Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İzinler alındı, yer tahsis edildi: MHP, Diyarbakır’ın göbeğine “Devlet Bahçeli Hatıra Ormanı” kuracak

Diyarbakır merkez Sur ilçesinde türkülere ve efsanelere konu olan, önce yapılan sonra yıkılan lüks konutlara ödenen 100 milyon liralık bedelle gündeme gelen tarihi Kırklar Dağı, bu kez MHP lideri Devlet Bahçeli adına yapılacak hatıra ormanı ile tartışma konusu oldu. Kayyum ile yönetilen Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, tahsisin kendileri tarafından yapılmadığını belirtirken, MHP Diyarbakır il Başkanı Cihan Kayaalp hatıra ormanının kurulacağı arazinin kendilerine Orman İşletme Müdürlüğü tarafında tahsis edildiğini söyledi. Mimamlar Odası Diyarbakır Şubesi ve HDP Milletvekili İmam Taşçıer projeye karşı çıkarken, DEVA Partisi İl Başkanı Cihan Ülsen referandum önerisinde bulundu.


Belediye izin verdi kayyum yıktırdı

Türkülere konu olan Kırklar Dağı’nda 2012 yılında dönemin HDP’li Sur ve Büyükşehir Belediyesi’nin onayıyla 725 lüks konut yapıldı. Yapımı büyük tartışmalara neden olan konutlar, Büyükşehir Belediyesi’ne kayyum olarak atanan Cumali Atilla tarafından 2018 yılında kamulaştırma yapılmadan, ruhsatı iptal edilerek yıktırıldı. 70 gün süren yıkımın ardından tarihi Kırklar Dağı eski görkemine kavuştu. Konut sahiplerinin açtığı davalarda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Büyükşehir ve Sur Belediyesi’nin yaklaşık 100 milyon lira tazminat ödemesine karar verildi.


Vali Karaloğlu, Kırklar Dağı üzerinden Mimarlar Odası’nı hedefe aldı

Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediyesi Kayyumu Münir Karaloğlu, 1 Ocak’ta Sur’daki kentsel dönüşüm çalışmaları sırasında Kırklar Dağı’ndaki konutların belediyelere maliyeti üzerinden Mimarlar Odası’nı hedef aldı. Karaloğlu, “Birileri eski alışkanlıklarıyla yine ortaya çıktılar. İki gün önce bir pankart açtılar. Dediler ki: ‘Diyarbakır sahipsiz değil, Diyarbakır’da kaçak yapılaşma var ve suç duyurusunda bulunuyoruz.’ Diyen kim? Mimarlar ve Mühendisler Odalar Birliği. Ya arkadaşlar, insana sormazlar mı? Bu kaçak yapılar yapılırken, bu şehir bu hale gelirken siz neredeydiniz? Hiç eleştirdiniz mi? Bugün şehri bu kaçak yapılardan temizlemek için gece gündüz çalışan insanlara iftira atmaya, karalama yapmaya utanmıyor musunuz? Bu kentin balkonu, bu kentin ciğeri Kırklar Dağı, ranta teslim edilirken, siz hiç açıklama yaptınız mı? Hiç o günkü belediye başkanını, meclis üyelerini, görevlileri eleştirdiniz mi? Hayır. Niye? Çünkü sizin ağababalarınız öyle istiyordu. Bakın Kırklar Dağı’nı ranta teslim edenlerin hatası yüzünden Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve Sur Belediyesi 100 milyon lire tazminata mahkûm edildi” diye konuştu.

Kırklar Dağı’na “Devlet Bahçeli hatıra ormanı” projesi tartışmayı alevlendirdi

Vali Münir Karaloğlu ile Mimarlar Odası arasındaki tartışma sürerken MHP Diyarbakır İl Başkanlığı, Kırklar Dağı’nın yamaçlarında “Devlet Bahçeli Hatıra Ormanı” oluşturulacağını açıkladı. MHP İl Başkanı Cihan Kayaaalp, projeleri için Diyarbakır Valisi Karaloğlu ve Orman İşletme Müdürlüğü’ne teşekkür ederken, gözler belediye ve valiliğe çevrildi. Diyarbakır Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, alanın tahsisiyle bir ilgilerinin bulunmadığını açıkladı. Medyascope’a konuşan MHP İl Başkanı Kayaalp, hatıra ormanının Kırklar Dağı’nın yamaçlarına yapılacağını, bölge ormanlık alan statüsünde olduğu için tahsisi Orman İşletme Müdürlüğü’nden aldıklarını söyledi. Kayaalp, bugünden itibaren alının etrafının çitlerle çevrileceğine, girişine Sur taşlarından Diyarbakır’a giriş kapısı gibi bir giriş yapılacağını ve bölgeye 12-13 bin fidan dikileceğini anlattı.


Mimarlar Odası’ndan Vali Karaloğlu’na tepki

Mimarlar Odası Diyarbakır Şubesi, MHP lideri Devlet Bahçeli’nin adının verileceği hatıra ormanı projesine yazılı açıklamayla tepki gösterdi. Açıklamada, “Sizden önceki kayyum Kırklar Dağı’nı yıktı ve orada yeni rant alanları kurdu. Hukuksal süreç başlattık. Ve o davayı kazandık. Sizin de yapmanız gereken, o yapıları yıkmaktı. Fakat siz bundan kaçındınız. Üstüne orada bir de hatıra ormanı yapacakmışsınız. Adını da ‘Devlet Bahçeli hatıra ormanı’ koyacakmışsınız. Neden Amed gibi bir yerde Devlet Bahçeli? Diyarbakır halkına karşı onlarca emek vermiş ve halkı temsil eden yüzlerce yazar ve sanatçı varken neden Devlet Bahçeli?” denildi.


HDP Milletvekili Taşçıer’den sert tepki

HDP Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer, Kırklar Dağı’ndaki hatıra ormanına Devlet Bahçeli’nin adının verilmesini sert sözlerle eleştirdi. Taşçıer, “MHP ve onun liderlerinin Diyarbakır’da tarih boyunca bir karşılığı ve katkısı olmamıştır. Kürt sorununun çözümüne katkısı olmadığı gibi, Kürtler’i yok saymıştır ve Kürtler’i, ‘Kürt kökenli’ diye tanımlamaktadır. Böyle bir parti liderinin adının Diyarbakır’da hatıra ormanına verilmesi aslında Kürtler’e yönelik bir tahriktir. Kürt halkını ve Diyarbakır halkını tahrik etmektir. Devletin, vilayetin ve iktidarın gücüyle Kürtler’i yok saymaya yönelik bir mesajdır. AKP, MHP’lileşmiştir. Erdoğan’ın Kürt sorununa bakışı Bahçeli’den farklı değildir” diye konuştu.


DEVA Partisi İl Başkanı Ülsen’den referandum önerisi

DEVA Partisi Diyarbakır İl Başkanı Cihan Ülsen ise konunun referandum ile karara bağlanmasını önerdi. Ülsen, şunları söyledi:

“Devlet Bahçeli’nin Diyarbakır’a, bölgeye, Kürtler’e ve Kürt meselesine bakışı ortadadır. Siyaset yaptığı hiçbir dönemde Kürt meselesine dair sadra şifa olan tek bir cümle kurmamış bir siyasetçiden bahsediyoruz. Her tartışmalı konuda referanduma gitmeyi akıl edenler iktidar ve ortakları bu konuda da Diyarbakırlar’ın fikrini sorabilirler. Hatta sonuçları bile şimdiden konuşabiliriz. Ben yüzde 99,99 ‘hayır’ sonucu çıkacağını düşünüyorum. Ayrıca şehirde yaşayan insanların itiraz etme ve yaşananlara katılmama gibi hakları olduğu gibi bu konuda görüş ve eleştirilerini de dile getirebilirler. Bu konularda herkesin demokratik bir olgunluk göstermek zorunluluğu vardır.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.