Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi ikinci sınıf öğrencisi Enes Kara, pazartesi (10 Ocak) günü yaşamına son verdi. Enes Kara’nın cansız bedeni, kaldığı yurdun önünde bulundu. Ailesi dün (11 Ocak) Enes Kara’yı Hatay’ın Belen ilçesinde defnetti. Siyasetçiler, sanatçılar, sivil toplum kuruluşları, Enes Kara’nın yaşamına son vermesine ilişkin tepkilerini paylaşmayı sürdürdü.
Tarkan, Twitter’dan ailelere şöyle seslendi: “Ey analar ve babalar! İş işten geçmeden çocuklarımızın duygu ve düşüncelerine hassasiyetle, sevgiyle kulak verin, koşulsuzca yanlarında olun. Özgür iradelerine, istek ve seçimlerine saygı duyun. Önceliğimiz onların mutluluğu olmalıdır. Yaşadıkları hayat onların hayatıdır. Çocuklarınız ne sizin malınızdır ne de size aittir. Onlar, biz anne babalar vesilesiyle dünyaya gelmiş özgür ruhlardır. Çocukların ışığını söndürmek yerine bırakın o ışıkla aydınlatsınlar yüreklerimizi.”
#EnesKara pic.twitter.com/El0zIS8iMA
— Tarkan (@tarkan) January 11, 2022
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter hesabından Enes Kara’nın ölümüne ilişkin şu mesajı paylaştı: “Gençlerimizle ilgili canımızı yakan olgular söz konusu olunca, paylaşacağımız içeriklerde hepimiz sorumlu davranmak zorundayız. Bana kızanları anlıyorum ama etik sebeplerden dolayı paylaşım yapmayacağım. Zamanı gelince gereken yapılacaktır. Tepkileri anlıyor ve saygı duyuyorum. Bu tarz haberleri paylaşmakla ilgili bilimsel makaleler söz konusudur. Oluşan öfkeyi politik puana döndürme adına, bilimin uyarılarına kulak asmamayı doğru bulmuyorum.”
Gençlerimizle ilgili canımızı yakan olgular söz konusu olunca, paylaşacağımız içeriklerde hepimiz sorumlu davranmak zorundayız. Bana kızanları anlıyorum ama etik sebeplerden dolayı paylaşım yapmayacağım. Zamanı gelince gereken yapılacaktır. Tepkileri anlıyor ve saygı duyuyorum.
— Kemal Kılıçdaroğlu (@kilicdarogluk) January 11, 2022
İYİ Parti lideri Meral Akşener, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) partisinin bugünkü (12 Ocak) grup toplantısında Enes Kara’nın yaşamına son vermesine ilişkin konuştu. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘a seslenen Akşener, “Bu ölümlerin artık durması gerekli. Senin de çocukların var, senin de torunların var. Bu ölümlere, benim üzüldüğüm gibi, senin de üzüldüğünü biliyorum. Bunun siyasi bir yanı yok. Gel, iktidar ve muhalefet el ele verelim, bu ülkenin lügatından, kadın ölümlerini, genç ölümlerini silelim” dedi.
Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, “Bu ülkenin gençleri kendi akılları ve inançları doğrultusunda hareket edebilene dek, onların fikri ve ekonomik bağımsızlıklarını sağlayana dek hiçbirimiz özgür olamayacağız. Çok üzgünüm. Başımız sağ olsun” mesajını paylaştı.
Bu ülkenin gençleri kendi akılları ve inançları doğrultusunda hareket edebilene dek, onların fikri ve ekonomik bağımsızlıklarını sağlayana dek hiçbirimiz özgür olamayacağız.
— Ali Babacan (@alibabacan) January 11, 2022
Çok üzgünüm. Başımız sağ olsun.#EnesKara pic.twitter.com/8VWogeT60G
Enes Kara'nın intiharı çok acı. Çok üzüldüm. Kendisine Allah'tan rahmet diliyorum.
— Selahattin Demirtaş (@hdpdemirtas) January 12, 2022
Mesele yoksulluktur. Mesele Hükümet'in ve tarikatların yoksulluk üzerinden toplumu teslim alma politikasıdır. Bu düzeni değiştireceğiz. Hep birlikte.
Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi Enes Kara’nın kaldığı cemaat evinde yaşamına son vermesine ilişkin bir mesaj yayınladı. Demirtaş’ın, avukatları aracılığıyla sosyal medya hesabında yayınladığı mesaj şöyle:
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
“Enes Kara’nın intiharı çok acı. Çok üzüldüm. Kendisine Allah’tan rahmet diliyorum. Mesele yoksulluktur. Mesele, hükümetin ve tarikatların yoksulluk üzerinden toplumu teslim alma politikasıdır. Bu düzeni değiştireceğiz. Hep birlikte.”
AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Enes Kara’nın yaşamına son vermesine ilişkin şu mesajı paylaştı: “Hepimiz Enes Kara kardeşimizin hayatını kaybetmesinin derin üzüntüsünü yaşıyoruz. Yüreğimiz yandı. Enes Kara kardeşimizin yakınlarının ve sevenlerinin acısını yürekten paylaşıyoruz. Gencecik bir insanın ölümü üzerinden kindar bir dille kavga, ideolojik hesaplaşma ve ayrışma üretenlerin yaptığı şey asla kabul edilemez ve ahlaki değildir. Her ölüm insanı kendi ruhuyla yüzleştirmelidir. Bu büyük imtihandır. Hayatını kaybedenin acısı bizi buna götürmelidir. Ölüm üzerinden bile ayrışma üretenler, ideolojik egolarının kavgasını bir kenara bırakmalıdır…”
Hepimiz #EnesKara kardeşimizin hayatını kaybetmesinin derin üzüntüsünü yaşıyoruz. Yüreğimiz yandı. #EnesKara kardeşimizin yakınlarının ve sevenlerinin acısını yürekten paylaşıyoruz.
— Ömer Çelik (@omerrcelik) January 11, 2022
CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, “Enes Kara gibi benzer ya da farklı sebeplerle cemaat/tarikat/vakıf yurtlarına mahkum edilmiş kendisini risk altında hisseden umutsuzluğa kapılmış her bir kardeşime çağrımdır: Bana ulaşın, birlikte çare arayalım” diye yazdı.
#EnesKara gibi benzer ya da farklı sebeplerle cemaat/tarikat/vakıf yurtlarına mahkum edilmiş kendisini risk altında hisseden umutsuzluğa kapılmış her bir kardeşime çağrımdır:
— Özgür Özel (@eczozgurozel) January 12, 2022
Bana ulaşın, birlikte çare arayalım.
Hallederiz!
0 312 420 52 67
eczozgurozel@gmail.com
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, “Çocuklarımızı yıllarca bazı vakıf, dernek, cemaat yurtlarına teslim ettiler. İBB tarihinde ilk kez üniversite yurtlarını bu yüzden hizmete açtık. Enes Kara’nın acı kaybına çok üzüldüm. Gençlerimize daha çok destek olacağız, hiçbir genç kendini yalnız ve çaresiz hissetmeyecek” mesajını paylaştı.
Çocuklarımızı yıllarca bazı vakıf, dernek, cemaat yurtlarına teslim ettiler. İBB tarihinde ilk kez üniversite yurtlarını bu yüzden hizmete açtık. #EnesKara’nın acı kaybına çok üzüldüm. Gençlerimize daha çok destek olacağız, hiçbir genç kendini yalnız ve çaresiz hissetmeyecek.
— Ekrem İmamoğlu (@ekrem_imamoglu) January 11, 2022
Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş ise “Bu yıl binlerce gencimizi misafir ettik, seneye on binlercesine kucak açacağız ki geleceğimiz karanlıkta hapsolmasın. Evlatlarımızı emanet ettiğimiz tüm kurumlar denetlenmeli, kamu yurt kaynaklarımız artırılmalı ki bir daha Enes’lerimizi kaybetmeyelim” diye yazdı.
Bu yıl binlerce gencimizi misafir ettik, seneye on binlercesine kucak açacağız ki geleceğimiz karanlıkta hapsolmasın.
— Mansur Yavaş (@mansuryavas06) January 11, 2022
Evlatlarımızı emanet ettiğimiz tüm kurumlar denetlenmeli, kamu yurt kaynaklarımız artırılmalı ki bir daha Enes'lerimizi kaybetmeyelim.
Çok üzgünüm Enes…