Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ukrayna krizi: “Rusya ya diplomasiden yana olacak ya da Batı ile karşı karşıya gelecek”

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Rusya heyetleri, başta Ukrayna’daki son durumu görüşmek ve bölgedeki gerilimi azaltmak amacıyla pazartesi günü (10 Ocak) İsviçre’nin Cenevre kentinde bir araya gelmişti. Görüşmenin ikinci ayağı dün (12 Ocak) Brüksel’de düzenlendi. 2019 yılından bu yana ilk kez toplanan NATO-Rusya Konseyi’nde taraflar dört saat boyunca görüştü. Toplantı sonrası ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Wendy Sherman, “Rusya ya diplomasiyi seçecek ya da Batı ile karşı karşıya gelecek” açıklamasını yaptı.

NATO-Rusya Konseyi, 2019’dan bu yana ilk kez toplandı.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Alexander Grushko, NATO’nun doğuya doğru genişlemesinin Rusya için kabul edilemez olduğunu söyledi. Grushko, Ukrayna’nın asla NATO’ya üye olmaması gerektiğini ve bu durumun Moskova için kabul edilemez olduğunu vurguladı.

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Wendy Sherman ise NATO’nun açık kapı politikasının sürdüğünü vurgulayarak, ABD ve diğer NATO üye ülkelerinin, Ukrayna’nın NATO’ya üyeliğinin veto edilmesini kabul etmeyeceklerini söyledi.

ABD ve NATO’nun her olasılığa hazırlandığını söyleyen Sherman, ilerleme kaydedilebilecek alanlar olduğunu ve Rusya’nın bundan sonra hangi adımı atacağına karar vermesi gerektiğini belirtti.

NATO’ya üyelik hedefi, Ukrayna’nın anayasasında da yer alıyor.

Wendy Sherman

ABD, Rusya ve Ukrayna heyetlerinin bugün (13 Ocak) de Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın (AGİT) toplantısına katılması bekleniyor.

ABD ve Batı ülkeleri Rusya’nın Ukrayna sınırına 100 bin asker konuşlandırdığını ve 2022’nin ilk aylarında Ukrayna’yı işgal edebileceğini iddia ediyor. Rusya ise bu iddiaları reddediyor ve askeri birliklerinin tatbikat için konuşlandığını söylüyor.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.