Novak Djokovic’in 2022 Avustalya Açık’a katılıp katılmayacağı, uzun süredir gizemini koruyordu. Djokovic ile turnuva direktörü Craig Tiley tarafından yapılan açıklamaların ardından belirsizlik sona erdi ve dünya bir numarası, yeni yılın ilk Grand Slam’inde mücadele edecek.
Yine Avustralya’da yapılan ATP Cup’tan çekilen Novak Djokovic’in, aşı olup olmadığı ise hâlâ resmiyete kavuşmadı. Sırp yıldız, organizasyonda tıbbi muafiyetle mücadele edecek.

Melbourne’ün yer aldığı Victoria eyaleti kuralları gereği tenisçilerin, korta çıkabilmek için ya aşılı ya da özel tıbbi muafiyetinin olması gerekiyor. Avustralya İçişleri Bakanı Karen Andrews ise yaptığı açıklamada, “Avustralya Tenis Federasyonu, Avustralya Açık’a aşısız bir oyuncunun katılmasına izin verse de, ülke sınırları içinde koşulları belirleyecek olan hükümettir” dedi.
Home Affairs Minister @karenandrewsmp statement on @DjokerNole #AusOpen #auspol pic.twitter.com/F3mwxmJLjY
— Political Alert (@political_alert) January 5, 2022
17 Ocak’ta başlayacak Avustralya Açık öncesi 34 yaşındaki Djokovic, sosyal medyadan yaptığı açıklamada mutluluğunu paylaşırken Craig Tiley, sırp tenisçinin durumunun iki bağımsız kaynak tarafından denetlendiğini açıkladı.
Novak Djokovic’in paylaşımı:
Happy New Year! Wishing you all health, love & joy in every moment & may you feel love & respect towards all beings on this wonderful planet.
I’ve spent fantastic quality time with loved ones over break & today I’m heading Down Under with an exemption permission. Let’s go 2022! pic.twitter.com/e688iSO2d4— Novak Djokovic (@DjokerNole) January 4, 2022
Avustralya Açık Turnuva Direktörü Craig Tiley: “Novak Djokovic’e özel bir muamele yok”
The Today Show‘a katılan Avustralya Açık’ın turnuva direktörü Craig Tiley, bu muafiyetin Sırp tenisçiye özel bir izin olmadığını belirtti. Tıbbı muafiyet için 26 oyuncunun başvuru yaptığını, yalnızca bir kısmının kabul edildiğini, tıbbi muafiyetin gerekçesini açıklayıp açıklamamanın Djokovic’e kalmış olduğunu söyledi.
Craig Tiley’in açıklamaları:
Rus raket Nata Vikhlyantseva, sosyal medya hesabından mesaj paylaştı: “Ne yazık ki, bu yıl Avustralya Açık’a katılamayacağım. Son birkaç turnuvadaki performansımdan memnunum ve Avustralya’da oynamak istiyorum ama Sputnik aşısı halen onaylanmadı. Her zaman harika turnuvalar düzenleyen Avustralya Açık ekibine ve tüm katılımcılara iyi şanslar!”
Anıl Araslı: “Birçok isme göre Novak Djokovic’in katılımı, organizasyonun verdiği bir karar ve kılıfına uyduruldu”
Türkiye’nin en çok dinlenen tenis podcastlerinden Raket Servis’ten Anıl Araslı, bu kararı şöyle değerlendirdi: “Sağlık muafiyeti sadece Novak Djokovic’e tanınmıyor fakat Djokovic’in aşı karşıtlığı ile bilinmesi ve geçmişte düzenlediği organizasyonda ciddi Kovid vakaları yaşandığı için bu alanda oldukça sabıkalı bir isim.”
Rafael Nadal ve Naomi Osaka dönüyor
Melbourne’de dokuz kez kupa kaldıran Djokovic ve Sırp tenisçinin 20 Grand Slam zaferiyle zirveyi paylaştığı Rafael Nadal, koronavirüsü atlattı. İspanyol raketi uzun bir aranın ardından tekrar kortta seyretme fırsatı bulacağız. Geçtiğimiz yılın ikinci yarısında yaşadığı mental inişler-çıkışlar sebebiyle kortta istikrarlı şekilde izleyemediğimiz Naomi Osaka, elit sahneye dönüşüne hazırlanan bir diğer isim.

Roger Federer, Serena Williams ve Dominic Thiem, 2022 Avustralya Açık’taki önemli eksikler.
Yazan: Doğa Üründül ve Sedat Efekan Özener








