Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İstanbul Barosu’nda Oktay Dönmez tarafından öldürülen Av. Dilara Yıldız için anma töreni düzenlendi: “İstanbul Sözleşmesi uygulansın”

Oktay Dönmez isimli erkek tarafından öldürülen avukat Dilara Yıldız için kayıtlı olduğu İstanbul Barosu önünde tören düzenlendi. Törenin ardından Yıldız’ın cenazesi, 13 Ocak’ta toprağa verilmek üzere Samsun’a uğurlandı.  

Oktay Dönmez’in öldürdüğü avukat Dilara Yıldız’ın cenazesi bugün (12 Ocak) öğle saatlerinde, Taksim’deki İstanbul Barosu önüne getirildi. 

İstanbul Barosu Başkan Mehmet Durakoğlu törende yaptığı açıklamada, “Bu kez kurşunu biz yedik. Pek çok meslektaşımızın kadın cinayetlerini önlemek adına yaptıkları mücadeleler, bu uğurda girdikleri davalar ve emekler o kadar değerliydi ki şimdi bizi buldu. Bundan hepimiz ders almalıyız. Göz göre göre gelen bir cinayetten, polisin yanında işlenen cinayetten söz ediyoruz. Güvenlik güçleri bundan mutlaka ders almalı” dedi.

Dilara Yıldız’ın cenazesi, “İstanbul sözleşmesi uygulansın” sloganlarıyla memleketi Samsun’a uğurlandı. 

Yıldız, yarın (13 Ocak) Samsun’un Bafra ilçesinin Aktekke Köyü’nde toprağa verilecek.

Avukatlardan Ankara Adliyesi’nde eylem

Dilara Yıldız için birçok kentte avukatlar eylemdeydi. Ankara’da kadın avukatlar adliyede alkışlı eylem düzenledi. Ankara Adliyesi önünde Ankara Barosu adına açıklamada bulunuldu, ardından Ankara Barosu Eğitim Merkezi’ne yürüyüş düzenlendi.

Açıklamada, Ankara Barosu olarak Yıldız’ın öldürülmesine ilişkin davanın takipçisi olunacağı belirtildi ve İstanbul Sözleşmesi’nin önemi vurgulandı:

“Özellikle İstanbul Sözleşmesi’nden bir gece yarısı cumhurbaşkanlığı kararı ile çekilinmesinin yarattığı güvensizlik ve kamuoyunda kadınların savunmasız kaldığı algısı kadına karşı şiddetin daha da artmasına yol açmıştır. Kadınların şiddetsiz yaşama ve var olma hakları, yürütme organının tek taraflı inisiyatifine bırakılamayacak kadar hayati ve önemlidir. Tam da bu noktada ‘İstanbul Sözleşmesi Yaşatır’ demeye devam edeceğiz.“

TBB ve TÜBAKKOM’tan ortak açıklama

Türkiye Barolar Birliği (TBB), Türkiye Barolar Birliği Kadın Hukuku Komisyonu (TÜBAKKOM) ve 79 ilin barosu yayımladıkları ortak açıklamada, İstanbul Sözleşmesi’nin iptaline karşı Danıştay’a şu çağrıda bulunuldu:

“İktidar kadına yönelik şiddetle samimi ve etkin bir mücadele yerine, tam tersi kadınların yaşam ve özgürlüklerinin güvencesi olan İstanbul Sözleşmesi’nden imzayı çekerek kadınları daha da korumasız bırakmıştır. Bu nedenle öncelikle iktidarı İstanbul Sözleşmesi’ne tekrar imza vermeye, Danıştay’ı yaşam hakkından yana bir tutum alarak, hukuka aykırı bir şekilde İstanbul Sözleşmesi’nden imzanın çekilmesine ilişkin işlemin iptali için açılan davaları kabul etme yönünde karar almaya çağırıyoruz.

Kadın kazanımlarının kaybına yol açacak her türlü söylem ve yasal düzenlemelerin kadınların yaşam haklarına saldırı oluşturduğu açıktır. Nitekim İstanbul Sözleşmesi’nden imzanın çekilmesi, 6284 sayılı Yasa’nın etkin uygulanmaması, nafakanın tartışılmaya açılması kadının özgür bir birey olduğunu kabul etmeyen zihniyete cesaret verdiği ve bunun sonucunda kadına yönelik şiddet ve cinayetlerin artmasına yol açtığı aşikardır. Bu nedenle bir kez daha Medeni Kanun’a ve 6284 sayılı Yasa’ya dokunulmamasının, yasaların etkin bir şekilde uygulanmasının ve toplumsal cinsiyet eşitsizliğini ortadan kaldıracak politikaların acilen oluşturulmasının önemini vurguluyoruz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.