında öne çıkararak BAE’nin küresel itibarını arttırmak. 

Bu kapsamda büyük atılımlar ve harcamalar yapan BAE, bu yıl çabalarını önemli ölçüde hızlandırdı.

Dışişleri Bakanı Abdullah bin Zayed, 10 yıl aradan sonra geçtiğimiz hafta Suriye Devlet Başkanı Beşer Esad ile görüştü.

Medyaya yansıyan haberlere göre BAE, İran’a da bir heyet gönderecek. 

Kaynak: Reuters 

Derleyen: Alp Selim

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.