Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

BAE’nin diplomasi atağı sürüyor: İran ile yüz yüze görüşmeler başlıyor

Üst düzey İran ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) yetkilileri dün (17 Kasım) Reuters’a verdikleri demeçte, BAE’den üst düzey bir heyetin İran ile gerilimi azaltmak için Tahran’ı ziyaret edeceğini belirtti.

BAE’li bir yetkili, üst düzey bir heyetin yakında Tahran’ı ziyaret etmesinin beklendiğini söyledi. Ancak BAE Ulusal Güvenlik Danışmanı Şeyh Tahnoon bin Zayed Al Nahyan’ın ziyarete katılıp katılmayacağı bilinmiyor. 

Şeyh Tahnoon, ülkenin fiili hükümdarı Abu Dabi Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed’in kardeşi ve devlet yatırımcısı ADQ şirketinin yönetim kurulu başkanı.

Üst düzey İranlı bir yetkili ise BAE’den bir yetkilinin ülkelerini yakında ziyaret edeceğini belirtti ancak görüşmeye ilişkin başka ayrıntı vermedi.

BAE, İran ile gerilimi azaltmak istiyor

BAE Devlet Başkanı Halife Bin Zayed El Nahyan’ın diplomatik danışmanı Enver Gargash, geçen pazartesi (15 Kasım) günü yaptığı açıklamada, ülkesinin diplomasiye yönelik ve çatışmadan uzak politika tercihinin bir parçası olarak İran ile gerilimi azaltmak için adımlar attığını söyledi.

Gargash ayrıca, İran’ın Irak, Suriye, Yemen ve Lübnan’daki davranışlarından derin endişe duyduklarını belirtti.

Başını Suudi Arabistan’ın çektiği Körfez ülkeleri, 2015’teki nükleer anlaşmasını canlandırmak isteyen İran ile düzenlenen görüşmeleri yakından izlerken, Tahran’ın füze programını ve bölgesel ilişkileri ele almadığı için anlaşmanın kusurlu olduğunu düşünüyor.

BAE dış politikada sorun yaşadığı ülkelerle ilişkilerini iyileştirmeye çalışıyor

BAE, son dönemde dış politikada sorun yaşadığı ülkelerle ilişkilerini iyileştirmeye çalışıyor. Ülkenin üst düzey yetkilileri son günlerde Türkiyeli, Suriyeli ve İranlı yetkililerle çeşitli temaslarda bulunuyor. 

İran ve BAE’den yetkililer en son 2019’da yüz yüze görüşmüştü

Nahyan geçen hafta, İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile telefonda konuşmuştu. İran Dışişleri Bakanlığı, Abdullahiyan ile Al Nahyan görüşmesinde Tahran ve Abu Dabi arasındaki ilişkilerin geliştirilmesinin ve bölgesel meselelerin ele alındığını duyurmuştu.

İran ve BAE’den yetkililer, en son Temmuz 2019’da deniz güvenliğini görüşmek için Tahran’da bir araya gelmişti. Bu görüşme altı yıl aradan sonra ilk yüz yüze görüşme olma niteliğini taşıyordu. 

BAE Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed Al Nahyan Türkiye’ye gelecek

Öte yandan geçtiğimiz günlerde BAE Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed Al Nahyan’ın önümüzdeki günlerde Ankara’yı ziyaret ederek AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşeceği açıklandı. 

Erdoğan, ağustos ayında da BAE ile iki üst düzey temasta bulunmuştu. 19 Ağustos’ta BAE Ulusal Güvenlik Danışmanı Şeyh Tahnoun bin Zayed Al Nahyan ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde bir araya gelen Erdoğan, Veliaht Prens Muhammed bin Zayed Al Nahyan ile 31 Ağutos’ta telefonla görüşmüştü. Her iki görüşmede iki ülke ilişkilerinin ve bölgesel konuların ele alındığı aktarılmıştı. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve BAE Ulusal Güvenlik Danışmanı Şeyh Tahnoun bin Zayed Al Nahyan

BAE Dışişleri Bakanı da Beşar Esad ile görüşmüştü

BAE Dışişleri Bakanı Abdullah bin Zayed Al Nahyan, 10 yıl aradan sonra geçen hafta Şam’ı ziyaret ederek Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’la görüşmüştü. Suriye Cumhurbaşkanlığı tarafından paylaşılan açıklamada, Al Nayhan ile Esad arasındaki görüşmede ikili ilişkiler ve işbirliği konularının ele alındığı belirtilmişti.

Beşar Esad ve Abdullah bin Zayed Al Nahyan

Derleyen: Emine Bıçakcı

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.