Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fahrettin Koca açıkladı: Pozitif vakalarda karantina süresi değişti

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bugünkü Bilim Kurulu toplantısının ardından yaptığı yazılı açıklama ile yeni karantina kurallarını duyurdu. Buna göre pozitif vakaların karantina süresi yedi gün olarak belirlendi. Temaslı kişiler ise son üç ay içinde hatırlatma dozu yaptırdıysa veya hastalığı geçirdiyse karantinaya alınmayacak. Bakan Koca, Omicron varyantının giderek daha fazla yayıldığı İstanbul’da, hastane yükünde “belirgin bir artış” gözlemlendiğini de vurguladı.

Yeni karantina kuralları

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, karantina kurallarının yeniden düzenlendiğini duyurdu. Koca’nın açıklamasına göre yeni karantina kuralları şöyle:

  • Pozitif vakaların karantina süresi yedi gün olacak ve yedinci günden sonra hafif semptom gösteren ya da semptom göstermeyen kişiler için karantina süresi sona erecek.
  • Pozitif vakalar beşinci gün test yaptırmaları durumunda test sonucu negatife dönmüşse karantina süresi sona erecek.
  • Temaslı kişiler son üç ay içinde hatırlatma dozu olduysa ya da hastalığı geçirdiyse karantinaya alınmayacak. 
  • Aşısız ya da hatırlatma dozu üzerinden üç ay geçen temaslı kişiler yedi gün karantinaya alınacak. Beşinci gün test yaptırıp sonucu negatif olan kişiler ise karantinayı erken sonlandırabilecek.

Yüz yüze eğitim devam edecek

Bakan Koca, Omicron varyantının vaka artışlarında önemli paya sahip olduğunu aktarırken vaka sayılarındaki artışın henüz hastanelere benzer oranda yansımadığını ancak İstanbul’daki hastane yükünün belirgin şekilde arttığını belirtti.

Hatırlatma dozunun öneminin arttığına dikkat çeken Koca, aşı olan kişilerin hastalığa yakalansa bile hafif geçirdiği bilgisini paylaştı. Koca, okullarda yüz yüze eğitimin devam edeceğini de belirterek, “Okullarımızda maske kullanımı, hijyen kurallarına uyum ve ortam havalandırma kurallarına tam uyum gerekmektedir. Okullarımızda yüz yüze eğitim devam edecektir. Ülkemizdeki tüm müesseseler kapanmadan okullarımız kapanmayacaktır” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.