Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İspanya: Boşanan çiftlere ait evcil hayvanların velayetinin kime kalacağına artık mahkemeler karar verecek

İspanya hükümeti, çiftlerin boşanırken evcil hayvanlarının velayetini ortak olarak üstlenmesini mümkün kılan yasal bir düzenlemeye gidiyor. Yeni düzenlemeye göre, çiftlerin boşanma sürecinde evcil hayvanın refahı dikkate alınarak velayetin kimde kalacağına karar verilecek.

İspanya’daki yeni yasal düzenleme, Fransa ve Portekiz’deki benzer düzenlemelerin ardından geldi. Yasanın yürürlüğe girmesinden sonra, yargıçların evcil hayvanları çiftlerin sahip olduğu birer eşya değil de duyarlı varlıklar olarak değerlendirmesi gerekiyor.

42 yaşındaki avukat Lola Garcia, yeni düzenlemeye ilişkin olarak, “Hayvanlar ailenin bir parçasıdır ve bir aile ayrılmaya karar verdiğinde, hayvanın kaderi diğer aile üyelerinin kaderiyle aynı derecede önem verilerek düzenlenmelidir” dedi.

Ekim ayında Madrid’deki bir yargıç, ayrıldıktan sonra evcil hayvanın kiminle kalması gerektiğine dair mahkemeye başvuran evli olmayan bir çifte, bir köpeğin ortak velayetini vermişti. Kararda, köpeğin çiftlerle birer ay geçirmesi zorunlu tutulmuştu.

Avukat Garcia, reformu insanların hayvanlarla ilişkilerini düzenleyen bir dizi yasal değişikliğin önemli bir ilk adımı olarak gördüğünü söyledi.

Ülkede boğa güreşi halen tartışmalı

İspanya, evcil hayvan sahiplenme oranının en yüksek olduğu Avrupa ülkelerinden biri. İktidardaki sol koalisyon hükümeti, sirklerde vahşi hayvan kullanımının yasaklanması ve dükkanlarda evcil hayvan satışının durdurulması da dahil olmak üzere hayvan haklarını güçlendirmek amacıyla bir dizi yeni yasal düzenleme getirmeyi amaçlıyor.

31 yaşındaki psikolog Rodrigo Costavilas, köpeğini Madrid’deki Rio Parkı’nda gezdirirken yeni yasayla ilgili övgülerde bulunarak, “Bu, terk edilen veya kötü muamele gören hayvanların azaltılmasına yardımcı olacaktır” dedi.

Bununla birlikte İspanya halkı, yakın gelecekte çözülmesi muhtemel olmayan bir hayvan hakları sorunu olarak görülen boğa güreşi konusunda kutuplaşmış durumda.

Kaynak: Reuters

Derleyen: Emine Bıçakcı

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.