Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Barış İçin Akademisyenler: “OHAL Komisyonu’nun ret kararları hak ihlallerindeki ısrarı gösteriyor”

Barış İçin Akademisyenler, “Bu Suça Ortak Olmayacağız” bildirisinin altıncı yıldönümü nedeniyle bugün (11 Ocak) açıklama yaptı. Olağanüstü Hâl (OHAL) İşlemleri İnceleme Komisyonu’na yaptıkları başvuruların reddedildiğini hatırlatan akademisyenler “Komisyon verdiği ret kararlarıyla Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) kararını görmezden geldi ve anayasayı tanımadığını ilan etti” dedi. Barış İçin Akademisyenler, OHAL Komisyonu’nun ret kararlarının, iktidarın hak ihlallerinin devamı konusundaki ısrarını gösterdiğini belirtti.

Eğitim-Sen İstanbul 6 No’lu Şube’de bir araya gelen akademisyenler, kanun hükmünde kararnameler (KHK) ile ihraç edilmelerinin ardından göreve iade talebiyle başvurdukları OHAL Komisyonu’ndan gelen ret kararlarına dikkat çekti.

“OHAL Komisyonu Anayasa Mahkemesi kararını görmezden geldi”

Akademisyenler, açıklamalarında “KHK’larla ihraç edilen 130 bini aşkın yurttaş gibi bizler de göreve dönüş için OHAL icadı olan OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu’na başvurmaya mecbur edildik. Bunun bir hukuk yolu olmadığını biliyorduk. Tam tersine, yıllarca hukuka erişimimize engel olan komisyon 28 Ekim 2021’den itibaren başvurularımızın neredeyse tamamıyla ilgili ret kararı verdiğini bizlere tebliğ etti. Komisyon verdiği retlerle AYM’nin kararını görmezden geldi ve anayasayı tanımadığını ilan etti” dedi.

Ret kararlarına yanıt

OHAL Komisyonu hakkında bugün suç duyurusunda bulunacaklarını belirten akademisyenler, “Bu ciddi bir hukuk skandalıdır” dedi ve şöyle devam etti:

“OHAL Komisyonu’nun ret kararları, iktidarın Barış İçin Akademisyenler’e karşı hak ihlallerinin devamı konusundaki ısrarını gösteriyor. Komisyonun anayasal suç işleyerek verdiği ret kararlarını reddediyoruz. Gaspedilen haklarımızı geri almak, toplumdan doğadan, barıştan yana bilgi üretmeye devam etmek, özerk-demokratik üniversiteyi kurmak için mücadeleyi sürdürdüğümüzü bir kez daha ilan ediyoruz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.