Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İhtiyaç sahibi ailelere yapılacak kömür dağıtımının takvimi açıklandı, karar Resmi Gazete’de yayımlandı

İhtiyaç sahibi ailelere ısınma amaçlı olarak yapılacak kömür dağıtımı takvimi açıklandı. 2002 yılında yapılacak kömür yardımına ilişkin cumhurbaşkanlığı kararı, Resmi Gazete’nin bugünkü (13 Ocak) sayısında yayımlandı. “İhtiyaç Sahibi Ailelere Isınma Amaçlı Kömür Yardımı Yapılmasına İlişkin Karar” başlıklı düzenleme, daha önceki yıllarda, “Fakir Ailelere Kömür Yardımı Yapılmasına İlişkin Karar” ve “Muhtaç Ailelere Isınma Amaçlı Kömür Yardımı Yapılmasına İlişkin Karar” başlıklarıyla yayımlanmıştı. Başlıklardaki “fakir” ve “muhtaç” ibareleri bu yıl “ihtiyaç” olarak değiştirildi. Aile başı kömür miktarları bölgenin iklim koşulları, geçmiş yıllara ait dağıtım miktarları ve kömürün ısıl değerleri dikkate alınarak Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenecek.

İhtiyaç Sahibi Ailelere Isınma Amaçlı Kömür Yardımı Yapılmasına İlişkin Cumhurbaşkanlığı Kararı, Resmi Gazete’de yayımlandı. Karara göre, dağıtımı yapılacak toplam kömür miktarı, il ya da ilçe bazında tespit edilen aile başı kömür miktarları ve yardımdan faydalanacak ihtiyaç sahibi aile sayısı esas alınarak belirlenecek. Yardımdan faydalanacak aileler 3294 sayılı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanunu uyarınca her il ve ilçede kurulu bulunan vakıflarca aynı kanunda yer alan muhtaçlık kriterine uygun olarak tespit edilecek. Vakıflarca tespiti yapılan aileler Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın değerlendirmeleri sonucunda onaylanacak.

Karara göre Hazine ve Maliye Bakanlığı, sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarının yıl içinde aile başı kömür miktarındaki değişiklik taleplerini de değerlendirecek. Dağıtımı yapılan kömür muhatap ailenin ısınma ihtiyacının karşılanması dışında herhangi bir amaçla kullanılamayacak. Kömür teslimatları, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen il ve ilçe bazlı aile başı kömür miktarını aşmamak kaydıyla, ailelerin ihtiyaçları nispetinde yapılacak. Vakıflara ve vakıflarca belirlenen ailelere doğrudan yapılacak kömür sevkiyatları, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın belirleyeceği kriterlere göre, Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu (TKİ) ve Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) genel müdürlükleri tarafından belirlenen sevkiyat programı dahilinde yapılacak.

Kömür ihalesi

Fakir ailelere kömür dağıtılması için geçtiğimiz yıl üç ihale açılmıştı. 5 Nisan 2021 tarihli Resmi Gazete’de, 25 bin 774,65 ton kömür nakli işi için ihale açıldığı belirtilmişti. 6 Haziran tarihli Resmi Gazete’de ise fakir ailelere kömür yardımı kapsamında 20 bin 803 ton kömür için ihale açıldığı duyurulmuştu. Resmi Gazete’de 18 Temmuz’da yayımlanan ihale ile dağıtılacak kömür miktarı 57 bin 858,15 tona ulaşmıştı. Resmi Gazete’nin 20 Mayıs 2020 nüshasında yer alan TTK tarafından fakir ailelere kömür yardımı yapılmasına ilişkin torbalanmış kömür nakli işi için açıklanan ihalede, kömür miktarı 29 bin 458 ton idi. Bu durum, 2021 yılında açılan ihalelerdeki kömür miktarının, 2020 yılında dağıtılanın iki katından fazla olduğu anlamına geliyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.